Danmark har fået EU's tilladelse til at beholde en lavere grænse for det kræftfremkaldende tilsætningsstof nitrit i kødprodukter end resten af EU.
Pålæg, pølser og andre kødprodukter vil også i de kommende år have et lavere indhold at tilsætningsstoffet nitrit i Danmark sammenlignet med andre EU-lande.
EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel frem til 2015, så Danmark kan fortsætte sin enegang mod for høje forekomster af det kræftfremkaldende stof.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) kalder beslutningen for en sejr for forbrugerne i Danmark og danske fødevares omdømme.
- Det er en stor tilfredsstillelse, at vi har formået at få kommissionen til at anerkende, at den risiko for dannelse af kræftfremkaldende nitrosaminer, der er ved brugen af nitrit i fødevarer, er så veldokumenteret, at Danmark kan sætte sit eget loft over indholdet af nitrit i kødvarer, siger han.
Nitrit anvendes til at konservere kødvarer for at hindre fremvækst af den bakterie, der kan give mennesker dødelig pølseforgiftning, botulisme. Nitrit kan imidlertid også omdannes til kræftfremkaldende nitrosaminer, og derfor bør det bruges i mindst mulige mængder.
Fødevarestyrelsen har slået fast, at risikoen for pølseforgiftning er meget lille i Danmark på grund af gode hygiejnestandarder og regler for opbevaring af fødevarer.
Med den danske særregel skal alle kødprodukter, der markedsføres i Danmark, have et nitritindhold væsentligt lavere end det niveau, der er fastsat i EU's direktiv om madsminke.
Danmark har i 15 år ført en kamp mod EU om brug af madsminker som nitrit og nitrat. Derfor ser Henrik Høegh det også som en sejr, at EU-Kommissionen nu har lovet at kigge på, om man bør nedsætte de grænseværdier for nitrit, der er gældende i resten af EU.
/ritzau/