Annonce
Lokal nyt

Varme-prisstigning udløser ny ballade

Lolland Varme er ved at undersøge muligheden for at få et direkte rør til Refa MSK's værk i Sakskøbing, fortæller direktør Mette Obel Jepsen. Foto: Claus Hansen

Maribo Varmeværk varsler prisstigning, men Lolland Varme kan ikke få indsigt i grundlaget.

LOLLAND-FALSTER Hvis parterne i den store strid om fjernvarmen på Lolland-Falster er på vej til at begrave stridsøksen og ryge fredspibe, skjuler de det godt. En ny uenighed er nemlig lige flammet op, og den ripper op i det seneste års mange konflikter.

Men først lidt af forhistorien: En gruppe borgere på det nordlige Lolland - i Bandholm, Reersnæs, Stokkemarke, Nørreballe og Østofte - er kunder hos Lolland Varme, der køber varmen fra en underleverandør. Denne underleverandør har tidligere været Refa MSK i Sakskøbing, som har sendt varmen til Lolland Varme via en ledning, der går gennem Maribo Varmeværk.

Men i forbindelse med konflikten mellem Maribo Varmeværk og Refa MSK har Maribo Varmeværk lukket for adgangen gennem værket. I stedet er det nu Maribo Varmeværk, der producerer varme til Lolland Varme.

Dyrere træpiller

Prisen har hidtil ligget på 267 kroner per megawatttime, men nu varsler Maribo Varmeværk en prisstigning: Fra på onsdag vil prisen blive 310 kroner. Forklaringen er, at prisen på de træpiller, Maribo Varmeværk fyrer med på de kedler, der bruges til at lave varme til Lolland Varme, er steget gevaldigt i pris.

- I april/maj måned kostede træpiller 950 kroner per ton leveret i vores lagerhal, mens prisen nu her i november/december er på 1.325 kroner per ton, fortæller Flemming Møller Jensen, der er formand for Maribo Varmeværk.

Men hos Lolland Varme efterlyser direktør Mette Obel Jepsen mere information fra Maribo Varmeværk.

- Vi siger ikke, der er nogen, der snyder, men for at sikre vores kunder, er vi nødt til at vide, præcis hvordan det er beregnet. Og hvis det, vi får, ikke ser rigtigt ud, så betaler vi, men så har vi mulighed for at klage til Forsyningstilsynet, siger hun.

Men det er nu enkelt nok, mener Flemming Møller Jensen. Han forklarer, at et ton træpiller giver 4,25 megawatttimer varme. Og da et ton træpiller nu koster 1.325 kroner, så lander prisen for en megawatttime på 311,8 kroner, hvilket Maribo Varmeværk har rundet ned til 310 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Driften forstyrres

Men konflikten er mere omfattende end som så. Lolland Varme ønsker nemlig slet ikke at købe varmen hos Maribo Varmeværk, men vil hellere købe den hos Refa MSK.

Det skyldes, at Lolland Kommune mener, at Maribo Varmeværk producerer varmen ulovligt. Maribo Varmeværk har nemlig ikke den nødvendige tilladelse til at producere grundlast, og den opfattelse deler Lolland Varme, der er ejet af Lolland Kommune.

- Vi er nødt til at se på, om den varme, vi aftager, er lovligt produceret. Det har nogle vurderet for os, at det er den ikke. Men i og med, der er spærret for, at vi kan få varmen fra Refa MSK, er vi tvunget til at aftage fra Maribo Varmeværk, forklarer Mette Obel Jepsen.

Da Maribo Varmeværk i maj valgte at afbryde forbindelsen mellem Refa MSK og Lolland Varme, skete det med den begrundelse, at Refa MSK ikke leverede vand med en konstant høj temperatur. Det forstyrrer driften hos Maribo Varmeværk, forklarede bestyrelsen.

Og hos Maribo Varmeværk bemærker Flemming Møller Jensen, at Lolland Varme nyder godt af at få varmen fra Maribo Varmeværk - prisen er nemlig lavere end Refa MSK's pris. Den vurdering er Mette Obel jepsen dog ikke enig i.

- Det er ikke sikkert, det er dyrere hos Refa MSK, for vi har ikke forhandlet priser med Refa MSK, siger hun og forklarer, at Lolland Varme også frygter for forsyningssikkerheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Én dags varsel

I den forbindelse bekymrer det, at Maribo Varmeværk har forbeholdt sig retten til at afbryde leveringen til Lolland Varme med én dags varsel. Og ja, det kan komme til at ske, bekræfter Flemming Møller Jensen.

- Umiddelbart har Maribo Varmeværk tilstrækkelig produktionskapacitet til at forsyne både os selv og Lolland Varme. Men problemet kan opstå, hvis en af vores tre kedler får et nedbrud - så må det være klart, at vi forsyner vores egne andelshavere først, og er der noget varme tilbage, så leveres til Lolland Varme, fastslår han.

Men at Lolland Varme er utilfreds med, at Maribo Varmeværk kan afbryde forsyningen med blot én dags varsel, undrer ham.

- Det var Lolland Varme, der ønskede et kort varsel for leveringsforholdets ophør, siger han og henviser til, at Mette Obel Jepsen selv - den gang Lolland Varme nødtvungent sagde ja til at få varme fra Maribo Varmeværk - skrev:

"Lolland Varme vil dog ikke på det foreliggende grundlag forpligte sig til at aftage varme i en nærmere angivet periode/have opsigelsesvarsler eller på anden vis være bundet."

Men Mette Obel Jepsen afviser, at det er Lolland Varme, der har krævet en dags varsel.

- Det kan han bare mene. Han siger så meget. Vi ønskede at kunne komme ud med kort varsel, og så siger han, at så skal vi også acceptere, at de kan lukke os ned med én dags varsel, fastholder hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har intet hørt

Og under alle omstændigheder efterlyser Lolland Varme, at Refa MSK og Maribo Varmeværk indgår en aftale om, at Maribo Varmeværk forpligtes til at give Refa MSK adgangen til at levere til Lolland Varme, hvis Maribo Varmeværk ikke kan levere. En sådan aftale er Refa MSK parat til at indgå, men det vil Maribo Varmeværk ikke.

Det hænger sammen med det førnævnte problem med temperaturen på forsyningen fra Refa MSK.

- Refa MSK leverede ikke en varme på minimum 91 grader celsius i foråret 2021, og trods adskillige opfordringer fra Maribo Varmeværk skete der ingenting. Varmen blev fortsat leveret med varierende temperatur - helt ned til 60-70 grader - helt efter Refa MSK's for godt befindende. Og Maribo Varmeværk kunne se, at temperaturen var lav, når el-priserne var høje. Det vil sige, at Maribo Varmeværk agerede skraldespand for Refa MSK og måtte arbejde og betale for, at Lolland Varme - og Maribo Varmeværk - fik den temperatur på det varme vand, som der var stillet krav om og indgået aftale om, fortæller Flemming Møller Jensen.

Han tilføjer, at Maribo Varmeværk siden juni intet har hørt fra Refa MSK. Derfor ved han heller ikke, om Refa MSK er klar til at efterleve temperaturkravet.

- Vi har i den seneste tid igen og igen informeret dels Lolland Kommune og Lolland Varme om, at Maribo Varmeværk gerne åbner for tredjepartsadgangen for Refa MSK, såfremt Refa MSK garanterer en stabil temperatur på 91 grader celsius. Også Refa MSK har fået informationen. Og vi har fortsat intet hørt, beretter han videre og tilføjer, at det må være helt op til Lolland Varme og Refa MSK at få problemet løst.

Men det med temperaturen bør ikke være et problem, mener Mette Obel Jepsen.

- Hvis Refa MSK ikke kan levere 91 grader, er Maribo Varmeværk blevet tilbudt kompensation. Men det vil de heller ikke tage imod, bemærker hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny rørføring

Konflikten har fået bestyrelsen i Lolland Varme til at overveje helt andre muligheder. Nemlig enten at begynde at producere varme selv eller at få lagt en ny ledning direkte mellem Refa MSK og Lolland Varme - udenom Maribo Varmeværk.

Lolland Varme er ved at få udarbejdet et projektforslag, som kan blive godkendt af myndighederne.

- Vi kan ikke blive ved med at holde til det her, så vi har lige sat gang i at få det undersøgt, siger hun og fortæller, at en ny rørledning formentlig vil koste omkring 2,8 millioner kroner "plus det løse".

Det vil dog tage lang tid at afklare og kan tidligst blive klar til næste fyringssæson, og her og nu frygter Lolland Varme som nævnt en situation, hvor Maribo Varmeværk fra den ene dag til den anden stopper med at levere varme. Sker det, vil Lolland Varme gøre alt for at sikre sine forbrugere fortsat varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuldstændig vanvittigt

Hvilke muligheder, Lolland Varme har, er selskabet ved at undersøge hos Forsyningstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Vi er i gang med at finde ud af, om vi kan tvinge Maribo Varmeværk til at åbne for tredjepartsadgangen. Nogle advokater mener, det kan være misbrug af dominerende stilling i forhold til konkurrenceloven, og det kan vi blive nødt til at forfølge, siger Mette Obel Jepsen.

Og så kan det måske blive relevant igen at få opsat et nødanlæg, der producerer varme på olie. En løsning, hun dog gruer for, da det er dyrt.

- Det er fuldstændig vanvittigt, siger hun.

  • Lolland Varme er ved at undersøge muligheden for at få et direkte rør til Refa MSK's værk i Sakskøbing, fortæller direktør Mette Obel Jepsen. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde