Annonce
Landbrug

Det gode ejerskifte kræver at elefanten bliver tæmmet

Omkring 35 deltagere hørte om fordele og ulemper ved forskellige ejerformer, selskabskonstruktioner og finansieringsformer på et møde hos Østdansk Landboforening. Foto: Denny Michael Jakobsen

Landmandsfamilier skal planlægge generationsskiftet i god tid og få talt det godt og grundigt igennem. På et møde hos Østdansk Landboforening orienterede SEGES om det gode ejerskifte.

En stædig og aldrende hanelefant, der har svært ved at overdrage styringen af resten af flokken.

Sådan betegnede Landbrug & Fødevarers videncenter SEGES mange fædre i landbruget på et temamøde om ejer- og generationsskifter hos Østdansk Landboforening.

Resten af familien og i særdeleshed den bedre halvdel skal derfor have tæmmet hanelefanten ved i god tid at få talt igennem, hvordan landbruget skal føres videre. Det var konklusionen for de omkring 35 deltagere i landbocentret i Rønnede.

SEGES har i to år arbejdet med projektet “Ejerskifte 2020”, hvor der er indsamlet viden om ejerskifteprocessen. I den forbindelse har SEGES nu lanceret kampagnen “Tæm elefanten!”, der giver inspiration til, hvordan man kommer i gang med ejer- og generationsskifte ved at tage en bid ad gangen.

Ivan Damgaard, chefkonsulent hos SEGES, mindede om, at det handler om livskvalitet, og at den ældre generation skal huske at finde en ny identitet og turde overlade styringen til børnene. Foto: Denny Michael Jakobsen

Alderen trykker

I 2015 var gennemsnitsalderen 60,5 år for landmænd med bedrifter med en omsætning under 2 mio. kr., og 51,5 år for landmænd med en omsætning over 2 mio. kr. Behovet for at få flere unge ind i landbruget er med andre ord signifikant. SEGES vurderer, at cirka 2.000 heltidsbedrifter skal ejerskiftes inden for 3-5 år.

De største barrierer for et ejerskifte på de mange mindre bedrifter er blandt andet, at ejeren ofte opfatter ejerskiftet som salg af en villa og tror, at det bliver en enkel sag, men glemmer at tage højde for de mere komplekse ting som skat og pension.

Andre barrierer er, at der kan mangle købere til den samlede ejendom, og at bygningsmassen slet ikke er klar til et salg. I mange tilfælde er der ikke rydddet ordentligt op på ejendommen, og det er ikke ualmindeligt at se vinduer, der er gået i stykker. Bygningerne har med andre ord et efterslæb i forhold til vedligeholdelsen.

- Forretningsdelen kan også være svær at overdrage. Hvis sønnen fx vil have køer i stedet for at dyrke rabarber, er det måske bedst, at han køber noget andet, sagde Ivan Damgaard, chefkonsulent i SEGES, som også påpegede, at I/S-selskabsformen, som er meget brugt blandt landmænd, kan være en udfordring at komme ud af på den “fede” måde, når der skal generationsskiftes.

45 procent af landmændene har besluttet sig for, hvem der skal overtage bedriften, men 30 procent har ikke fortalt familien det. Derfor er der behov for mere dialog i landmandsfamilierne om fremtiden, og det gælder om at komme i gang med en exit-strategi i god tid, gerne 10 år før man trækker sig endegyldigt tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Find en ny identitet

Det kan være en stor overvindelse for faderen at give livsværket videre, og som Ivan Damgaard udtrykte det, kan det være ligesom at få amputeret begge arme og ben. Derfor er det vigtigt, at man tænker over ens nye identitet, når man har givet slip på landbruget. Hvad skal man så bruge tiden til?

Ivan Damgaard kom med et eksempel på en familie, han har rådgivet, hvor faderen havde overdraget gården til sønnen. Faderen troppede op på gården hver morgen kvart i syv, og medarbejderne gik over til ham for instrukser, mens sønnen stod alene tilbage. Efter en snak med familien blev faderen, eller skal vi kalde ham hanelefanten, sat til at passe børnebørn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternative ejerformer

Juridisk specialkonsulent i SEGES, Morten Haahr Jensen, kom ind på, at der er behov for at tænke nye ejerformer ind, hvis man skal have sat skub på ejerskifterne i et landbrug præget af høj gæld, og hvor det er svært for unge at opnå finansiering.

Han vurderede, at man fremover sandsynligvis vil se flere selskabsformer som A/S, ApS og Iværksætterselskaber (IVS) i landbruget. I modsætning til et A/S, hvor man skal have en startkapital på 500.000 kr. samt en bestyrelse og direktør og et ApS, hvor man skal lægge 50.000 kr. i startkapital, kan man i et IVS nøjes med at lægge 1 kr.

Han nævnte også partnerselskab (PS), som vigtigt at kende som alternativ ejerform.

- Et PS er en blanding af et A/S og et kommanditselskab (KS). Det er meget forsimplet sagt et A/S, men afviger, når man ser på, hvem der er med. Der er dels kommanditister, som har samme rolle som aktionærer i et A/S, og så har man en komplementar, som hæfter på selskabets vegne med hele sin formue, forklarede Morten Haahr Jensen.

Man kan så belønne komplementaren for sin hæftelse med vetoret, tegningsret eller et årligt vederlag. Morten Haahr Jensen fortalte videre, at der er eksempler på PS’er, hvor man har sat et ApS eller IVS ind som komplementar.

- Crowdfunding, hvor man går uden om bankerne ved, at et større antal små investorer går sammen, spreder sig også mere og mere og vil blive en medspiller, når vi skal finde penge til fremtidens landmænd, sagde Morten Haahr Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere forpagter jorden ud

Forpagtning er også blevet hot, fordi det er et godt alternativ, når der ikke er mulighed for finansiering.

- På den måde får den unge mulighed for lige at prøve af, om det er noget, og sælgeren opnår en fast afgift og mulighed for at blive boende på ejendommen, forklarede Morten Haahr Jensen.

Blandt deltagerne blev der spurgt til sælgerpantebreve, og Ivan Damgaard fortalte, at det også er noget, der vinder frem igen, og hvor sælgeren “får hånden lidt på kogepladen” og kan følge med i, hvordan bedriften udvikler sig.

Afslutningsvis opfordrede Ivan Damgaard til at tage generationsskiftet med ro:

- Vi skal huske at have det sjovt og rart. Det handler om livskvalitet og forventningsafstemning. Så snup en flaske rødvin en fredag aften og tag en stille og rolig snak om, hvor I er, og hvordan fremtiden skal se ud.

  • ostdansk
    Omkring 35 deltagere hørte om fordele og ulemper ved forskellige ejerformer, selskabskonstruktioner og finansieringsformer på et møde hos Østdansk Landboforening. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • 11lnf ostdansk
    Ivan Damgaard, chefkonsulent hos SEGES, mindede om, at det handler om livskvalitet, og at den ældre generation skal huske at finde en ny identitet og turde overlade styringen til børnene. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

112

Niels Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

112

Fik slag i hovedet på marken

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale