Annonce
Landbrug

Nye hårdføre bambussorter

Søren Ladefoged fremviser sorten Maasai, der kan nå en højde på 3-4 meter og har kraftige opretstående stammer. Foto: Privat

Nye robuste sorter giver efterspørgsel på bambus, lyder det fra Søren Ladefoged på Bambusplanteskolen.

Bambusplanteskolen i Kastelev ved Vordingborg oplever stor efterspørgsel efter bambus i øjeblikket. Faktisk i en sådan grad at der er mangel på planter, fortæller indehaver Søren Ladefoged.

Planteskoler i Europa har i en årrække reduceret produktionen af bambusplanter, men øget fokus på nye robuste bambussorter har igen fået efterspørgslen til at stige på bambus.

Søren Ladefoged overtog for 25 år siden Højvang Planteskole, som siden er blevet omdøbt til Bambusplanteskolen for at understrege specialiseringen inden for bambus.

- Da jeg overtog planteskolen, var Sydsjælland et af de største planteskoleområder i Nordeuropa, fortæller Søren Ladefoged.

Den største udfordring ved at dyrke bambus er at få planten til at sætte rødder. Foto: Denny Michael Jakobsen

Hård konkurrence

Dengang blev der dyrket mange forskellige planter, men siden er mange planteskoler i Danmark lukket, da det har været svært at konkurrere med planteskoler i bl.a. Tyskland og Holland, som har lavere lønomkostninger end i Danmark.

Søren Ladefoged har tdiligere været driftsleder hos Varpelev Tomater samtidig med, at han på sin egen ejendom ved Herfølge dyrkede bambus, som han solgte til en belgier.

- Jeg havde produceret 1.000 bambusplanter til ham, og han sagde, at han også skulle hente bambus på Højvang Planteskole. Jeg tog ned for at se på nærmere på bambusproduktionen på Højvang Planteskole, og ejeren Karl Andersen, som var 75 år, spurgte, om jeg ikke ville købe planteskolen, fortæller Søren Ladefoged.

I dag har han tre fastansatte og sælger cirka 130.000 bambusplanter om året. 90 procent bliver eksporteret til større engros-planteskoler rundt om i Europa, mens de sidste 10 procent fortrinsvis sælges fra hjemmesiden bambusudsalg.dk.

I foråret 1994 blomstrede mange bambusplanter i de danske haver, hvorefter de døde. Derfor har bambus i efterhånden en del år ikke været så udbredt i de danske haver som tidligere, og mange steder er de erstattet af fx kirsebærlaurbær fra Holland.

- Problemet var, at alle bambus i Danmark stammede fra den samme plante, og det endte med dårlig indavl, fordi planten bestøvede sig selv, forklarer Søren Ladefoged.

- Bambus er en samlebetegnelse for forveddede græsser fra subtropiske og tropiske egne. Den omfatter ca. 1.000 arter, som er inddelt i ca. 90 slægter.
- Bambus har hjemme i de tropiske fugtige områder i Østasien. De lange stængler er hårde som ben, og de er hule. Bambus har en vandret grenet rodstok med tætte skud.
- Bambus kan danne store ufremkommelige skove. De største bambus kan blive 40 meter høje og 30 centimeter tykke.
- De sorter, vi har i Danmark, blomstrer hvert 100. år. Herefter visner hovedparten af de overjordiske dele af planten. En del planter dør helt, men de fleste overlever, og der vokser efter kort tid nye skud frem fra det underjordiske rodnet, hvorefter planten fortsætter sin cyklus.
- Deres stængler, som kan fås i mange tykkelser, bliver brugt til en lang række formål, herunder husbyggeri, møbler, vandrør, broer, både, musikinstrumenter, legetøj, husgeråd, papir og tekstiler
- "Samtidig er bambus bæredygtigt, Tager du en bambusgren, vokser der er et nyt skud frem, så du kan blive ved med at klippe", siger Søren Ladefoged.
Kilde: Wikipedia og Bambusplanteskolen

I store drivhuse dyrker Søren Ladefoged forskellige sorter af bambus. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye sorter uden udløbere

Nu er der dog kommet nye hårdføre sorter af bambus på det danske marked, som både kan bruges som solitære planter og som hæk. Søren Ladefoged dyrker fem nye sorter inden for mærket Well-Born Africa.

Det drejer sig om sorterne Maasai, Blue Lizard, Deep Forest, Red Zebra og Ivory Ibis, som er karakteriseret ved at være hårdføre over for sygdomme og vinterens kulde.

- De nye sorter har den fordel, at de vokser uden udløbere, og derfor behøver man ingen rodbarriere. De kan plantes i krukker, solitært, og de egner sig også rigtig godt til hæk. Der er ingen vedligeholdelse, siger Søren Ladefoged.

Som planteskoleejer er den største udfordring at få sat rødder på bambusplanten. Det kan tage tid, og derfor har mange større planteskoler valgt at se bort fra bambus. Søren Ladefoged bruger en særlig metode med at give bambusplanten undervarme for at få den til at sætte rødder.

Selvom efterspørgslen på bambus er god i øjeblikket, har Søren Ladefoged ingen planer om at udvide.

- Vi kan ikke rumme mere, så vi skal ikke være større. I dag kan jeg bruge en hel dag på kontoret. Da jeg startede, gik jeg ude ved planterne, og det er også det, jeg bedst kan lide, fortæller han.

Sydsjællandsk bambus til pandaerne

Bambusplanteskolen har de sidste par år dyrket fem nye sorter inden for mærket Weel-Born Africa, som er hårdføre til at klare sig i den danske vinter. Blandt andet denne sort Maasai, som egner sig godt som hæk. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Søren Ladefoged fremviser sorten Maasai, der kan nå en højde på 3-4 meter og har kraftige opretstående stammer. Foto: Privat
  • Den største udfordring ved at dyrke bambus er at få planten til at sætte rødder. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I store drivhuse dyrker Søren Ladefoged forskellige sorter af bambus. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Bambusplanteskolen har de sidste par år dyrket fem nye sorter inden for mærket Weel-Born Africa, som er hårdføre til at klare sig i den danske vinter. Blandt andet denne sort Maasai, som egner sig godt som hæk. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier