Annonce
Lolland

Ingen funktionsdygtige bombeskjul står klar

I løbet af især 1990'erne blev mange bombeskjul og bunkere fjernet på Lolland. Foto: Jan Knudsen

Har ikke funktionsdygtige beskyttelsesrum klar til eventuel krig.

LOLLAND I Ukraine bomber russerne blot 25 kilometer fra den polske grænse, hvilket har fået Nato og USA til at varsle gengældelse, ifald Polen angribes. Så i den danske befolkning - også her på Lolland, breder utrygheden sig.

Hos Lolland Kommune melder sektorchef for kommunale bygninger Lars Gram, at kommunen ikke har nogen funktionsdygtige sikrings- og beskyttelsesrum. Men vurderingen er ikke, at der er behov.

- Der er nogle stykker af de helt gamle tilbage, men dem kan man slet ikke bruge. De er så forfaldne, at de ikke er funktionsdygtige, melder Lars Gram på spørgsmålet.

Grundet truslen fra Rusland har kommunen igangsat en oplistning af de beskyttelsesfaciliteter, der er tilbage. Der findes et ukendt antal beskyttelsesrum i Nakskov - herunder et oversvømmet under Skovridergården, nogle stykker i Rødby og et i Rødbyhavn. Men listen er meget kort.

Under Den Kolde Krig så det helt anderledes ud. Fra 1950 blev det i Danmark lovpligtigt at opføre private sikringsrum i by-nybyggerier til mere end to familier eller virksomheder med mere end 10 ansatte. Rummene skulle også indrettes i teatre, biografer, svømmehaller, restauranter og lignende.

Udenfor byerne skulle der bygges sikringsrum i bygninger, der husede eller beskæftigede mere end 25 personer samt på sygehuse, skoler, plejehjem og lignende.

I Rødby Kommune blev dette krav bekosteligt, da et sikringsrum i kælderen på Byskolen i 1981 kom til at koste over en million kroner og en betydelig forsinkelse af nybyggeriet.

Hvor mange af disse sikringsrum, der stadig eksisterer, har Lolland Kommune ikke et overblik over. Af bunkere er der blot én tilbage, som kan modstå et angreb med atomvåben.

- Den gamle kommandocentral, vi har i bibliotekshaven i Maribo, hvor der i dag er bunkermuseum, er, så vidt jeg ved, det eneste sted, vi har tilbage, der kan modstå et atomangreb, siger Lars Gram.

Allerede i midten af 50'erne begyndte Nato at gå væk fra brugen af beskyttelsesrum og over til evakueringer af truede områder. Det skyldes, at sikringsrum og bunkere ikke beskytter nok, eller kan gøres klar hurtigt nok. Evakuering er hurtigere og bedre, vurderede Nato. Men Danmark fulgte altså ikke denne nye praksis.

Kommunerne skal stadig, ifald forsvarsministeren beslutter det, klargøre eventuelle beskyttelses- og sikringsrum.

- Men hos os er det meget nemt. Vi har ikke noget at klargøre. Og det giver ikke nogen mening i forhold til at skabe tryghed i forhold til vores borgere. Specielt ikke, hvis man kigger på en atomar trussel. Der har vi slet ikke noget, der kan bruges, siger Lars Gram.

- Så skal vi løse en opgave her, skal der følge nogle penge med til at få bygget noget, konkluderer han.

Ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen er der ingen grund til at frygte krig og bombeangreb på Lolland.

- Jeg henholder mig til det, vores statsminister Mette Frederiksen (S) siger. Danmark er ikke i fare for at komme i krig. Det må vi holde fast i og så prøve at leve så gode og glade liv som muligt, siger han.

Bunkeren ved biblioteket i Maribo er en gammel kommandocentral. Her har Bjarne Nielsen sit bunkermuseum. Bunkeren er, så vidt kommunen ved, den eneste i kommunen, der er bygget til at tåle atomare angreb. Foto: Anders Knudsen
I løbet af især 1990'erne blev mange bombeskjul og bunkere fjernet på Lolland. Her er det bombeskjulet i Havnegade i Rødbyhavn, der fjernes i 1997. Foto: Jan Knudsen/arkiv
  • I løbet af især 1990'erne blev mange bombeskjul og bunkere fjernet på Lolland. Foto: Jan Knudsen
  • Bunkeren ved biblioteket i Maribo er en gammel kommandocentral. Her har Bjarne Nielsen sit bunkermuseum. Bunkeren er, så vidt kommunen ved, den eneste i kommunen, der er bygget til at tåle atomare angreb. Foto: Anders Knudsen
  • I løbet af især 1990'erne blev mange bombeskjul og bunkere fjernet på Lolland. Her er det bombeskjulet i Havnegade i Rødbyhavn, der fjernes i 1997. Foto: Jan Knudsen/arkiv
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Forurening forsinker eftertragtet boligbyggeri

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

112

Meldte sig selv efter knivstikkeri: Nu er der nyt fra politiet

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år