Annonce
Lolland

Massiv modstand mod Bogø-møllerne

Møllerne er vist med rødt. Foto: Lolland Kommune

Flertallet i Lolland Byråd i strid modvind.

VESTLOLLAND Der skal vist flere glas vand til at skylle de mange indsigelser ned med, når medlemmerne af Lolland Byråd sætter sig til at læse de mange høringssvar, der er kommet til planen om at rejse otte nye, kæmpevindmøller på Vestlolland.

Og en del af politikerne kommer formentlig også til at spørge sig selv, om de nu er ved at gøre det rigtige. For modstanden er massiv. Der er indsendt 43 høringssvar, hvor af de 40 er imod, to neutrale og et enkelt for møllerne.

Derudover ligger Nakskov Sejlklubs underskriftindsamling også i sagen med 842 stykker "Nej tak til otte kæmpe vindmøller ved Bogø Inddæmning." 364 af underskriverne har også begrundet, hvorfor de siger nej.

Den korte version af borgernes protest giver Klaus Jørgensen: "Nu må galskaben ophøre, det er ikke i orden at sætte sådan nogle store monstre op lige midt i vores dejlige natur. De kommer til at stå alt for tæt på offentlig vej, Nakskov Fjord og ... på vores beboelser. Vi bliver jo simpelthen stavnsbundet til vores boliger, de bliver usælgelige, fuglelivet vil det gå hårdt ud over. Ja hele området bliver stærkt forringet. ... hvis Hofor skal stille møller op, må de gøre det i København eller på havet. De skal ikke ødelægge Lolland. Det er virkelig alvorlige konsekvenser, det vil få."

Flere kritiserer som Karina Markersen, at det møde, som Hofor holdt 23. februar, ikke gav mulighed for at diskutere den politiske beslutning om opførelsen af møllerne:

"Kommunens bidrag til mødet vidner om en uklædelig magtdistance ... til borgerne i området. At man ikke stiller op til politisk debat, er under lavmålet for så stor en beslutning, som har indflydelse på mange borgeres hjem og naturen på det meste af Vestlolland. Man får fornemmelsen af, at man ikke tør dialogen .... At afholde et webinar om et så vigtigt emne for mindst 42 husstande, hvoraf nok tæt ved halvdelen ikke har en computer, eller aldrig har deltaget i et webinar før, er uanstændigt."

Fra Alex og Lena Gustafsen lyder det: "Jeg er fortørnet over, at finde så mangelfuld en miljøkonsekvensvurdering for et anlæg, der skal anlægges i kort afstand fra et af Danmarks 27 Natur 2000/Ramsar-områder. Det giver ingen mening at beskytte dyrelivet fra fjordsiden, men stille otte havvindmøller op på landsiden, som kan slå de beskyttede fugle ihjel."

Birgit Møgelmose påpeger, at det ikke i miljørapporten er beskrevet, at der ligger et parcelhuskvarter i Vestenskov, kun 1.230 meter fra kæmpevindmøllerne, Hofor vil opføre. Mellem 75 og 110 boliger vil blive ramt af gener uden at kunne opnå salgsoption eller VE-bonus. Hun nævner også, at den sjældne flagermus-art, bredøret flagermus, som lever på stedet, allerede har mistet ét levested i Købelev.

Langø Bylaugs formand Ole Pedersen og Carsten Häggqvist konkluderer, at der ikke kan gives tilladelse til møllerne. Det sker på følgende baggrund:

"Lokalplan 360-131 Vindmøller ved Bogø Inddæmning overholder ikke planlovens paragraf 5a. (Præciseret ved "Vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller." Naturstyrelsen 2015).

Det drejer sig om, at
o Der skal angives en funktionel begrundelse for placeringen.
o Der skal angives en planlægningsmæssig begrundelse for placeringen.
o Der skal være undersøgt for andre mulige placeringer udenfor kystnærhedszonen, før man
kan give tilladelse til opstilling af vindmøller indenfor kystnærhedszonen.
o Der skal redegøres for at opstillingen af vindmøller i landskabet er ubetænkelig.
o Det skal godtgøres, at den landskabelige påvirkning af anlæggene under ét anses for u-betænkelig.

Ingen af disse fem forhold har Lolland Kommune løftet, derfor kan der ikke gives tilladelse til at opføre otte vindmøller ved Bogø Inddæmning," lyder det fra Langø.

Ejerne af øen Barneholm skriver: ".. disse vindmøller vil komme 600 meter fra vores skønne ø. De vil total ødelægge hele oplevelse af at være i den skønneste natur, det vil være en skandale, hvis dette rablende oplæg vedtages. Vi vil hyre advokat for at fremføre vores klage og protest."

Indehaverne af Næsby Strand Natur- og Friluftscenter, deriblandt kommunens naturvejleder Klaus Bek Nielsen, påpeger blandt andet, at kommunens egen landskabsanalyse, udarbejdet af Niras, fraråder opstilling af vindmøller i Bogø Inddæmning - og at det ikke er nævnt i miljørapporten, selv om flere høringssvar i forrige runde om møllerne har beskrevet det:

"Dette må være et tydeligt tegn på, at Lolland Kommune ikke reelt ønsker borgerinddragelse i beslutningerne, og det er i strid med gældende vejledninger ..."

Natur- og friluftscenteret beder samtidig om at få oplyst, hvilke nationale, internationale og europæiske klageinstanser som det er muligt at klage til i forbindelse med opstilling af vindmøllerne.

I et andet høringssvar fremhæves det også fra landskabsanalysen om området ved Bogø Inddæmning:

- Området vurderes sårbart over for flere store tekniske anlæg, som vurderes at have kumulativ effekt, der betyder forringet oplevelse af landskabet ... og er også sårbar overfor mindre tekniske anlæg som f.eks. solceller (side 40).

Konkluderende står der:

Området har stor landskabelig betydning, samt behov for beskyttelse. Store tekniske anlæg kan ikke anbefales, hvis det forringer landskabets visuelle, rumlige, naturgeografiske, strukturelle og kulturhistoriske værdier.

Irene og Christian Jensen fra Kallehavegård skriver i deres indsigelse mod møllerne:

"Leif Utermöhl (formand for teknisk udvalg, red.) bød velkommen til mødet (det virtuelle borgermøde, red.) og udtalte blandt andet følgende:" "Vi har hørt jeres budskab, men området Bogø Inddæmning har været udpeget til opstilling af vindmøller siden 2010 og området indgår i kommunens vindmølleplan og i vores kommuneplan."

"Det er vel ikke ensbetydende med, at området ikke kan tages ud af planen igen, det er sket før, at områder udpeget til vidnenergi er nedlagt igen," skriver parret fra Kallehavegård.

Parret minder også om, at borgerne i Kappel og omegn i 2006 blev lovet bedre tider med møller på havet, hvis bare Kappelmøllerne blev rejst. Tidligere borgmester Tom Larsen skriver nemlig i det husstandsomdelte hæfte: "Rudbjerg kommune frem til 2006:"

"Når testmøllerne har vist sin driftssikkerhed, placeres der derefter et antal ude i havet som egentlige produktionsmøller. "Testmøllerne" kan blive et enestående udstillingsvindue, hvor verdens førende vindmøllefolk kan komme og se fremtidens møller."

"I 2021 står der syv blinkende testvindmøller i Kappel, ingen møller på havet og en plan om at opføre otte møller mere indenfor en radius af fem kilometer fra de syv testmøller. Hvorfor skal borgerne plages med endnu et vindmølleområde ... Det må antages, at Kappelmøllerne på nuværende tidspunkt har vist driftssikkerhed og er klar til en placering på havet omkring Lolland," skriver Irene og Christian Jensen.

Rigtig mange klager over elendigt visualiseringsmateriale. Dels over udeladelser, dels over kvaliteten. Til det siger Hofor, at Lolland Kommune desværre tidligere havde en visualiseringsrapport liggende på lolland.dk, hvor billederne var i lav opløsning. Det er rettet, og det vil være yderst relevant, hvis folk får chancen for at (gen)se visualiseringerne i høj opløsning.

Hofor skriver også i et høringssvar, at der skal være tre adgangsveje - ikke to - til mølleområdet fra Langøvej.

Det positive høringssvar kommer fra Palle Rasmussen, der opfordrer til en hurtig tilladelse, for han har skrevet under på en betinget købsaftale med Hofor om salg af sin ejendom:

"Din Stemme og Enhedslisten er imod projektet ... de er også imod udvidelse af virksomhed i Halsted, som kan give flere arbejdspladser og skattekroner til kommunen, men de vil godt have en million elbiler i 2030, så hvor skal det grønne strøm komme fra, når de ikke vil have vindmøller eller solcelleanlæg. Hvis det kommer fra kul eller olie, kan vi lige så godt forsætte med at køre i diesel- og benzinbiler og glemme alt om grøn strøm og nedsættelse af CO2."

  • Møllerne er vist med rødt. Foto: Lolland Kommune
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde