ASKØ: Til næste år kommer der atter liv i det gamle krukkeri på Askø - og samtidig får Askø det spisested, øen længe har manglet.
- Caféen skal som minimum have åbent fredag og lørdag i hver weekend og så hver dag i hele sommerferieperioden. Så ser vi, om der er behov for mere, siger Per Skov Møller om café "Askø Krukken", der åbner til næste år, om alt går efter planen.
- Der er en lille hilsen tilbage til Bjarne (Askens, tidligere ejer af Askø Krukkeri, red.). Og så kan man jo spekulere på, hvem der er krukken, griner Per.
Han og hustruen Lone har i en del år haft sommerhus i Askø-Strandvig, hvor Per også er formand for grundejerforeningen.
Men den lille ø i Smålandshavet har sneget sig ind i hjerterne på ægteparret fra København, og nu har de altså købt fast ejendom.
- Vi talte med Bjarne om at købe det, da han stadig levede. Men så døde han lige pludselig, og så købte vi det af bobestyreren, fortæller Per Skov Madsen.
Både hus og have havde set bedre dage, da Per og Lone overtog.
Nu er det meste af brombærkrattet, der dækkede hele grunden, væk, og det har åbenbaret den perle, det gamle krukkeri kan ende med at blive.
Tilbage på den 9.000 kvadratmeter store grund står nu en række gamle frugttræer og de mange figentræer, som nu skal sættes ud i en økologisk plantage om tre år.
Per Skov Madsen, ejer af "Askø Krukken" med produktion af figenmarmeladeDer skal helst sprut i, ellers går det jo ikke.
Figentræerne giver halvandet ton frugt om året, og det skal udgøre en af hjørnestenene i den nye cafe.
Lone er allerede i gang med produktionen af syltetøj og andet godt, som skal sælges i caféen. Der er figensyltetøj med rom, der er figensyltetøj med gin, og Per er gået i gang med produktionen af valnøddesnaps, der også skal have "Askø Krukken"s etiket på.
- Der skal helst sprut i, ellers går det jo ikke, griner Per.
Totalrenoveres
Der er stadig meget at gøre i huset, som nogle steder er meget faldefærdigt.
- Der var nogle fejlkonstruktioner og noget træværk, som var pilråddent. Det har vi ordnet nu og muret op, siger Per Skov Møller.
Huset skal nu undergå en større ombygning, inden øens nye café kan åbne.
Kun spærene vil stå tilbage, gavlene rykkes ind, og der isoleres på ny. For en husmår har også boet på adressen Askø Møllevej 11.
Men Per og Lone har rullet ærmerne op og er klar til udfordringen.
- Ud over at være sømand er jeg også uddannet tømrer, så jeg kan klare en del selv, forklarer Per Skov Madsen.
Caféen skal have til huse i stueetagen ud mod Møllevej. Indvendigt bliver den indrettet med langborde, nye toiletter og et industrikøkken, der er støttet af LAG-midler.
Udenfor kan cafégæsterne sidde på en terrasse og nyde det lille idylliske vandhul og de mange frugttræer, mens de drikker deres kaffe.
Sælger lejligheden
Bagerst i huset bliver der en stor hall med opgang til førstesalen, hvor privaten skal indrettes i ét stort rum, der fylder hele tagetagen med loft til kip. Her bliver der tagterrasse og store glaspartier med udsigt ud over Smålandshavet.
Per og Lone vil selv bo på stedet, for de har tabt deres hjerter til Askø.
- Da jeg lige havde købt sommerhuset af en kammerat, havde jeg lige lært Lone at kende. Hun sagde: "Det gør du bare ikke. Jeg skal bare ikke bo på Askø". Men nu flytter hun herned, smiler Per.
- Vi bruger aldrig vores lejlighed i København, så den skal vi have solgt.
Sommerhuset i Askø-Strandvig beholder parret dog. Det var jo her, kærligheden til øen i Smålandshavet blev grundlagt.
Takeaway til sommerhusgæster
Café "Askø Krukken" vil henvende sig mest til de fastboende og sommerhusgæsterne, men også til de mange cykelturister, der kommer til Askø.
- Vi vil lave noget takeaway til sommerhusgæsterne om fredagen. Mange skal lige være færdige på arbejdet, og så kommer de herover med 18.30-færgen. Så vil vi stå klar med to krukker - en med kartoffelmos og en med en gryderet, som de kan køre forbi og hente, siger Per, der glæder sig til at byde velkommen til Askøs nye spisested, når kalenderen siger 2023.