Annonce
Skolelukning

- JEG VILLE HAVE ØNSKET, AT VI IKKE VAR NÅET HERTIL

Karsten Sandau er lærer på Horslunde Landsbyordning, men udtaler sig i artiklen som privatperson. Arkivfoto: Claus Hansen
Karsten Sandau havde ønsket, at byrådet ikke behøvede at sende et forslag om lukning af Horslunde Landsbyordning i høring.

Karsten Sandau er lærer på Horslunde Landsbyordning, men udtaler sig i artiklen ikke som lærer, men som privatperson og som borger i Lolland Kommune.

Han mener, at Horslunde Landsbyordning ikke for enhver pris skal bestå, hvis der ikke er elever nok på skolen. Skolen har de seneste otte måneder oplevet færre elever i skolen end tidligere, men det har ikke altid været billedet.

Skolen havde nemlig en lille fremgang i antallet af elever fra 2020 og frem til 2022. Det var ifølge Karsten Sandau først, da det kom frem, at skolen var lukningstruet, at elevtallet faldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vigtigste for Karsten Sandau er nu, at der bliver skabt ro om Horslunde Landsbyordning. Derfor håber Karsten Sandau, at de nedrivningstruede bygninger bliver nødrenoveret, eller der bliver fundet en anden løsning, så skolen ikke skal lukke 1. august 2024.


Baggrund

I maj sidste år skrev Folketidende om, at Holeby Skole og muligvis også Horslunde Landsbyordning var lukningstruede. Det eksterne rådgivende ingeniørfirma Lyngkilde havde lavet en rapport om skolebygningers tilstand. Den redegjorde for, at skolebygningerne var nedrivningstruede. Det samme viste sig også at være tilfældet for flere af skolebygningerne i Horslunde.

I december kom så en ny ingeniørrapport fra et andet rådgivende ingeniørfirma, nemlig Niras. Den viste det samme. Den fulde renovering vil løbe op i omkring 267 millioner kroner. Renoveringen af Holeby vil koste 133, mens renoveringen af Horslunde løber op i 66 millioner.

En ting er skolebygningernes tilstand, noget andet er børnetallet i Lolland Kommune. Her viser en prognose, rådgivningsvirksomheden Cowi har lavet for Lolland Kommune, at der i 2032 vil være næsten 12 procent færre børn i Lolland Kommune.

På baggrund af børnetallet og de nedrivningstruede skolebygninger skal byrådet i Lolland Kommune 24. januar beslutte, om en lukning af Holeby og Horslunde skoler skal i høring.

Forældrenes valg

- Jeg kan godt forstå, at hvis forældre står, og skolen måske skal lukke om et øjeblik, at de så tænker på, om deres børn skal have et ekstra skifte, eller skal jeg finde et andet sted. Det kan jeg godt forstå, siger Karsten Sandau.

Her er Karsten Sandau enig med 2. viceborgmester i Lolland Kommune, Vibeke Grave (S). 

I sidste uge fortalte Vibeke Grave ligeledes, at hun godt kunne forstå forældre, der overvejede, om de skulle sætte deres børn på en lukningstruet skole eller ej.

Men der stopper enigheden også mellem Karsten Sandau og Vibeke Grave.

For hvor Vibeke Grave mener, at skolen burde lukke på grund af, at bygningerne er nedrivningstruede og det faldende tal, mener Karsten Sandau noget andet.

Hvis skolebygningernes tilstand lægges sammen med det faldende børnetal i Lolland Kommune. Forstår du så, hvorfor det er nødvendigt, at Horslunde Skole skal lukke?

- Jeg forstår godt, at man skal tilpasse sig til den udvikling, der er. Det kan jeg faktisk godt.

- Vi skal ikke have nogle skoler, hvis der ikke er elever til dem. Vi skal ikke holde gang i noget bare for at holde gang i noget. Det er også mine penge som borger i Lolland Kommune. Men måden, forløbet har været på, synes jeg ikke er rigtigt.

Vibeke Graves argument er også, at udviklingen i børnetallet i Lolland Kommune peger mod, at der skal lukkes skoler. Altså enten er det den ene skole, ellers er det den anden. Hvorfor er det så ikke Horslunde frem for en anden skole, der skal lukke?

- Jeg siger ikke, at det ikke skal være Horslunde frem for en anden skole. Jeg siger, at måske skal vi have en stille og rolig drøftelse om, hvordan er det, skolerne skal se ud om 10 år.

Derfor havde Karsten Sandau ønsket, at Lolland Kommune tidligere havde undersøgt andre muligheder end at sende forslaget i høring frem mod, at Horslunde og Holeby skoler skal lukke.

Han mener, at det rigtige havde været, at de nedrivningstruede bygninger blev nødrenoveret, eller andre bygninger blev taget i brug.

Den løsning ville ifølge Karsten Sandau have givet ro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høringsproces

Selv om Karsten Sandau ikke ønsker, at skolen skal lukke, ser han frem til, at forslaget kommer i høring, selv om han havde håbet, at det ikke var kommet så langt.

- Jeg tror, at den kommer i høring, og jeg tænker egentlig også, at det er en del af det at bo i et demokratisk land. Jeg ville have ønsket, at vi ikke var nået hertil.

Hvad, mener du, er den rigtige beslutning, byrådet burde træffe på tirsdag?

- Jeg ville have ønsket, at den ikke var nået så langt, men den er nået så langt, og vi nu står her, og så synes jeg, at man skal køre den ud og sende den i høring.

Byrådet beslutter tirsdag klokken 18, om forslaget om skolelukning af Horslunde og Holeby skoler skal i høring.

  • Karsten Sandau er lærer på Horslunde Landsbyordning, men udtaler sig i artiklen som privatperson. Arkivfoto: Claus Hansen
Annonce
112

Kørte 135 km/t i 80-zone

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken