Annonce
Lolland

I en slags undtagelsestilstand

Heino Knudsen er både optaget af at redde liv og at passe på livskvaliteten hos borgerne i Region Sjælland. Foto: Jan Knudsen

- Det har været en vild periode, siger regionsrådsformand Heino Knudsen om sit arbejdsliv under corona.

NAKSKOV Vi mødes ved Indrefjorden i Nakskov lige overfor Rema. To minutters gang fra den lejelejlighed i Østergade, som Heino Knudsen har boet i, siden han solgte sit hus på Solsikkevej for knap et år siden. Kun kort efter, at covid-19 kom til Danmark og sendte ham ind i en slags arbejdsmæssigt undtagelsestilstand grundet sit politiske hverv som regionsrådsformand i Region Sjælland.

- En undtagelsestilstand forstået på den måde, at jeg hele tiden er på, opmærksom og i arbejdsmode - og det skal jeg også være, siger han.

Når han kigger tilbage på 27. februar 2020, hvor Danmark fik det første smittetilfælde, som i øvrigt blev konstateret i Region Sjælland, slår det ham, hvor lidt vi alle vidste om det nye, vi stod overfor.

- Når jeg ser på fotoet fra det første pressemøde, vi holdt i Region Sjælland, så sidder vi helt tæt. I dag er det blevet en naturlig ting, at selvfølgelig gør man ikke det. Det er et godt billede på, at vi ikke vidste bedre. Vi var ikke opmærksomme på alle de ting, vi er opmærksomme på i dag, fordi det var en ny situation for alle.

Ingen vidste helt, hvad det var, man stod over for.

- Når man står overfor sådan en opgave, så går man ind og løser den med de opgaver, der nu er fra dag til dag.

Adspurgt om han begynder at mærke en træthed, fastslår han, at han har det godt.

- Jeg har altid haft en hverdag, der har været godt fyldt op - også før jeg blev regionsrådsformand. Det er nok min måde at være i livet på, at jeg gerne vil nå så meget som muligt.

Det uanset om det gjaldt hans læretid i brugsen i Horslunde, hans tid som divisionstræner og formand for Ravnsborg Håndboldklub, fire år i byrådet for Lolland Kommune, tid som markedskonsulent på CELF eller talrige bestyrelsesposter - og nu som regionsrådsformand.

Heino Knudsen sover desuden med egne ord mindre end de fleste - og endnu mindre under corona.

- Det er nødvendigt, konstaterer han.

Han bliver derfor af sine nærmeste mødt med bekymring for, om han ikke lige skulle huske at tage en time elle to mere til sig selv. Men han er selv opmærksom på det, siger han.

- Jeg har lært mig selv, at jeg lige skal tage de der pauser og frirum.

Typisk består de af en rask gåtur, ofte omkring Indrefjorden, eller en rolig stund med en bog.

- Jeg vil give mennesker gode og lige muligheder, uanset hvor de bor, siger regionsrådsformanden. Det afsæt kalder han for sit dna, opvokset og bosiddende som han er på Vestlolland. Foto: Jan Knudsen

Det høje tempo

Vi er omsluttet af en tåge så tæt, at det er svært at se ret meget mere end de næste skridt frem. På den måde ligner vejrliget vilkårene for at finde vejen ud af coronakrisen. Det er et skridt ad gangen, hvor vi ikke kan se længere end til matematikernes og virologernes seneste beregninger.

Vi begynder at gå, og jeg bemærker, at Heino sætter fødderne hurtigt foran hinanden. Det er det høje tempo, tænker jeg og anlægger prøvevist et langsommere tempo, så vi ikke skal ende med at stæse to gange rundt om Indrefjorden, inden vi er færdige med interviewet. Det lykkes, og vi traver lidt mere adstadigt afsted, mens dråber af tågen fortættes til vand på grenene over vores hoveder og drypper tungt ned i vores ansigter.

- Det her er et fantastisk område, siger han.

- Vi er midt i Nakskov og alligevel skal man ikke ret langt væk fra vejen, før man er nær vandet omgivet af måger og gæs. Det er sådan en rigtig god tur for mig, hvor jeg lige får renset hovedet og gået nogle skridt. Det nyder jeg faktisk rigtig meget, siger han og lader blikket vandre, selvom det ikke kan vandre langt.

Hans datter Manja på 18 år er flyttet hjemmefra. Hun bor i en studiebolig i Køge, hvor hun læser på handelsskolen, så det er ikke kun coronaen, der har skabt forandringer i hans liv. Hans kæreste Dorte bor i Viborg med sine to piger på ni og ti år, så de ses lidt på weekendbasis. Hans forældre bor stadig i Horslunde, hvor han selv er vokset op. Ingen i hans nære familie, heller ikke ham selv, har været ramt af corona. Men han og de lever, som andre danskere, med bekymringen, påpasseligheden og længslen efter normalitet.

- Der er ingen tvivl om, at vi allesammen længes helt usigeligt meget efter at kunne komme ud og gøre nogle af de ting, som fylder vores liv op med glæde og giver energi, siger han.

- Det kan jeg da også godt mærke, tilføjer han, hvilket bliver det tætteste, jeg kommer et hint om et dyk i hans energi.

Det synes vi ellers at være mange, der i et eller andet omfang mærker nu, hvor årsdagen for landets første nedlukning nærmer sig, som en målstreg, vi kan kravle mere udmattet end sejrrigt over.

For Heino Knudsen ligger sliddet i savnet efter at kunne gå ud med venner, være sammen i større forsamlinger i familien, gå en tur i biografen, i teatret eller tage ud at rejse.

- Alle de ting vi tog for givet, inden coronaen kom. Jeg er blevet opmærksom på, hvor meget de egentlig betyder. Jeg tænkte især på det, da vi holdt et par dages vinterferie i uge syv, hvor vi var i sommerhus: hvad skal vi så lave i dag ... ? Muligheden er jo at gå en tur, hvilket i øvrigt er rigtig dejligt. Men nu savner man også noget andet og mere.

Walk & talk

Meget af Danmark er fortsat lukket ned, og restriktionerne varer ved for at begrænse spredning af coronasmitte. Så når vi stadig ikke må særlig meget, hvad kan vi så? Vi kan i hvert fald gå ture, tænke tilbage og kigge frem.
I en række walk & talk traver jeg derfor ud på mere eller mindre strabadserende ture med repræsentanter for politik, kultur, kirke, handel og erhverv på steder i naturen på Lolland, som de hver især har valgt, og hvor de holder af at komme. For at tale om, hvordan coronaen hidtil har påvirket deres liv og arbejdsliv, og for at høre om, hvad de tænker er vigtigt for at komme godt videre herfra.
For intet kan som en rask gåtur få tankerne på gled og refleksionerne i gang.

Mediepresset er stort. - Jeg trives med det. Jeg ser det som en vigtig mulighed for at kommunikere til Region Sjællands 830.000 borgere, siger han. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

På den lange bane

Vi drejer af fra stien langs vandet, krydser over en bro, står lidt og kigger midtvejs, fotografens kamera laver endnu en stribe kliklyde, så fortsætter vi videre ad stien mod Færgelandsparkens røde murstensrækkehuse. Jeg spørger, hvad Heino Knudsen læser for tiden, når han tager sig en af sine knappe stunder.

- Barack Obamas biografi, siger han.

- Den kan man jo godt blive inspireret af, uden yderligere sammenligning i øvrigt. For det Obama peger på, det er, at man som politiker skal løse mange enkeltsager, men samtidig er den store opgave politisk at se: hvordan løser vi noget for mange mennesker? Hvordan flytter vi samfundet? Det tager jeg meget til mig, for hvad er det egentlig for en retning, vi gerne vil have Region Sjælland i? Hvad er det, vi gerne vil gøre sammen med vores borgere og for vores borgere?

For Heino Knudsen er der selvfølgelig de fire mærkesager, som står på Socialdemokratiets hjemmeside: lighed i sundhed, sammenhæng i sundhed, mennesket i centrum og medarbejdere som ressource. Men hvad ser han ellers på den lange bane?

- Mit fokus, i de her lidt over tre år jeg har været regionsrådsformand, har været at skabe et Region Sjælland, der er tættere på vores borgere. Der har jo igennem mange, mange år været denne enorme centralisering i det danske samfund, og at få flyttet sundhedsvæsnet tættere på borgerne og lavet nogle løsninger, så vi kan hjælpe vores borgere langt mere dér, hvor de er, det fylder rigtig meget for mig, siger han.

Han peger på, at det også er derfor, at regionen arbejder på løsninger med test og vacciner, så decentralt som muligt. Det er derfor, at Nakskov har fået en nærklinik. Det er derfor, at psykiatrien beholdt sin klinik i Maribo, selvom det var på tale at rykke den til Vordingborg. Det er også derfor, at de digitale løsninger i sundhedsvæsenet er under hastig udvikling, hjulpet flere hakker op i tempo af coronaen.

- Nærhed peger ned i alle de indsatser, vi går og gør i dagligdagen.

Jeg spørger ind til, om han synes, at prioriteringen af indsatsen mod corona i forhold til indsatsen mod andre sygdomme, som for eksempel kræft eller psykisk syge unge, balancerer.

Han fastholder, at det første er forudsætningen for det andet; at smitten må holdes nede, for at sundhedsvæsenet kan fungere. Betoner at sundhedsvæsenet trods corona har været holdt åbent, at ingen med symptomer skal holde sig tilbage fra at henvende sig. Og glæder sig over, at udskudte patienter nu tilbydes ny tid. Der er pt. i alt 27.000 udskudte aftaler og 2.700 udskudte operationer i regionen.

Men ifølge ham balancerer indsatserne.

- Jeg ved fra foreningslivet, hvad det betyder for dem, der får en en hjælpende hånd og bliver trukket med i fællesskabet. Det er det, der driver mig. Foto: Jan Knudsen
  • Heino Knudsen er både optaget af at redde liv og at passe på livskvaliteten hos borgerne i Region Sjælland. Foto: Jan Knudsen
  • - Jeg vil give mennesker gode og lige muligheder, uanset hvor de bor, siger regionsrådsformanden. Det afsæt kalder han for sit dna, opvokset og bosiddende som han er på Vestlolland. Foto: Jan Knudsen
  • Mediepresset er stort. - Jeg trives med det. Jeg ser det som en vigtig mulighed for at kommunikere til Region Sjællands 830.000 borgere, siger han. Foto: Jan Knudsen
  • - Jeg ved fra foreningslivet, hvad det betyder for dem, der får en en hjælpende hånd og bliver trukket med i fællesskabet. Det er det, der driver mig. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år