Annonce
Lokal nyt

Arbejder på at minimere madspild

Gastronom Jette Lund i gang i fra Scandlines' centralkøkken. Foto: Privat

- Og så er det også sjovere at lave mad, der ender i maven i stedet for i skraldespanden, siger gastronom

RØDBYHAVN - Der går jo sport i det.

Det slår gastronom Jette Lund fra Scandlines' centralkøkken i Rødbyhavn fast flere gange, når hun fortæller om arbejdet med at mindske madspild.

Sporten handler om at købe rigtigt ind, udskifte fadanretninger med portionsskåle og finde på nye lækre retter, som mad fra dagen før kan indgå i.

Ifølge en pressemeddelelse fra Scandlines begyndte kampen mod madspild med, at den mad, der dagligt blev kasseret, blev vejet. Det er nu et år siden. Og resultatet er tydeligt - for et år siden smed køkkenet i Rødby cirka 30 kilo mad ud per uge. Det tal er i dag nede på 15 til 18 kilo.

Og Jette Lunds job er blevet meget sjovere, siger hun, for nu er der plads til at eksperimentere med nye ting. Og det tager ikke længere tid at anrette i portioner eller lave glas med salat, end det tog at lave de store fade.

- Og så er det også sjovere at lave mad, der ender i maven i stedet for i skraldespanden, tilføjer hun.

Nye retter bliver hele tiden prøvet af. Nogle, som eksempelvis sliders - med kød eller vegetariske - er meget populære. Grøntsagspostejer derimod røg hurtigt af menuen igen.

- Er der noget, der ikke fungerer, så skal det laves om, fastslår Stine Brændeskov, der er commercial manager food & beverage concepts, ifølge pressemeddelelsen.

Klager i starten

Som det ofte er med begyndelser, så er det ikke helt let. Og ændringerne i både buffetens udseende og nye retter faldt ikke i god jord hos alle.

- Før kunne vi holde buffeten pæn hele åbningstiden, for vi fyldte bare fadene op. Når vi skal tænke på at undgå madspild, går det ikke, for uspist mad skal bare smides ud efter en tur på buffeten, forklarer Jette Lund.

Det betyder nu ikke, at den nye buffet ikke er pæn, men kommer man sent, står der muligvis kun tre portionsanretninger med sild tilbage - og det gav nogle spisende indtryk af, at der ikke var mad nok.

- Vi hørte en del klager i starten. Portionerne var for små, buffeten for tom eller maden for mærkelig. Mange følte, at vi tog noget fra dem. Vi havde ikke forklaret tydeligt nok, hvad vi havde gang i, fortæller Stine Brændeskov.

I dag kan medarbejdere læse om projektet på opslagstavlen ved kantinen og følge udviklingen, og den nye mad er blevet accepteret. Den kritik, der kommer, er meget mere konstruktiv end i begyndelsen.

- Faktisk er antallet af medarbejdere, som er tilmeldt kantineordningen, steget, siger Jette Lund.

Ligesom i centralkøkkenet er første skridt i kampen mod madspild om bord på skibene også at veje, hvor meget mad der bliver smidt ud. For bare det at se, hvor meget der bliver smidt ud, har en effekt på, hvor meget mad køkkenet forbereder.

Heidi Brøndum, som er quality assurance assistant, er ude om bord i tre dage, når projektet går i gang et nyt sted. Hun kan svare på de spørgsmål, der særligt opstår i startfasen, dele erfaringerne fra centralkøkkenet og høre, hvilke ideer eller tvivl medarbejderne har.

- Mange tror, at kampen mod madspild er en spareøvelse. Det er det ikke - det handler om, at vi gerne vil tage medansvar for at minimere overforbrug. Og så kan man ikke komme uden om, at det har god signalværdi, at vi har fokus på bæredygtighed, siger Stine Brændeskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt koncept på færgerne

Sideløbende er også et andet skridt for at mindske madspild taget på Rødby-Puttgarden færgerne: Buffeterne er erstattet med restaurantkonceptet Kitchen, hvor maden tilberedes på kundens bestilling.

- Lige nu er restauranterne desværre lukket, men vi er helt klar til at køre videre med det nye koncept, når vi kan åbne igen, siger Stine Brændeskov.

  • Gastronom Jette Lund i gang i fra Scandlines' centralkøkken. Foto: Privat
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission