Annonce
Landbrug

Skyttegravskrig må høre op

Felix Stark, stifter af foreningen Verdens Bedste Fødevarer, bor på en lille gård ved Pibe Mølle i Nordsjælland. Han vil gerne nuancere fødevaredebatten, der for ofte ender i en fløjkrig. Foto: Denny Michael Jakobsen

Det bør være muligt at få økonomi og miljø til at gå hånd i hånd, mener Felix Stark, som står bag foreningen Verdens Bedste Fødevarer, der vil samle danskerne om en bæredygtig fødevareproduktion.

Skyttegravskrigen har raseret længe nok i landbrugs- og fødevaredebatten. Der er brug for at samle begge fløje, både landbruget og grønne organisationer og ikke mindst alle dem i midten om en faktabaseret tilgang, der bygger på konstruktiv dialog og forskning. Det mener Felix Stark, som til formålet har stiftet foreningen Verdens Bedste Fødevarer.

- Vi skal tage fat i de emner, folk strides om og være objektive. Landbruget vil gerne dyrene og miljøet det godt, men det vigtigste er at tjene penge. Det afspejler sig også i foreningens oprindelige navn: Verdens Rigeste Landmænd. Landmændene er nødt til at tjene penge, før de kan gøre noget godt for natur og miljø, så foreningen er en måde at lave en ny samtale på, forklarer Felix Stark.

Han bor selv på en gård ved Pibe Mølle nord for Hillerød sammen med sin kone og to børn på 6 og 9 år. Han er vokset op i området i det nærliggende Annisse Nord og har haft landbruget inde på livet fra barnsben, hvor hans far drev maskinstation fra sine forældres gård ved Hillerød.

Felix Stark har altid været en læsehest, og det teoretiske interesserer ham mere end det praktiske markarbejde. Han har derfor forpagtet jorden ud til sin far, men hjælper til, når kornet skal høstes. Foto: Denny Michael Jakobsen

Med familie og fuldtidsarbejde er tiden knap, og han har derfor valgt at forpagte ejendommens 12 ha. ud til sin far, der lige nu dyrker maltbyg på jorden. Lidt høns er der dog at finde på gården.

- Det er svært at få tid med små børn, men jeg samler sten, pløjer lidt og hjælper lidt til med høsten. Min far havde engang en karl, som sagde 'Felix er god nok, men landmand bliver han aldrig.' Jeg er glad for at være med til at høste, men jeg er også en læsehest og har en mere teoretisk tilgang end praktisk håndelag, fortæller 44-årige Felix Stark, som har læst teologi og er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole.

Til daglig arbejder han som journalist og webredaktør hos Dansk Industri. Tidligere har han blandt andet været journalist på "Effektivt Landbrug" og redaktør på Landbrug & Fødevarers nu lukkede magasin "Food Culture". Han har derfor et godt kendskab til, hvad der rører sig inden for fødevareerhvervet.

Verdens Bedste Fødevarer er en forening, der gennem dialog og viden samle danskerne om en visionær og bæredygtig fødevareproduktion.
Foreningen vil styrke kendskabet til dansk mad og fødevareproduktion samt højne kvaliteten, bæredygtigheden, dyrevelfærden og arbejdsmiljøet i produktionen.
Det skal gøres ved at være et forum for faktabaseret dialog og ved at identificere, fremskaffe og facilitere viden om fødevarer, skabe transparens om alle dele af fødevareproduktionen, være debatskabende og arrangere åbent hus-arrangementer.
Verdens Bedste Fødevarer arbejder for, at danskerne skal kunne give et frivilligt bidrag til en fond, når de køber ind eller går på restaurant. Også virksomheder skal kunne bidrage. Midlerne skal gå til forskning og udvikling, der giver: Mere dyrevelfærd, mindre klima-, natur- og miljøbelastning og bedre arbejdsmiljø.
Kilde: Verdens Bedste Fødevarer

I det kuperede terræn ved Pibe Mølle nord for Hillerød kan æbletræerne få masser af sol. Felix Stark har derfor plantet en masse frugttræer på skråningen. Foto: Foto: Denny Michael Jakobsen

Han mener, at det dårlige image er med til at skræmme ressourcestærke væk fra landbruget.

- De sidste 40 år har der været en stærk kritik af den måde, vi driver landbrug og fødevareproduktion på. Det spreder sig og har gjort, at det ikke længere er et attraktivt erhverv. Det indtryk, der står tilbage af landmænd, ud fra det, man hører i medierne, er, at landmænd ikke tjener penge, at de bliver skældt ud, og at de grundlæggende er nogle svin. Der mangler en anerkendelse af, at der er nogle, der skal producere fødevarerne, siger Felix Stark.

Verdens Bedste Fødevarer har indtil videre 61 private medlemmer og 20 virksomhedsmedlemmer.

- Vores opgave er at stille os i midten og hjælpe alles behov. Jeg får nogle gange skudt i skoene, at jeg er på landbrugets side. Men jeg har ikke noget med landbrugets indtjening at gøre. Vi løfter landbrugets kritikeres behov og hjælper landmændene med at tjene penge og ændre deres image.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoden er blandt andet at hæve debatniveauet, som Felix Stark mener er unuanceret.

- Hvis vi bare kan løfte niveauet i debatten med fem procent, er vi nået langt, som han siger.

Felix Stark er flittig blogskribent på verdensbedstefodevarer.dk, og derudover har foreningen planer om at udarbejde informationsmateriale til unge.

- Vi gamle er svære at rokke på, derfor er målet at ramme den unge generation og give dem et mere nuanceret syn på landbruget og fødevareproduktionen.

Til det formål søger foreningen fondsmidler, så foreningen får flere midler til at føre ideen ud i livet. Herunder at begynde at indsamle midler til forskning og udvikling på fødevareområdet.

- Vi vil give folk mulighed for at give et lille beløb oven i deres indkøb i supermarkedet eller på restauranten. Det skal gå til forskning og udvikling i natur, miljø, klima, dyrevelfærd og arbejdsmiljø på fødevareområdet. Men før vi sætter det i gang, vil vi gerne have bred folkelig opbakning, som vi håber, at medlemmer som CARE Danmark, Teknologisk Institut, Coop og mange flere vil hjælpe os med at opnå, fortæller Felix Stark.

Foreningen holder også fødevareevents. I foråret inviterede Verdens Bedste Fødevarer bl.a. til debat på Ryegaard Gods i Lejre om fødevarer med eller uden pesticider og fødevarer med eller uden kød. Næste event kommer til at handle om etikken i at slå dyr ihjel i fødevareproduktionen, men der er endnu ikke sat dato på.

Verdens Bedste Fødevarer har ikke en mening om, hvad der er den rigtige vej at gå for dansk landbrug. Det skal komme an på forskningsresultater og innovative løsninger og det, som producenter og forbrugere vil producere og købe.

- Al fødevareproduktion belaster jorden og miljøet. Også den økologiske produktion, og det hele kan forbedres. Derfor er det en fladpandet diskussion kun at diskutere for eller imod økologi. Og hvis man gerne vil flytte mest muligt, er det forbedringer i den konventionelle produktion, der vil gøre den største forskel, siger Felix Stark.

Han ser gode muligheder i at løfte dansk fødevareproduktion til nye højder med insektproduktion og akvakultur.

- Jeg har store forhåbninger til insektproduktion. Jeg har svært ved at se mig selv spise insekter, men vi kan måske få de unge til at spise det. Vi bruger 80 millioner kroner om året på insektforskning, og vi er nærmest verdensførende, hvis vi bruger bare det dobbelte, tænk på, hvad det kunne føre til. Det er et område, der er penge i, selv Google er begyndt at interessere sig for fødevareforskning, forklarer Felix Stark.

Fælles front

Han håber, at flere både fødevarevirksomheder, landmænd og grønne organisationer vil bakke op om projektet Verdens Bedste Fødevarer i takt med, at kendskabet til foreningen stiger.

- Vi lever på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor vi aldrig har haft det bedre. Selvfølgelig kan man med rette kritisere enkelte ting, der ikke fungerer optimalt, men vi har alle tiders udgangspunkt for at gøre det endnu bedre, siger Felix Stark, som derfor håber, at parterne forlader skyttegravene for i fællesskab at arbejde for bæredygtige løsninger for såvel miljø som økonomi.

Bestyrelsen i Verdens Bedste Fødevarer består af: Louise Dolmer (formand) udviklingschef i Landmad, Jens G. Friis (næstformand) selvstændig konsulent i Strat & Co, Amy Rasmussen (Kiselgaarden), Louise Bünemann, konsulent i Dansk Industri, Cath Mersh, journalist og stifter af foodpod Denmark samt Kristian Kølln, naturkonsulent AgroNatur.

  • Felix Stark, stifter af foreningen Verdens Bedste Fødevarer, bor på en lille gård ved Pibe Mølle i Nordsjælland. Han vil gerne nuancere fødevaredebatten, der for ofte ender i en fløjkrig. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Felix Stark har altid været en læsehest, og det teoretiske interesserer ham mere end det praktiske markarbejde. Han har derfor forpagtet jorden ud til sin far, men hjælper til, når kornet skal høstes. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I det kuperede terræn ved Pibe Mølle nord for Hillerød kan æbletræerne få masser af sol. Felix Stark har derfor plantet en masse frugttræer på skråningen. Foto: Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Refa-formand forarget: - Hvordan pokker kan de drive en virksomhed på den måde?

Lolland

Vil afværge lokal katastrofe: - Der er et kæmpe arbejde foran os

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Politik

Lollik bliver spidskandidat

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Annonce
Annonce
Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen