Annonce
Lolland

SØNDERLEMMENDE KRITIK AF NYT HOTELBYGGERI

"Grimt", "risikabelt", "fejlskud" og "ulovligt". Bach Gruppens planlagte hotelbyggeri får ikke mange rosende ord med i de høringssvar, Lolland Kommune har modtaget. Tegning: Bach Gruppen/ Lolland Kommune
Jurister, erhvervsvirksomheder, museum og borgere har skudt Bach Gruppens planlagte hotelbyggeri i Rødbyhavn totalt i smadder i en række høringssvar.

RØDBYHAVN: - Jeg vil gerne opfordre til, at I skriver jeres bekymringer ind i et høringssvar, så vi politikere kan have dem med os i det fremtidige arbejde med projektet.

Sådan lød opfordringen fra formand for klima-, miljø- og teknikudvalget i Lolland Kommune Tine Vinter Clausen (V), da der 9. november blev holdt borgermøde om Bach Gruppens nye hotel på kajkanten i Rødbyhavn.

Stemningen på borgermødet var ikke særligt positivt stemt over for det høje hotelbyggeri, og nu har udvalgsformanden så fået nøjagtig, hvad hun bad om. I et utal af høringssvar argumenterer jurister, erhvervsliv, museum og borgere imod byggeriet og den lokalplan, som skal gøre det muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil nappe en bid

Højest lyder klagerne fra de nærliggende erhvervsvirksomheder Hages Badehotel, Rødbyhavn Bådeværft og Bredgaard Boats. Alle har de fået jurister til at kigge lokalplanforslaget igennem, og dommen er klar:

"Kommunalbestyrelsen bør afvise at vedtage det fremsatte lokalplanforslag", opfordrer Søren Stenderup-Jensen fra Sirius advokater, der har indsendt høringssvar på vegne af Hages Badehotel.

Han mener, at det er direkte i strid med planloven, at Hages Badehotel kun er blevet bekendt med planerne om hotelbyggeriet ved et tilfælde - til trods for, at de ejer to tilstødende grunde på havnen.

"Dette udgør en væsentlig retlig mangel, som i værste tilfælde kan medføre, at lokalplanen efterfølgende bliver underkendt som ugyldig", skriver advokaten.

Han påpeger også, at Lolland Kommune ikke kan anlægge en vej, som planlagt, hen over Hages Badehotels to grunde - uden at anføre en eksproprieringsret i lokalplanen.

"Dette må anses at udgøre en væsentlig retlig fejl. Også af denne årsag bør kommunalbestyrelsen afvise at vedtage det fremsatte lokalplanforslag", skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Må ikke støje og lugte

Han bakkes op af advokat Niels Vase fra advokatfirmaet Hjulmand Kaptain, der tager sig af det juridiske høringssvar fra Bredgaard Boats Aps og Rødbyhavn Bådeværft.

Bredgaard Boats skal blandt andet have en højere skorsten og nye filtre for at fortsætte produktion, hvis det nye hotelbyggeri bliver til en realitet. Arkivfoto: Claus Hansen

Han påpeger, at lokalplanen ikke lovligt må kræve, at Bredgaard Boats skal betale etablering og drift af en højere skorsten, et nyt ventilationsanlæg og nye filtre for at mindske generne for hotellets gæster.

"Der er ikke hjemmel til at pålægge Bredgaard Boats Aps at foretage disse ændringer i produktionen og afholde de dermed forbundne udgifter", skriver advokaten i sit høringssvar.

Også brancheorganisationen Danske Maritime har skrevet et høringssvar på vegne af Bredgaard Boats, og de går skridtet videre ved at påpege, at det ikke er lovligt pludselig at opføre et hotel, som betyder at nærliggende virksomheder ikke længere må støje og lugte, som de har miljøgodkendelse til.

"Derfor finder Danske Maritime, at forslaget til lokalplanen er i strid med planlovens §15a og §15b", skriver organisationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risiko for påsejling af turister

Også Scandlines problematiserer i deres høringssvar kommunens planer for området, hvor rekreativ turisme fremover skal sameksistere med tung skibstrafik.

Scandlines kræver, at der sikres mod lys og refleksioner fra hotellets vinduer, som på en eller anden måde kan genere korrekt og sikker styring af færgerne.

Derudover problematiserer Scandlines generelt, at kombinationen af badende, kajaksejlende turister og tung skibstrafik ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

"Det vil medføre meget stor risiko for, at færgerne og andre erhvervsfartøjer, vil overse og påsejle disse med alvorlig personskade til følge", skriver Scandlines i høringssvaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grimt og højt

En del af høringssvarene går slet og ret på hotellets udseende, og Bach Gruppen som valg af bygherre.

Hos Museum Lolland-Falster er man bekymret for, at det høje, moderne hotel ødelægger den gamle erhvervshavns kulturhistoriske miljø.

"Det foreslåede byggeri vil være for massivt i forhold til det omkringliggende landskab og bygninger ... og med sin højde overskygge og sløre det havnemiljø, der sigtes mod at bevare", skriver museumsinspektør Elisabeth Holm Nielsen.

"Vi er ikke imod nytænkning. Men hvorfor skal det lige være sådan et grimt betonbyggeri?", spørger direktør i Bredgaard Boats Michael Ørsted Jakobsen noget mere direkte.

Vi er ikke imod nytænkning. Men hvorfor skal det lige være sådan et grimt betonbyggeri?

Michael Ørsted Jakobsen, direktør i Bredgaard Boats Aps

"Borgermødet 9. november 2022 efterlod mig med en knugende fornemmelse af, at man er i gang med at gøre vold på Sydkysten", skriver en borger fra Strandagervej 48 i Rødbyhavn.

"Jeg har selv drevet virksomhed på havnen i årevis og mener, at det her byggeri er et fejlskud", skriver en borger fra Jernbanevej 1 i Horslunde, der fortsætter:

"Hotellet er simpelthen for grimt, for højt, totalt fejlplaceret og tager både udsyn og udsigt fra havnen og beboerne".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen kommentarer

Mange af høringssvarene bønfalder Lolland Kommune til at besinde sig og opgive hotelbyggeriet i den form og på det sted, der nu er præsenteret.  Udvalgsformand Tine Vinther Clausen (V) meddeler Folketidende, at hun ikke vil udtale sig om de mange høringssvar og de påståede ulovligheder, før sagen atter tages op til politisk behandling senere på året.

- Jeg har endnu ikke set høringssvarene, og har brug for at læse dem godt igennem, før jeg kommenterer sagen yderligere, siger hun.

  • "Grimt", "risikabelt", "fejlskud" og "ulovligt". Bach Gruppens planlagte hotelbyggeri får ikke mange rosende ord med i de høringssvar, Lolland Kommune har modtaget. Tegning: Bach Gruppen/ Lolland Kommune
  • RØD Bredgaard Boat
    Bredgaard Boats skal blandt andet have en højere skorsten og nye filtre for at fortsætte produktion, hvis det nye hotelbyggeri bliver til en realitet. Arkivfoto: Claus Hansen
Annonce
112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Millionfremgang hos lokal brugs

Dølle

Kæmpe p-kaos på Dølle: - Har aldrig oplevet noget lignende

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Guldborgsund

Præst til rørt familie: - Han kan stadig være jeres forbillede

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Bikerpiger og "bøndernes dødsdruk": Se billederne fra årets Damefrokost

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Nu ryster Dølle igen: 1600 damer går fest-amok!

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Annonce
Annonce
Dølle

Ødelæggende vejr skaber problemer: Dølle kæmper for farbart marked

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Sport

Kunne ikke se sig selv fortsætte: Stopper efter træneruro

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing