Annonce
Lolland

Til kamp for landsdelens unge autister

Christoffer Høyer Rasmussen har været formand for den lokale autismeforening for unge i et år. Han var med til at stifte lokalforeningen lige før, landet lukkede og meget blev anderledes end forventet for foreningen, der alligevel er blevet større. Foto: Palle Nevad Frandsen

- Vi vil gerne være en del af samfundet, og jo mere almindelig en hverdag vi har, desto bedre vil vi klare os, siger formanden for Autisme Ungdom Storstrøm.

MARIBO Danmark var kun et par uger fra at lukke helt ned, da Lolland-Falster fik sin helt egen lokalforening for unge autister. Dengang kunne initiativtager, og senere lokalformand, Christoffer Høyer Rasmussen ikke forudse, hvor svært en ny forening ville få det. Nu er et år gået, og selvom udfordringerne har været store, er foreningen blot blevet større.

Ved årets generalforsamling blev det nemlig besluttet, at foreningen skifter navn til Autisme Ungdom Storstrøm og dermed dækker hele det gamle Storstrøms Amt.

- Vi blev i december kontaktet af hovedbestyrelsen i Autisme Ungdom, der spurgte, om vi havde mulighed for at brede os mere ud i stedet for at have en masse små lokalforeninger, fortæller Christoffer Høyer Rasmussen.

For lokalafdelingen på Sydhavsøerne så man det som en mulighed for at få flere medlemmer og dermed også blive mere aktive, hvis det da ikke var fordi, at foreningen er forhindret i overhovedet at samles.

Til daglig arbejder Christoffer Høyer Rasmussen i Fakta på Vestensborg Allé. Han har været en del af Faktas Klar til Start-projekt, hvor kæden hjælper autister ud på arbejdsmarkedet. Foto: Anders Knudsen

Ét nyt medlem

Det første år er det kun blevet til fire bestyrelsesmøder, men til gengæld har man været gode til at holde forbindelsen enten via mails eller Messenger.

- Året er blevet brugt på at lære hinanden bedre at kende, så vi kan opbygge et socialt fællesskab, og vi kommer heldigvis godt ud af det med hinanden, siger Christoffer Høyer Rasmussen.

Samtidig med, at foreningen fik et større dækningsområde, blev der også fundet et nyt medlem til bestyrelsen. Han kommer fra Næstved og kan dermed repræsentere den nordlige del af lokalforeningens geografiske område.

Men det har været vanskeligt at være en ny lokalforening, når det nærmest har været umuligt at rekruttere nye medlemmer.

- På et år har vi kun fået ét nyt medlem, siger lokalformanden, som alligevel er tilfreds, for kombinationen af coronarestriktioner og foreningsarbejde er ikke nem at have med at gøre.

Uden de mange aktiviteter, som den lokale afdeling af Autisme Ungdom gerne ville have holdt, er der arbejdet på andre fronter. Lokalformanden vil gennem politisk arbejde gøre hverdagen bedre for landsdelens autister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre hjælp i skolen

Ikke mindst handler det om at gøre skolegangen bedre for unge med autisme. Alt for mange unge med en autisme-diagnose kommer ikke i skole, fordi skoledagen ikke giver dem den nødvendige tryghed, mener lokalformanden.

- De bliver hjemme fordi der ikke er den støtte og hjælp i skolen, som de har behov for, forklarer Christoffer Høyer Rasmussen.

I sidste ende bliver eleverne placeret i specialklasser, men mange autister ville kunne klare en almindelig skolegang, hvis bare de fik den ekstra hjælp.

- Vi vil gerne være en del af samfundet, og jo mere almindelig en hverdag vi har, desto bedre vil vi klare os.

Christoffer Høyer Rasmussen fortæller, at mange autisters håb er at blive en del af arbejdsmarkedet. Det er han selv blevet gennem Faktas Klar til Start-projekt, hvor unge med autisme får en uddannelse i discountkæden og samtidig efterfølgende er garanteret ansættelse i kæden. Vejen dertil kræver dog en stabil skolegang.

Selv begyndte han på Sankt Brigitta Skole, hvor han gik størstedelen af sin skoletid, men efter han blev diagnosticeret med infantil autisme, blev han rykket til Blæsenborgskolens centerafdeling.

- Havde jeg fået den rette støtte, tror jeg faktisk godt, at jeg kunne have færdiggjort min skoletid på Sankt Birgitta Skole, fortæller Christoffer Høyer Rasmussen, der vil arbejde for at kommunerne bruger de værktøjer og ressourcer, det kræver for at hjælpe børn og unge med autisme.

- Danmark skal være et mere autisme-venligt land, men det kræver også en større viden om, hvad autisme egentlig er, for det er der mange, som ikke ved.

Udover det politiske arbejde, så står bestyrelsen i Autisme Ungdoms lokalafdeling klar til at hjælpe de unge, der har fået diagnosen og måske mangler nogle at tale med. Det er lige nu vigtigere end nogensinde før, for coronaen kan ramme autisterne meget hårdt.

- Mange autister har brug for faste rammer og en genkendelig hverdag, og for dem er det ikke godt pludselig at være sendt hjem fra skole, fortæller lokalformanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget at stå op til

I forvejen kan den sociale kontakt være en stor udfordring for unge med en autisme-diagnose, og af den grund er det ekstra ødelæggende, hvis den kontakt, der er til andre børn og voksne, pludselig bliver slået i stykker.

- Derfor er det enormt vigtigt, at de kan møde ind på skolen og være sammen med klassen og kammeraterne. Udover de faste rammer er det nemlig også vigtigt, at der er noget at stå op til hver dag.

Har man brug for en at tale med, så er Autisme Ungdom Storstrøm stedet at gå til.

- Vi er her, og vi er klar til at tale med dem, der har brug for det. Lige nu handler det om at vise medfølelse overfor dem, der har det sværere end en selv.

Samtidig gør foreningen klar til, at landet genåbner rigtigt. Man vil gerne kunne samle de unge medlemmer, og der er allerede lagt planer.

- Der er planer om at lave brætspilscaféer, og dem kan vi hurtigt komme i gang med, men ellers vil vi lave gåture ude i det fri, siger Christoffer Høyer Rasmussen, der er klar til at starte foreningen stille og roligt op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil lave foredrag

Han ved godt, at der nu er behov for at kigge længere omkring, når foreningen laver arrangementer for medlemmerne.

- Lige nu har vi slet ikke et fast sted at være, så det skal vi selvfølgelig også finde, men ellers handler det om at lave noget i hele det område, vi dækker - altså skal der også være arrangementer på Sydsjælland.

På længere sigt vil foreningen også lave foredrag for medlemmerne, men så længe restriktionerne er så skrappe, nytter det ikke at tænke i de baner. Idéerne er der dog.

- Autisme er sjældent den eneste diagnose, som man har, men mange har eksempelvis også angst eller adhd, og det skal være foredrag, som kan hjælpe i sådanne situationer.

Alt det må dog vente, til regeringen giver grønt lys for, at unge igen kan samles. Så er Autisme Ungdom Storstrøm også klar.

  • Christoffer Høyer Rasmussen har været formand for den lokale autismeforening for unge i et år. Han var med til at stifte lokalforeningen lige før, landet lukkede og meget blev anderledes end forventet for foreningen, der alligevel er blevet større. Foto: Palle Nevad Frandsen
  • Til daglig arbejder Christoffer Høyer Rasmussen i Fakta på Vestensborg Allé. Han har været en del af Faktas Klar til Start-projekt, hvor kæden hjælper autister ud på arbejdsmarkedet. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde