Annonce
Lokal nyt

Palmekagen kan spores til Polen

Palmekager, som mange elsker at sætte tænderne i, stammer måske ikke fra Tyskland, som man tidligere har troet. Foto: Museum Lolland-Falster.

Museum mener, at palmekagers historie hører sammen med polske landarbejderes historie.

Palmekager, som i gamle dage kun blev nydt Palmesøndag og kun bagt af en enkelt lokal bager, er nu en selvfølgelighed for mange lokale, som elsker at mæske sig med den lokale kage, som ikke er kendt andre steder i landet.

I mange år har man ment, at opskriften oprindeligt stammede fra Tyskland. Men nu har Museum Lolland Falster gravet yderligere i historien - og opskriften. Og mener at have fundet en ny forklaring på det lokale isæt.

- Vi mangler den rygende pistol, men der er noget, der peger på, at palmekagen har forbindelser til Polen, og måske kom den hertil med de polske landarbejdere sidst i 1800-tallet, siger madhistoriker Asmus Gamdrup.

Han har i regi af madkulturprojektet EGN - Lolland-Falster, som støttes af Nordea-fonden og ledes af Museum Lolland-Falster med madfirmaet KOST som partner, boret i palmekagens historie, hvis herkomst og oprindelige opskrift er lidt af et mysterium.

I 1997 bragte Folketidende en artikel om en bager, som fortalte, at han havde fået opskriften på kagerne fra en lokal bagermester. Foto: Folketidende

Forfølger historien

Nu følger EGNs madhistoriker palmekagens polske spor.

Palmekagen kan spores mere end hundrede år tilbage, og den bages kun på Falster og dele af Lolland i tiden op til påske.

I sin nuværende form er det en lille bolle af wienerbrødsdej med marcipan, som er vendt i en blanding af rasp, sukker, mandler og rosenvand.

Kagen kan følges helt tilbage til 1897, hvor bagermester Marius Bjerregaard i Nykøbing Falster fik stor succes med at sælge kagen Palmesøndag.

Det opdagede andre bagere i byen, men Bjerregaard holdt opskriften tæt til kroppen, så andre bagere måtte kopiere den, som de bedst kunne.

I 2004 omtalte denne artikel, at det var en lokal bager i Nykøbing, som havde opfundet de lækre palmekager, som nu om dage heldigvis ikke kun sælges palmesøndag. Foto: Folketidende
Artiklen fortsætter efter annoncen

Katolsk kagetradition

Ifølge overleveringen tog bagermester Bjerregaard opskriften med sig i graven, og det bidrager til mysteriet om, hvor kagen kommer fra, og hvad den oprindeligt bestod af.

Palmekagen er for eksempel blevet sat i forbindelse med en tysk bagersvend, som kom til Nykøbing Falster efter Anden Verdenskrig.

Andre mener, at Bjerregaard oprindeligt fik opskriften af sin forgænger bagermester Quintin, som var tysker og bragte palmekagen med sig fra sit hjemland.

Men nu forfølger EGN en teori om, at palmekagen kan have polske rødder.

Der findes beskrivelser af, at det især var polakker og deres efterkommere, som købte palmekager, og det har været på tale, at kagen kan være en efterligning af en polsk kage.

- Det er påfaldende, at palmekagen kommer i handelen i det samme årti, som de første polske landarbejdere ankom til Danmark i 1890'erne for at arbejde i roerne. Kagen hører påsken til, og netop i det katolske Polen er påskerelateret bagværk meget udbredt, siger Asmus Gamdrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et spadestik dybere

Selvom det endegyldige bevis for palmekagens polske forbindelser stadig mangler, så er projektleder Vibeke Knöchel Christensen fra Museum Lolland-Falster glad for, at madkulturprojekt EGN får gravet et spadestik dybere i Lolland-Falsters madhistorie.

- Vi har nok alle, her på Lolland og Falster, hørt tale om palmekagen og hørt om de mange spekulationer om dens oprindelse, men det er altid godt at få mulighed for at følge sporene lidt dybere ned i historien. Det er hele projektets formål at afdække vores fælles madkultur, kaste nyt lys over traditionerne og med afsæt i øernes kulinariske rødder bygge bro mellem generationerne, siger Vibeke Knöchel Christensen, der ser frem til snart at komme ud og formidle projektet fysisk til folk på Lolland-Falster.

Som omtalt i en af Folketidendes tidligere artikler, så blev palmekagen kun solgt palmesøndag og det gav lange køer foran den lokale bager i Langgade i Nykøbing, som solgte omkring 1000 kager denne søndag om året.

Nu om dage er sæsonen for lækkerbisknerne heldigvis længere.

  • Palmekager, som mange elsker at sætte tænderne i, stammer måske ikke fra Tyskland, som man tidligere har troet. Foto: Museum Lolland-Falster.
  • I 1997 bragte Folketidende en artikel om en bager, som fortalte, at han havde fået opskriften på kagerne fra en lokal bagermester. Foto: Folketidende
  • I 2004 omtalte denne artikel, at det var en lokal bager i Nykøbing, som havde opfundet de lækre palmekager, som nu om dage heldigvis ikke kun sælges palmesøndag. Foto: Folketidende
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år