Annonce
Lolland

Rapport foreslår tre power-to-x-anlæg lokalt

På Lolland - som her ved Kappel - er der så mange solceller og vindmøller, at her produceres otte gange mere grøn strøm, end der forbruges. Den megen elektricitet kan bruges i power-to-x-anlæg, foreslår en rapport fra Rambøll. Foto: Anders Knudsen

Rambøll har undersøgt mulighederne for at udnytte el fra solceller og vindmøller til at producere grønt brændstof.

LOLLAND På Lolland producerer solceller og vindmøller langt mere elektricitet, end de lokale borgere og virksomheder bruger. Faktisk otte gange så meget, og de kommende år vil det formentlig stige til 12 gange.

En ny rapport, som Rambøll har lavet for Ren Energi Lolland (Reel), ser nærmere på muligheden for at anvende og lagre strømmen lokalt ved at bruge den til "power-to-x" - altså ved at producere brændstof, der kan fyldes på tanke.

Det kan være brint, metan, metanol, ammoniak eller kerosin, der fremstilles, og rapporten konkluderer, at brint og metan er det mest oplagte at arbejde videre med.

Det skyldes dels, at de teknologier er længere fremme, og at det økonomisk set er bedst.

Dyrt at bygge og drive

Men konklusionen er også, at et power-to-x-anlæg ikke kan opføres og drives på markedsvilkår.

Det er nemlig forholdsvist dyrt at bygge og drive et power-to-x-anlæg, og det vil ikke kunne konkurrere med eksempelvis naturgas, uanset om det er brint, metan eller ammoniak, der produceres.

"Ingen af scenarierne vurderes at være overskudsgivende, og derfor er offentlig støtte nødvendig for at opnå en positiv business case på Lolland", skriver Rambøll, som anslår, at en brintproduktion med anlæg og 20 års drift vil give et underskud på lidt over tre milliarder kroner.

Skal det økonomisk hænge sammen, kan der eksempelvis være brug for 1,5 milliarder kroner i støtte til at etablere anlægget, og dertil forskellige former for støtte til driften direkte og via lavere elafgifter og højere CO2-afgifter, der vil gøre konkurrerende brændstoffer dyrere.

Væsentligt dyrere vil det være at opføre og drive et anlæg, der kan omdanne brint til metan - det vil over en 20-årig periode give et underskud på 7,5 milliarder kroner, anslår Rambøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre mulige anlæg

Det kan lyde som dyre investeringer, men et power-to-x-anlæg kan bidrage til, Danmark når sine klimamål. Der er flere andre fordele. Den store mængde vedvarende energi på Lolland kan nemlig ikke uden videre ledes væk og bruges andre steder, da der mangler infrastruktur til at gøre det. Elnettet skal udbygges, og det er dyrt. Men kan en større del af strømmen bruges lokalt, mindskes behovet for de investeringer.

I stedet for at lægge idéen i graven anbefaler rapporten derfor, at tre konkrete anlæg bør undersøges nærmere. Det drejer sig om:

1. Et elektrolyseanlæg ved det forventede nye biogasanlæg ved Abed. Her kan brint fødes ind i en reaktor og i en syntese med CO2 fra biogasanlægget producere metan. Anlægget kunne være på cirka 25 megawatt elektricitet, foreslår Rambøll.

2. En stor metan-, metanol-, eller ammoniakfabrik ved Nakskov med en kapacitet på 300 megawatt elektricitet. Det vil for eksempel kunne producere cirka 32.000 tons brint om året, og overskudsvarmen vil kunne bruges til at dække "en meget stor del" af det lokale fjernvarmeforbrug. Dermed kan der spares investeringer i det eksisterende fjernvarmeanlæg, hvor en af kedlerne ellers står til at skulle udskiftes. Og måske kan CO2 fra sukkerfabrikken bruges i power-to-x-processen.

Et sådan anlæg vil ikke kunne køre hele tiden, men kun når solen skinner, og vinden blæser nok til, at solcellerne og vindmøllerne producerer strøm nok. Rambøll anslår, at et anlæg på den størrelse vil kunne udnyttes 65 procent.

3. En brintproduktion i Rødby tæt på Femern-forbindelsen, hvor der - ifølge Rambøll-rapporten - er planlagt en brinttankstation. Størrelsen på dette anlæg vil primært afhænge af efterspørgslen, men det forventes, at brint vil blive et efterspurgt brændstof for køretøjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tager flere år

Rapporten gør det også klart, at den slags anlæg ikke kan etableres med et fingerknips. Ud over selve anlæggene skal der nemlig også være en tilhørende infrastruktur, og den kan ikke bygges på et år, uanset om man vælger en avanceret løsning med lokale tankstationer eller satser på at eksportere brændstoffet.

"Det vil tage flere år at etablere for eksempel gasrørledning, brinttankstationer og eventuelt faciliteter til ud udskibning af power-to-x-produkter. Etablering af simpel infrastruktur som transport af produkter med lastbil kan også tage 18-24 måneder, især på grund af nødvendige tilladelser", skriver Rambøll.

Et power-to-x-anlæg vil dog også spille fint sammen med den gasledning, regeringen har besluttet at føre fra Næstved til Nakskov, og den er også først klar om nogle år. Og så vil der være arbejdspladser i anlæggene. Det store anlæg, der foreslås i Nakskov, vil således kunne give arbejde til omkring 50 medarbejdere, anslår Rambøll.

  • På Lolland - som her ved Kappel - er der så mange solceller og vindmøller, at her produceres otte gange mere grøn strøm, end der forbruges. Den megen elektricitet kan bruges i power-to-x-anlæg, foreslår en rapport fra Rambøll. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission