Der har været bump på vejen, siden andelsselskabet LandbrugsLauget, der driver gården Brinkholm, blev stiftet i 2001. Men med en ny mand i spidsen for den daglige drift, ser fremtiden lys ud.
Det økologiske landbrug Brinkholm ved Store Linde på Stevns er ikke som andre landbrug. Det er som det eneste landbrug i Danmark ejet af forbrugerne selv. Det er ejet af andelsselskabet LandbrugsLauget, som i 2001 blev stiftet af seks fremsynede mennesker, der ville skabe et bæredygtigt landbrug med gode forhold for ansatte
og dyr.
500 andelshavere lagde hver 5.000 kroner, og startkapitalen blev brugt til at købe Brinkholm, som skulle levere kasser med grøntsager, kød, æg og mel.
- Da man i sin tid købte Brinkholm blev det slået vældig stort op, og der blev både produceret kyllinger, grise og æg. Men det kunne ikke hænge sammen økonomisk, og afsætningen var ikke til det, fortæller Bodil Holm, som sidder i bestyrelsen og selv har været andelshaver siden 2002.
I 2004 blev en stor del af jorden derfor solgt fra.
Én stor køkkenhave
I dag er der dog stadig 500 andelshavere og optimisme at spore, efter at den nyuddannede produktionsgartner Nikolaj Thomsen sammen med sin familie i sommer flyttede ind i stuehuset på gården.
Han har for alvor fået sat gang i den økologiske grøntsagsproduktion efter nogle år, hvor Brinkholms egen produktion af grøntsager har været tæt på ikke-eksisterende.
Nikolaj Thomsen, som har stået i lære hos Ole Nørby fra den økologiske gårdbutik Nørbys Grøntsager, går systematisk til værks med varieret sædskifte, der allerede på den ene hektar indeholder 50 forskellige grøntsager og krydderurter, som bl.a. grønkål, gulerødder, kartofler, porrer, rødbeder, salater, fennikel, persille og basilikum.
- Man kan kalde det en slags “market gardening”, hvor vi leverer direkte fra jord til bord. Det et ikke uoverskueligt, men næsten som en køkkenhave, hvor jeg kender hvert et hjørne, så det er en meget anderledes måde at gå til landbruget på, forklarer Nikolaj Thomsen, som også har etableret et gartneri, hvor han selv dyrker frø.
- Det har været en øjenåbner at se, hvor meget man kan producere på et forholdsvis lille areal, supplerer Bodil Holm.
Et regenerativt landbrug
Næste plan på andelsgården er at sætte læhegn og bærbuske op for at tiltrække insekter og fugle, som kan være med til at bekæmpe skadedyr som snegle. Nikolaj Thomsen er også ved at undersøge mulighederne for at etablere en frugt- og nøddeplantage på en skråning, hvor en 140 meter bred rende skal graves ned, så vandet kan trænge ned i jorden og gavne træerne i stedet for at ende i en sø i bunden på marken.
- Jeg er inspireret af regenerativt landbrug og permakulturens tankesæt, hvor man udnytter naturens biologiske kredsløb, fortæller Nikolaj Thomsen, som prøver at bevare den naturlige orden i jorden ved at bearbejde jorden mindst muligt.
Han kommer dog ikke helt uden om at måtte svinge rotorharven en gang imellem.
Nikolaj Thomsen bruger grøngødning, og for at få bugt med ukrudtsfrøene bruger han i øjeblikket store plastduge. På det stykke, hvor han har fjernet plastdugen, har nedmuldningen af grønafgrøderne efterladt jorden fin og helt fri for ukrudt.
Andelshavere skal vækkes
På de forpagtede marker ved Tryggevælde Å dyrkes der maltbyg, ølandshvede og Dacke-hvede, som Brinkholm køber og maler på egen stenmølle og blandt andet sælger i forskellige kasser sammen med de egenproducerede grøntsager, og honning, frugt og grønt fra andre økologiske producenter i området. Kasserne indeholder sommetider også Brinkholm Øl, som Christian Coff fra bestyrelsen selv producerer af maltbyggen.
- Vi kæmper lidt med afsætningen. Det er ikke alle vores andelshavere, der er kunder, så vi har en opgave i at vække andelshaverne. Og så skal vi også have slået det lokale bedre fast, at vi leverer direkte fra jord til bord. Hvis man vil fortælle en ordentlig historie, skal den også hænge sammen, og det har vi fået bedre mulighed for nu, hvor vi har fået egenproduktionen op at køre, fortæller Bodil Holm.
Frivillige blandt andelshaverne tager hver anden weekend til Brinkholm for at pakke kasserne.
Folk skal kende sæsonvarer
- Der ligger også en vigtig opgave i at få gjort folk opmærksomme på sæsonens varer, og at man altså godt kan smage forskel på en spidskål, der har været en måned undervejs, og en der lige er hevet op af jorden, siger Bodil Holm, som også gerne ser flere unge blandt andelshaverne.
- Man skal blive andelshaver, hvis man kan lide økologi, mad og gode produktionsformer. Som andelshaver har man mulighed for at komme alt det, man vil på gården. Det er et åbent sted, hvor man kan komme og få frisk luft og blive en del af fællesskabet. Man kan overnatte på gården, og vi har også shelter, man kan overnatte i, man kan bruge vores lokaler til at holde en fest, eller fiske i Tryggevælde Å, fortæller Bodil Holm.
Du kan læse mere om andelsgården på brinkholm.dk