Annonce
Lolland

Realdania: - Umistelig kulturarv

Den tilgroede have er ryddet, men bliver også genskabt med blandt andet køkkenhave samt frugt- og nøddetræer, for Ørnsholtfamilien var vegetarer. Foto: Jan Knudsen

Nakskov-arkitekten Ejnar Ørnsholts eget hus får nu den store restaurering.

NAKSKOV - Det er virkelig en perle, men I får det råt for usødet.

Sådan lød det fra restaureringsarkitekt Frants Frandsen, da han onsdag havde noget af et tilløbsstykke med såvel online- som fysisk rundvisning i Nakskov-arkitekten Ejnar Ørnsholts eget hus i Nakskov på Svingelsvej 43.

Sidst på eftermiddagen kunne 35 tilmeldte komme ind i den markante arkitekts eget hjem med nu kattekrads og den særlig odør af kattetis overalt, samt skimmelsvamp i trappeopgangen på grund af en tidligere vandskade.

- Men det er en lækkerbisken. Det bliver en lille perle, forsikrede arkitekten.

Realdania By & Byg, der er et datterselskab af foreningen Realdania, købte i december huset som et dødsbo og forventer til juni at påbegynde en total restaurering af villaen med en byggeperiode på otte til ni måneder.

Efterfølgende skal Ejnar Ørnsholts hus fra 1918 indgå som nummer 16 i Realdania By & Bygs portefølje af "Arkitekternes egne huse", men først og fremmest reddes for eftertiden, da det er et hus, der er umisteligt for den danske kulturarv, mener Realdania.

Svingelsvej 43 er i dag tildelt en bevaringsværdi på 3 efter SAVE-metoden, men er ikke fredet.

- Vi mener, at huset kandiderer til fredning, lød det fra den begejstrede arkitekt, der straks var kørt til Nakskov, da han hørte, at det var til salg.

- Det er et superfint hus, der viser, hvad han formåede som arkitekt.

Ørnsholt boede selv i det nu candyfloss-pink hus til sin død i 1978, men det har fomentlig haft en mere elegant engelsk- eller italienskrød farve fra hans hånd.

Det kunne to af hans børnebørn, kusinerne Hannah Ørnsholt Ring og Lene Ørnsholt Regli, give Frandsen oplysninger om, da de i går deltog i omvisningen. Kusinerne havde også medbragt fotos af deres farfar og farmor, og op til restaureringen modtager Realdania By & Byg meget gerne tip om, hvordan huset så ud oprindeligt, før det er bygget om indvendigt efter 1978.

I uge 14 eller 16 kommer konservatorer fra Nationalmuseet også til Nakskov for at lave en farvearkæologisk undersøgelse, så den oprindelige og formentlig spændende farveholdning på vægge og træværk kan genskabes.

Huset skal blandt andet have nyt tag, fast undertag og isolering, og der skal bankes puds af facaden ind til de rå mursten, da senere ejere er blevet overtalt til at bruge en for tæt maling. Indendørs er der nedlagt rum i stuen og på førstesalen, hvor der igen skal rejses vægge. Gulvet skal have radon-spærre og gulvvarme, der skal måske hulmursisoleres, og der etableres nyt badeværelse på første sal, og de kommende lejere får også et nyt køkken.

Den århusianskfødte arkitekt Ejnar Ørnsholt står bag i omegnen af 250 bygninger i alle afskygninger og stilarter fra klassicisme over Bedre Byggeskik til funktionalisme. Blandt andet Nakskov Station og rækkehusene på Ole Kirks Allé, som i 2014 blev kåret til Danmarks smukkeste almene boliger.

Sit eget hus - som tilmed var hans allerførste bygning i Nakskov - tegnede han til en grund, som han købte af De Danske Sukkerfabrikker. Dengang var Svingelsvej endnu en ubebygget vej nord for Nakskov-banen. Huset på hjørnegrunden blev Ørnsholt-familiens hjem i 60 år.

De to børnebørn af Nakskov-arkitekten, Hannah (i hvid jakke) og Lene (i gul) kunne hjælpe Frants Frandsen med mange gode oplysninger før restaureringen af deres farfars og farmors tidligere hjem. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
  • Den tilgroede have er ryddet, men bliver også genskabt med blandt andet køkkenhave samt frugt- og nøddetræer, for Ørnsholtfamilien var vegetarer. Foto: Jan Knudsen
  • De to børnebørn af Nakskov-arkitekten, Hannah (i hvid jakke) og Lene (i gul) kunne hjælpe Frants Frandsen med mange gode oplysninger før restaureringen af deres farfars og farmors tidligere hjem. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser vidner til endnu en brand

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission