Annonce
Lolland

Spændende fund ved boplads

Det er præcisionsarbejde at være arkæolog, og det skal foregå med sikker hånd. Efter mange år i jorden er fundene meget skrøbelige og kan blive ødelagt af en forkert bevægelse. Foto: Jan Knudsen

Lokal gravplads gemte på farverige glasperler.

RØDBY Vinden er bidende, selv om solen på en kold dag i februar har fundet vej gennem skyerne.

På afstand er det svært at se, at to arkæologer fra Museum Lolland-Falster er godt i gang med arbejdet. De er gemt bag en række jordbunker og ligger helt nede med ansigtet tæt på den kolde lollandske muld. Godt pakket ind i flere lag tøj er de lige så forsigtigt ved at udgrave en jordfæstegrav på en gravplads, der formentlig er fra ældre jernalder.

Gravpladsen blev fundet, da museet i slutningen af sidste år begyndte at forundersøge et stort område, som Banedanmark skal bruge til at gøre togforbindelsen til Rødbyhavn tosporet og elektrisk. Den viste sig hurtigt at være interessant.

Ikke alene har den været omgivet af flere bebyggelser, men der viste sig hurtigt spor af, at den har rummet både døde, som er blevet brændt, og nogle, som er blevet jordfæstet - altså begravet almindeligt.

- Der er enkelte af disse grave, som vi ikke kan tildække igen, for de vil blive ødelagt, bare ved at muldlaget bliver lagt tilbage på dem. Så skrøbelige er de.

Peter Deichmann
Hvad den store sten har haft af betydning, ved man ikke. Men der må være en grund til, at den har været placeret i graven. Foto: Jan Knudsen

Skrøbelige grave

Endnu er det ikke afklaret, hvor stort et område af den tidligere jernalder-bebyggelse der skal udgraves, og normalt dækker museet blot fundene til igen, hvis der ikke er planer om andet end en forundersøgelse. Men nye fund har gjort det umuligt i dette tilfælde.

- Der er enkelte af disse grave, som vi ikke kan tildække igen, for de vil blive ødelagt, bare ved at muldlaget bliver lagt tilbage på dem. Så skrøbelige er de, fortæller udgravningsleder Peter Deichmann.

Der er nemlig gjort særdeles fine fund på gravpladsen, hvor det især er i den ene jordfæstegrav, at der har vist sig spændende sager.

Sidste år fandt man et moseskelet ikke langt fra gravpladsen, men i mosejorden bevares liget meget bedre, og efter cirka 2.000 år i jorden er der intet tilbage af liget i denne grav. Til gengæld har arkæologerne fra Museum Lolland-Falster fundet fem lerkar og en masse glasperler. Det er disse fund, som man har været nødt til at sikre.

- Vores vurdering er, at de ikke kunne blive liggende. De ville være direkte truet af markarbejdet, hvis de ikke blev fjernet, forklarer Peter Deichmann.

Fundene er dukket op så tæt på overfladen, at de formentlig ville være blevet ødelagt, næste gang en plov var i jorden.

I forbindelse med at Banedanmark skal opgradere jernbanen til Rødbyhavn, skal Museum Lolland-Falster undersøge de områder, hvor der vil være anlægsarbejde.

På en mark øst for Rødby førte det sidste år til, at man under forundersøgelserne fandt en stor boplads fra jernalderen. Her har ligget en samling af gårde gennem længere tid, der er blevet fundet en gravplads, og der er fundet spor af det, der formentlig er et såkaldt kulthus.

Området var interessant, fordi man i 1933 fandt to skeletter i det, der engang har været en mose, så på museet var man klar over, at der nok var noget at hente i dette område. I december dukkede så resterne af endnu et moseskelet op, og derfor skal der laves en arkæologisk udgravning på dele af marken.

Det er kun det nederste af karrene, der har overlevet på marken. Men er arkæologerne heldige, kan disse rester stadig fortælle noget om det, der har været lagt i de enkelte kar, da de blev sat ned i graven. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Bar nok ikke halskæden

De fem lerkar eller krukker, som er blevet fundet i graven, er det, som man kalder grav-keramik, og udgravningslederen skyder på baggrund af deres udseende på, at graven er fra ældre jernalder. Måske er personen blevet begravet i tiden lige efter Kristi fødsel.

- Det er relativt små krukker, og ikke stor forrådskeramik, fortæller udgravningslederen, og den skal håndteres med meget rolig hånd, for den er særdeles skrøbelig efter de mange år i den lollandske jord.

Ud over kopperne dukkede også over 70 perler af rav og farverigt glas op i jorden.

- Ud fra placeringen er det mest sandsynligt, at personen ikke har haft halskæden på. Den ser ud til at være lagt ved siden af den døde. Måske har perlerne været lagt i en beholder af organisk materiale, som er forgået med tiden, og måske har de bare været placeret i en bunke, forklarer arkæologen, der ud fra placeringen midt i graven tvivler på, at halskæden har været sat på den døde.

Halskæden kan fortælle noget om personen, der er blevet begravet, men det kræver, at perlerne bliver undersøgt nærmere.

- Hvis det er importerede glasperler, kan der være tale om en person af lidt højere status.

Selv om glasperlerne har ligget op mod et par tusinde år i jorden, er de mange farver stadig tydelige. Til gengæld er de blevet meget skrøbelige. Der skal nu arbejdes videre med at se, om man nærmere kan bestemme perlerne, og måske finde ud af, om de oprindeligt kommer længere syd fra. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Gaver til den døde

På samme måde kan man også være heldig, at de enkelte kar kan fortælle noget om det, som den døde har fået med sig i døden.

Blandt andet kan man undersøge indholdet af karrene og se, om de har indeholdt eksempelvis mad- eller drikkevarer.

Organisk materiale, som eksempelvis kød, forgår som regel ret hurtigt, men hvis der har ligget noget i disse krukker, som er forkullet eller brændt på, kan vi være heldige at kunne bestemme det i dag, forklarer Peter Deichmann.

Hvorfor den døde har fået disse ting med i graven, ved man ikke med sikkerhed, men det kan været alt fra de sidste gaver for at ære den døde til et forråd til efterlivet.

Til gengæld håber museet at kunne bestemme gravens alder mere præcist, når keramikken bliver undersøgt.

En stor sten, der også ser ud til at være placeret bevidst der, hvor liget har ligget, kender arkæologerne heller ikke betydningen af.

- Den ser ud til have været placeret som en bevidst del af graven, men måske har den ligget længere oppe og er sunket ned, efterhånden som graven har givet sig, forklarer Peter Deichmann, som skal undersøge stenen nærmere. Den ser dog ikke ud til at være bearbejdet, inden den blev lagt ind på gravpladsen.

Graven på den sydlollandske mark var en del af en gravplads ved en større jernalderbebyggelse, som blev fundet sidste år. De små forhøjninger viser resterne af de kar, som har stået i graven, mens stenen ligger over en jordfæstegrav. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Næsten som vores kirkegård

At gravpladsen minder lidt om en almindelig kirkegård, hvor der både er jordfæstegrave og urner, er ikke unormalt for den tid. Forskellen til nutiden er dog, at de brændte lig i urnerne i nogle tilfælde faktisk kan hjælpe med at fortælle en historie.

- I dag er det pulver, som er resultatet efter en ligbrænding, men dengang kunne man ikke opnå de samme høje temperaturer, når de døde blev brændt, og derfor kan vi være heldige at finde egentlige knoglefragmenter og tænder, siger Peter Deichmann.

Tænderne kan være med til at aldersbestemme den person, der er blevet brændt, og dermed give viden om de personer, der vil være placeret på en sådan gravplads. Sådanne rester har man dog ikke fundet på gravpladsen på Sydlolland, og der bliver ikke ledt efter flere grave.

- De øvrige ting i jorden kan forhåbentlig ligge til fremtidens arkæologer, der formentlig har bedre udstyr og analyseredskaber, end vi har i dag. Samtidig ligger de så dybt, at de ikke burde være generet af dyrkningen af jorden, slår udgravningslederen fast.

Han vender atter tilbage til præcisionsarbejdet på den kolde lollandske jord, som skal sikre, at dele af den lollandske historie, der måske er op mod 2.000 år gammel, bliver bevaret for eftertiden.

Placeringen af perlerne tyder på, at de har været lagt samlet ned i graven, og har det været en halskæde, har den nok ikke været hængt om halsen på den døde. Foto: Jan Knudsen
Der er fundet flere forskellige knogler på den del af marken, som i jernalderen var mose. Foto: Claus Hansen
Underkæben fra det moseskelet, som arkæologerne fandt sidste år. Det var tredje moseskelet i det område. Foto: Claus Hansen
Der er fundet spor i området efter flere gårde fra jernalderen, men en egentlig by har det næppe været. Foto: Claus Hansen
  • Det er præcisionsarbejde at være arkæolog, og det skal foregå med sikker hånd. Efter mange år i jorden er fundene meget skrøbelige og kan blive ødelagt af en forkert bevægelse. Foto: Jan Knudsen
  • Hvad den store sten har haft af betydning, ved man ikke. Men der må være en grund til, at den har været placeret i graven. Foto: Jan Knudsen
  • Det er kun det nederste af karrene, der har overlevet på marken. Men er arkæologerne heldige, kan disse rester stadig fortælle noget om det, der har været lagt i de enkelte kar, da de blev sat ned i graven. Foto: Jan Knudsen
  • Selv om glasperlerne har ligget op mod et par tusinde år i jorden, er de mange farver stadig tydelige. Til gengæld er de blevet meget skrøbelige. Der skal nu arbejdes videre med at se, om man nærmere kan bestemme perlerne, og måske finde ud af, om de oprindeligt kommer længere syd fra. Foto: Jan Knudsen
  • Graven på den sydlollandske mark var en del af en gravplads ved en større jernalderbebyggelse, som blev fundet sidste år. De små forhøjninger viser resterne af de kar, som har stået i graven, mens stenen ligger over en jordfæstegrav. Foto: Jan Knudsen
  • Placeringen af perlerne tyder på, at de har været lagt samlet ned i graven, og har det været en halskæde, har den nok ikke været hængt om halsen på den døde. Foto: Jan Knudsen
  • Der er fundet flere forskellige knogler på den del af marken, som i jernalderen var mose. Foto: Claus Hansen
  • Underkæben fra det moseskelet, som arkæologerne fandt sidste år. Det var tredje moseskelet i det område. Foto: Claus Hansen
  • Der er fundet spor i området efter flere gårde fra jernalderen, men en egentlig by har det næppe været. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde