Frem mod den næste kampagne investerer Nordic Sugar 127 millioner kroner i lokal sukkerfabrik.
NAKSKOV Selv om kampagnen er slut, og der ikke kommer flere roer til Nakskov før til vinter en gang, bliver der masser af aktivitet på sukkerfabrikken i de kommende måneder. Vanen tro bliver tiden mellem kampagnerne nemlig brugt til at renovere og opgradere fabrikken.
- Vi keder os i hvert fald ikke! fastslår fabriksdirektør Allan Borreskov og fortæller, at der i løbet af foråret vil blive investeret 127 millioner kroner i fabrikken.
Mest synligt bliver det nok, at de gamle, rustne ståltanke ud mod Shell-tanken på Rødbyvej snart er fortid. De skal pilles ned.
Tankene er fra 1918 og har været brugt til opbevaring af melasse. De blev dog - stort set - taget ud af brug for seks-otte år siden, men et par af dem har i et eller andet omfang været i brug som buffertanke.
- Men de kan ikke mere, og de skæmmer fabrikken og byen, konstaterer Allan Borreskov.
Så efter mere end 100 års trofast tjeneste vil de blive skåret ned og fjernet. Fabrikken har brug for den plads, det vil skabe. Et stort afsugningsanlæg, der suger støv ud fra pakkeriet, skal nemlig udskiftes. Arbejdet med at bygge det nye og væsentligt større anlæg begynder i år, og næste år tages det gamle ned.
Det er ikke kun de gamle tanke, der kommer til at ske noget med. De store betonsiloer er blevet shinet op og isoleret med hvide plader, men en af dem mangler. Det er silo 4, og den vil få en omgang, når det inden så længe er slut med frosten.
- Der kommer et kæmpe stillads op, og så skal betonen primes, isoleres og påmonteres hvide plader, fortæller Allan Borreskov.
Ny fordamperstation
Han tilføjer, at fabrikken også arbejder videre med "Go Green" - en stor plan, der skal bringe fabrikken i mål med i 2024 at have reduceret sit CO2-udslip med 70 procent i forhold til 1990. Her spiller energioptimering en stor rolle, og i den forbindelse skal fordamperstationen udskiftes.
Fordamperstationen er den del af fabrikken, hvor vandet skal fordampes fra den suppe af snittede og kogte roer, som indeholder en masse vand og melasse - og omkring 16-17 procent sukker.
- Det er det, der virkelig koster energi på en sukkerfabrik, siger Allan Borreskov, som forventer, at den ny fordamperstation vil kunne klare opgaven med et lavere energiforbrug.
Men der er også en anden grund til at pensionere den nuværende station.
- Den, vi har, er lidt ældre og har formentlig kun én kampagne mere i sig, så er den udtjent. Så vi er ved at få designet en ny, fortæller Allan Borreskov.
Det er dog en større opgave at skifte. Den nye skal bygges specifikt til fabrikkens særlige flow og tryk, og der er omkring et års leveringstid. Men umiddelbart efter næste kampagne skulle den blive leveret, hvorefter arbejdet med at installere den kan gå i gang. Den bliver højere end den gamle - så høj faktisk, at den kommer til at stikke op igennem taget på fabrikken.
- Det bliver sådan noget, folk virkelig kan se, at vi gør, forventer Allan Borreskov.
Ud over disse store ting er der også en lang række mindre ting, der skal vedligeholdes og opgraderes. For eksempel er der en pillevægt, der skal udskiftes, der skal installeres nyt kondensat kedelvandsanlæg og laves yderligere støjreduktion af en damptørrer. Men nedrivningen af de rustne siloer - det bliver den mest synlige forandring i år.