Annonce
Kultur

Afgørende år af Pippis mors liv

Pernilla og Bille Augusts datter, Alba August, får sit helt store gennembrud som Astrid Lindgren i Pernille Fischer Christensens smukke film "Unge Astrid". Foto: Erik Molberg Hansen

Filmanmeldelse: "Unge Astrid".

Filmanmeldelse: Fire ud af seks stjerner

Hvordan laver man en spillefilm om den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgrens liv? Svaret er; det gør man ikke.

Den danske filminstruktør Pernille Fischer Christensen gør i hvert fald ikke. Og det har i øvrigt aldrig været hendes mening. I stedet har hun valgt at lave en film om nogle afgørende år i den unge Astrid Lindgrens liv.

Årene fra hvor ophavskvinden til de elskede fortællinger om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte og mange, mange flere starter på den lokale Vimmerby Tidende, til hun forenes med sin søn Lasse, som hun havde født i det skjulte.

Allerede inden "Unge Astrid" havde premiere i Sverige sidste år, havde familien Lindgren været fremme og kritisere filmen for ikke at være 100 procent i overensstemmelse med virkeligheden. Hvilket Pernille Fischer Christensen, og hendes manuskriptskrivende mand Kim Fupz Aakeson, da heller aldrig har påstået.

I hovedtræk er filmen tro overfor sit historiske ophav. Men begge har hele tiden fortalt, at de har digtet små tildragelser ind i historien. Med andre ord betjent sig af deres kreative frihed.

Hjertevarm film

Og det har de gjort godt. "Unge Astrid" er nemlig blevet en hjertevarm film om en forfatter, som de fleste af os holder umådeligt meget af. Som Pernille Fischer Christensen er fuld af beundring for, og som hun via filmens absolutte hovedperson, personificeret i unge Alba August, har formået at forløse.

Allerede da vi første gang møder den unge Astrid, som dengang hed Ericsson til efternavn, ser vi, at det er en pige med krudt i en vis legemsdel og en voldsom appetit på livet. I kirken keder hun sig og fabulerer videre på bibelhistorien om Sodoma og Gomorra, som hun kalder byerne, hvor man konstant drikker sodavand og siger godmorgen. Til sine søskendes umådelige fryd og til hendes gudfrygtige forældres store vrede.

Astrid bliver ansat på den lokale avis, hvor hun bliver gravid med redaktøren Reinhold Blomberg. Denne ligger i skilsmisse med sin kone, og for at skjule sin graviditet rejser Astrid til Stockholm, hvor hun begynder på et sekretærkursus.Og senere tager hun til København for at føde sin søn Lasse på Rigshospitalet, da man der ikke skulle opgive navnet på faderen.

Lasse kommer i pleje hos Marie i Brønshøj (Trine Dyrholm), og Astrid forenes først for alvor med sønnen nogle år senere. Resten må man gå i biografen, for at få slutningen på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode skuespillere

Som allerede nævnt er det Alba August, datter af Pernilla og Bille August, der spiller Astrid Lindgren. Hvilket hun gør på en totalt overbevisende måde. Alba August er stort set i billedet i samfulde de to timer, som filmen varer. Det er hende, der gør historien troværdig - det er hende, der bærer filmen.

Men også birollerne er godt besat. Astrids mor (Maria Bonnevie) og hendes far (Magnus Krepper) er troværdige som forældreparret, der tror på Gud, men som også er i lommen på den lokale kirke, hvis jorde de har forpagtet.

Og redaktør Blomberg (Henrik Rafaelsen) spiller den samvittighedsplagede ophavsmand til Astrids fortrædeligheder med lige netop dæmpet dårlig samvittighed. Svagest i billedet står Trine Dyrholm, som til gengæld heller ikke har meget at spille med som plejemoren Marie.

Skal man finde svage punkter i filmen, må det være i fotograf Erik Molberg Hansens kameraføring, som visse steder er lige lovligt håndholdt og rystet. Vi kender jo historien på forhånd, så derfor er der ikke den store spænding at hente i filmen. Så meget desto større grund er der til at rose skuespillernes indsats. Som er yderst seværdig og med til at trække "Unge Astrid" op på fire store stjerner.

  • Pernilla og Bille Augusts datter, Alba August, får sit helt store gennembrud som Astrid Lindgren i Pernille Fischer Christensens smukke film "Unge Astrid". Foto: Erik Molberg Hansen
Annonce
Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem