Annonce
Lolland

- Et udvalg, der vil mere

Klima-, teknik- og miljøudvalget består nu af formand Tine Vinther Clausen, næstformand Muj Berisha, Per Kim Nielsen, Ann-Britt Lærkedahl, Henning Alfred Rasmussen og Knud Knudsen. Klaus Svensson kom først lidt senere. Foto: Jan Knudsen

Der skal findes en ny vej til at inddrage borgerne, og det vil udvalg være med til - Blandt andet er omsstridt helhedsplan for Kragenæs skudt til hjørne.

LOLLAND - Der var en god energi. Alle var engagerede, og der kommer til at ske meget.

Det garanterer den nye formand for Lolland Kommunes klima-, teknik- og miljøudvalg, Tine Vinther Clausen (V).

Mandag var de syv medlemmer samlet til det første af udvalgets ordinære månedlige møder i den nye byrådsperiode, og specielt spørgsmålet, hvordan bliver kommunen bedre til at tale med borgerne, blev drøftet.

. Foto: Jan Knudsen

- Ikke bare et "skema"

- Vi talte om, hvad de forskellige havde oplevet i valgkampen, og det er vores fælles oplevelse, at folk ikke føler sig hørt. Det duer ikke, hvis folk ikke opdager, at kommunen har holdt et borger- eller informationsmøde om en sag.

- For det hele er ikke bare et "skema", der skal færdigudfyldes. Vi ønsker at få mennesker og hardcore administration til at spille sammen. For der er for mange sager, hvor kæden er sprunget af, siger Tine Vinther Clausen.

Eksempelvis har det nye udvalg valgt at spille helhedsplanen for Kragenæs lidt til hjørne indtil videre, og der er ikke berammet nyt borgermøde endnu.

- For folk føler sig kørt over, begrunder udvalgsformanden, der gerne sammen med sit udvalg vil nystarte sagen på en forhåbentlig bedre facon.

Klima-, teknik- og miljøudvalget beskæftiger sig med Park og Vej, Lolland Færgefart, Lolland Havne, sektoren teknik- og miljømyndigheden og Lolland-Falster Airport. Udvalget består af syv byrådsmedlemmer: Formand Tine Vinther Clausen (V), næstformand Muj Berisha (S), Ann-Britt Lærkedahl (S), Klaus Svensson (S), Henning Alfred Rasmussen (H), Knud Knudsen (V) og Per Kim Nielsen (N). Klaus Svensson og Henning Alfred Rasmussen var også medlemmer af udvalget i forrige periode. De øvrige er nye.

. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Samskabelse med borgerne

Ønsket om, at kommunen skal blive bedre til at tale med borgerne, er allerede beskrevet i den politiske aftale om de kommende fire år mellem konstitueringspartierne Socialdemokratiet, Venstre, Din Stemme, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti:

"Nye dialogformer og øget medborgerskab bliver sammen med kommunikation og formidling tværgående pejlemærker for det nye byråd. Det forventes ikke, at alle skal vide alt, men det skal være lettere at finde information og være aktiv i dialogprocesser og høringer. Inddragelse og medborgerskab er en opgave for hele byrådet. Fritids-, kultur og folkesundhedsudvalget får til opgave at udarbejde forslag til nye inddragelsesformer til inspiration for alle udvalgs arbejde", står der i konstitueringsaftalen.

Tine Vinther Clausen:

- Vi er jo et af de udvalg, der har mest direkte borgerkontakt. Vi vil gerne sikre, at vi får skabt de bedst mulige forudsætninger for idégrundlag og projekttanker, så der ikke bliver så mange sager, der ender i Planklagenævnet i sidste ende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny inddragelse

- Derfor har vi også på vores første møde sagt som udvalg, at vi også vil være en del af det med at komme med nye inddragelsesformer, for det hænger jo i høj grad sammen med det, vi skal arbejde med.

- Udover samskabelse med borgerne vil klima-, teknik- og miljøudvalget også gerne være en del af den grønne tænketank, som konstitueringspartierne har lovet hinanden at have fokus på de næste fire år.

- For vi vil sikre os, at den grønne omstilling får en borgervinkel, siger Tine Vinther Clausen, der tilføjer, at Venstre havde ønsket, at der blev oprettet et udvalg med specielt grøn omstilling som emne, men at det nu bliver mere uformelt.

I konstitueringsaftalen står der:

"Der er enighed om at bruge den grønne omstilling som motor for vækst og udvikling på Lolland. Der er endvidere enighed om, at en yderligere udbygning af energiproduktion på Lolland skal have baggrund i realiseringen af væsentlige vækstpotentialer for Lolland i form af beskæftigelse og omsætning.

Der er endvidere enighed om at nedsætte en bredt sammensat grøn tænketank, der kan bidrage til at sikre inddragelse og friske perspektiver i de grønne muligheder.

Grøn udvikling skal også i den kommende valgperiode være central for udviklingen af Lolland. Den grønne udvikling vil stå på flere ben:

Grøn erhvervsudvikling og landanlæg til understøttelse heraf.

Power-to-x-anlæg og andre industrier skabt af den grønne omstilling.

Lolland Forsyning A/S som aktiv i investeringer i og omlægning til grøn energiforsyning på Lolland.

Klimasikring, naturgenopretning og miljø".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højvandssikring

I byrådsperioden skal udvalget da også have en ny klima- og energiplan 2020-2050 på plads. Af andre store opgaver venter højvandssikring af Nakskov, grønne færger - og færgelejer.

- Vi har fået et tilskud til en ny grøn færge til Femø, men hvor finder vi resten af pengene - og vedrørende en mulig prototypefærge for småøerne, skal vi da være med i front eller ej?

- Og så er der hele planarbejdet vedrørende den turistmæssige udvikling af sydkysten. Vi diskuterede også, hvornår vi laver planarbejde, og hvornår vi laver politik. Politikken, og hvordan vi ønsker det, er ofte forankret i økonomiudvalget, men jeg kan mærke, at det nye udvalg er et udvalg, der vil mere, konstaterer Tine Vinther Clausen.

Iøvrigt sidder tre af udvalgsmedlemmerne også i økonomiudvalget. Det er Tine Vinther Clausen selv samt Muj Berisha og Ann-Britt Lærkedahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvalg på besøg

Som indføring i det nye arbejde besøger udvalget også her i foråret Park og Vej, Lolland Færgefart og Lolland Havne i forbindelse med de ordinære møder.

Det nye udvalg har også stillet spørgsmål til administrationen, om noget måske kan gøres anderledes.

- Hvis den faste forbindelse og grøn omstilling kommer til at sluge al arbejdskraft i planafdelingen de næste mange år, betyder det, at der er andre planopgaver, vi ikke kan få hjulpet på vej i løbet af en rimelig sagsbehandlingstid, og det er vi ikke tilfredse med, forsikrer Tine Vinther Clausen.

  • Klima-, teknik- og miljøudvalget består nu af formand Tine Vinther Clausen, næstformand Muj Berisha, Per Kim Nielsen, Ann-Britt Lærkedahl, Henning Alfred Rasmussen og Knud Knudsen. Klaus Svensson kom først lidt senere. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Annonce
Annonce
Dølle

Stor tilfredshed: Der er overraskende mange

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Indland

86.000 danskere er afhængige

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen