Annonce
Lolland

SVINEBONDE BRØD REGLER - DET KOSTER HAM 785.000 KRONER

En svineproducent fra Vestlolland er blevet dømt for at have produceret flere svin end tilladt. Fotografiet her er taget i en anden sammenhæng hos en anden producent. Arkivfoto: Anders Knudsen
En lollandsk bonde producerede for mange svin. Det er han nu blevet dømt for ved Retten i Nykøbing.

LOLLAND: En svineproducent fra det vestlige Lolland er ved Retten i Nykøbing fundet skyldig i at overtræde Husdyrbrugloven. Han har nemlig i 2014-2017 produceret langt flere svin, end han havde tilladelse til.

Anklagemyndigheden havde - som omtalt i Folketidende lørdag - krævet en bøde på mindst 240.000 kroner, og at han fik konfiskeret en fortjeneste på lige knap en million kroner. Landmanden fik dog rabat, da sagen har været længe undervejs.

Dommen, der blev afsagt fredag, lyder således på en bøde på 85.000 kroner og en konfiskation af 700.000 kroner. Bødestraffen på de 85.000 kroner kan også forvandles til 40 dages fængsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen opstod i forbindelse med, at en miljøsagsbehandler fra Lolland Kommune skulle på tilsyn hos landmanden. I den forbindelse kunne hun se i landmandens gødningsregnskab, at han producerede flere svin end tilladt.

Landmanden nægtede sig skyldig og argumenterede for, at gødningsregnskabet ikke var retvisende, da han producerer svin på en særlig måde, der passer dårligt ind i de kasser, der er defineret i gødningsregnskaber. Han førte også et vidne - en rådgiver fra Vkst - der underbyggede, at gødningsregnskabet var en misvisende kilde til beregning af produktionens omfang.

Men retten slår fast, at det er fast retspraksis at bruge gødningsregnskaber til at beregne, hvor store produktioner er.

Overproduktion

Landmanden blev dømt for i en årrække at producere flere svin end tilladt i en miljøgodkendelse. I følge godkendelsen måtte han maksimalt producere 180 dyreenheder om året, svarende til 502.758 kilo smågrise og 599.228 kilo slagtesvin.

Kommunen anslår, at overproduktionen var:

  • 17 procent i produktionsåret 2014 til 2015, hvor der blev produceret 211 dyreenheder svarende til 377.720 kilo smågrise og 727.442 kilo slagtesvin.
  • 38 procent i procent i produktionsåret 2015 til 2016, hvor der blev produceret 248 dyreenheder svarende til 406.200 kilo smågrise og 922.110 kilo slagtesvin.
  • 35 procent i produktionsåret 2016 til 2017, hvor der blev produceret 243 dyreenheder svarende til 593.911 kilo smågrise og 804.724 kilo slagtesvin.
Kilde: Anklageskriftet

Ingen dokumentation

Landmandens forsvarer og vidnet fra Vkst fremførte også, at kommunens omregning fra tallene i gødningsregnskabet - altså fra mængden af gylle - til en vurdering af omfanget af produktionen - svinenes vægt - var forkert. Kommunen tog nemlig ikke højde for, argumenterede de, at 40 procent af svinene blev solgt som små, og at de i øvrigt også først kommer ind i produktionen, når de allerede vejer syv kilo.

Men retten hæftede sig ved, at landmanden ikke fremlagde noget skriftligt materiale, der kunne underbygge de argumenter, og at konsulenten fra Vkst heller ikke havde taget udgangspunkt i eksempelvis landmandens økonomiske regnskaber, men blot sagde, at det forholdte sig, som hun påstod.

"På den baggrund finder retten, at beregningen af overproduktionen på baggrund af gødningsregnskaberne ikke kan tilsidesættes", hedder det i dommen, der dog imødekommer landmanden en lille smule ved at tillægge hans forklaring "en vis vægt" i forhold til beregningen af, hvor meget han har tjent på overproduktionen. Det er derfor, han "kun" får konfiskeret 700.000 kroner og ikke en million.

På den baggrund finder retten, at beregningen af overproduktionen på baggrund af gødningsregnskaberne ikke kan tilsidesættes.

Dom fra Retten i Nykøbing
Artiklen fortsætter efter annoncen

Grov uagtsomhed

En del af retssagen handlede om, at overproduktionen er sket i forhold til en miljøgodkendelse fra 2009. Men landmanden forklarede, at han troede, at det var en ny godkendelse fra 2016, han skulle efterleve. Det afviste kommunen, da den nye godkendelse først ville træde i kraft, når landmanden havde bygget en ny stald, der levede op til en række krav.

Og retten køber ikke landmandens forklaring. Retten lægger nemlig vægt på, at landmanden via en rådgiver har skrevet til kommunen, at han kunne tilslutte sig ændringerne i miljøgodkendelsen, og at der derfor "som minimum" må være tale om grov uagtsomhed, når han ikke har efterlevet den gældende miljøgodkendelse. Retten lægger i den forbindelse også vægt på, at landmanden efter eget udsagn intet gjorde for at nedbringe produktionen, da han blev gjort opmærksom på problemet.

Retspraksis er, at bøderne i den slags sager skal være på en fjerdedel af fortjenesten. Da retten har anslået fortjenesten til at være på 700.000 kroner, skulle han altså i udgangspunktet have en bøde på 175.000 kroner. Men på grund af lang sagsbehandlingstid giver retten en rabat, så bøden som nævnt blot blev på 85.000 kroner.

Landmanden har to uger til at beslutte, om han vil modtage dommen eller anke den til landsretten. Folketidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ham.

  • 29stu-_rets_svineproducent2
    En svineproducent fra Vestlolland er blevet dømt for at have produceret flere svin end tilladt. Fotografiet her er taget i en anden sammenhæng hos en anden producent. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub