SF vil have EU-forbud mod foie gras. Stadeholder i Torvehallerne forsikrer, at man overholder lovgivningen.
Det bør være forbudt at producere den franske delikatesse foie gras i EU.
Sådan lyder det fra SF's fødevareordfører, Carl Valentin.
- Det er en af de allermest barbariske måder at producere fødevarer på. Man behandler de her fugle på en meget grov måde, og det synes vi, ikke er i orden.
Carl Valentin mener, at danskerne i stort omfang "har taget moralsk afstand" fra den fede gåse- og andeleverpaté, der fremstilles under forhold, hvor dyrene bliver tvangsfodret i deres sidste leveuger.
Udmeldingen kommer i kølvandet på en diskussion om retten til at sælge foie gras, efter at lederen af Torvehallerne i København har anbefalet sine stadeholdere ikke at sælge den franske spise.
Flere kunder har på Torvehallernes facebookside kritiseret stadeholderen Ma Poule, der har foie gras i sit sortiment.
Ma Poule og stedets ejer, Edouard Cazazian, oplyser i en skriftlig kommentar til Ritzau, at man vil fortsætte salget af foie gras.
Cazazian forsikrer, at man overholder loven. Han henviser til EU's "retfærdige lovgivning på området, som forbedrer forholdene for dyr i foie gras-industrien".
- I Ma Poule sælger vi en bred vifte af gourmetprodukter og er vant til, at kunderne har holdninger til vores produkter. Det har vi selv, det skal man have, når man sælger produkter af så høj kvalitet, som vi gør.
- I tilfældet foie gras sælger vi produkter fra den franske familievirksomhed Godard, som er den mest anerkendte leverandør af foie gras i Frankrig. En leverandør, som vi står 100 procent inde for, lyder det.
Det er forbudt at producere foie gras i Danmark. Det er også forbudt at starte ny produktion i EU.
Men grundet EU's indre marked kan Danmark ikke lave et ensidigt importforbud, og de lande, der allerede producerer spisen, har lov til at fortsætte. Hovedparten af produktionen foregår i Frankrig.
Modstanden mod produktet skyldes, at ænder og gæs i de sidste to-tre uger af deres levetid får langt mere foder, end de selv ville æde. Dermed udvikler de fedtlever, der ifølge Dyrenes Beskyttelse vokser sig seks til ti gange så stor som en normal lever.
SF mener, at der er tale om en "overklassespise", der bliver produceret på dyrenes bekostning.
- Jeg synes, at det er trist, at der kan være så lidt fokus på dyrenes ve og vel, at man tænker mere på at få pleaset sine smagsløg end muligheden for at beskytte dyrene, siger Carl Valentin.
Spørgsmål: Men det er jo primært overklassen, der køber for eksempel økologisk sammenlignet med folk med lav indkomst. Så det er vel en falsk præmis, at overklassen går mindre op i dyrevelfærd?
- Jeg ved ikke noget om, hvorvidt overklassen går mere op i dyrevelfærd. Men når man har flere penge, så har man også råd til at gå ned i Irma og købe nogle produkter, hvor dyrene har haft det bedre.
- Og det skal man endelig gøre. Men når det kommer til foie gras er det helt ude af proportioner, hvordan man behandler dyrene, siger Carl Valentin.