Danmark lever videre i VM-drøm efter klar pligtsejr

Christian Eriksen scorede to gange, da Danmark slog Kasakhstan. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Andreas Cornelius, Christian Eriksen og Yussuf Poulsen markerede sig i front, da Danmark slog Kasakhstan.

Det danske fodboldlandshold holder liv i drømmen om en billet til VM-slutrunden i Rusland i 2018.

Fredag aften sikrede Åge Hareides tropper sig den forventede pligtsejr i Telia Parken over Kasakhstan, der blev slået 4-1 foran 18.901 tilskuere.

Andreas Cornelius, Christian Eriksen med to mål og Peter Ankersen scorede målene, der bragte Danmark på seks point for fire kampe i kvalifikationsgruppe E.

Polen er stukket af sted i toppen med ti point, men Danmark er godt med i spillet om andenpladsen, der kan give VM-billet via playoff.

Den danske sejr var fortjent på en aften, hvor holdet dominerede og skabte en god mængde målchancer.

Åge Hareide havde for første gang som dansk landstræner valgt at stille op i en 4-3-3-formation med Nicolai Jørgensen, Andreas Cornelius og Yussuf Poulsen helt fremme. Trioen skulle hurtigt komme til at markere sig.

Særligt RB Leipzig-spilleren Poulsen var i spillehumør som kreatør. Efter ti minutter vristede han sig fri af et par modstandere og spillede Nicolai Jørgensen fri med en perfekt bold i dybden. Men Jørgensen overplacerede sit skud og ramte stolpen.

Fem minutter senere fik Yussuf Poulsen fuld valuta ud af sit indlæg. Med en indadskruet servering fandt han Andreas Cornelius' pande, der fra kort afstand dirigerede bolden i nettet til 1-0.

Stemningen blev løftet flere grader på den kolde aften i København, men blev vendt til larmende tavshed mindre end to minutter senere.

Gafurzhan Suyumbayev bar skylden. Fra 30 meters afstand affyrede han et projektil, der bragede ind i målhjørnet bag Frederik Rønnow, som vogtede målet i Kasper Schmeichels fravær.

Danskerne skulle lige sunde sig over udligningen, inden de igen begyndte at skabe muligheder.

Oftest stod Yussuf Poulsen og Peter Ankersen bag de farlige indlæg fra højre, som i et par tilfælde var tæt på give mål ved bageste stolpe.

Cornelius var stort set impliceret i det hele inde i feltet, og han skulle da også fremtvinge det straffespark, der igen sendte Danmark på vinderkurs.

FCK-angriberen blev revet omkuld, og Christian Eriksen omsatte sikkert til 2-1 fra 11-meter-pletten efter 35 minutter.

Efter pausen angreb danskerne mere afdæmpet. Kasakhstan var tvunget længere frem, hvilket gav Danmark mere plads til at åbne modstanderens forsvar.

Det udløste flere muligheder, der kunne have givet en mere tryg føring. Men trioen i front manglede det sidste held og skarphed.

Først efter 77 minutter kom 3-1-scoringen, og det var med backerne i hovedrollerne.

Venstrebacken Riza Durmisi, der ellers ikke spillede nogen stor kamp, brød igennem ved baglinjen. Hans indlæg havnede i den bageste del af feltet, hvor højrebacken Peter Ankersen tæmmede bolden og resolut hamrede den i mål.

Kort efter lød aftenens fjerde danske jubelbrøl. Tilskuerne havde længe krævet Kasper Dolberg på banen, og den 19-årige Ajax-komet fik noget af hyldest, da han blev sendt på banen til sin debut.

Han kom på skudhold lige uden for feltet fire minutter før tid, men skød forbi og må altså vente på sit første mål på A-landsholdet.

I stedet lukkede Christian Eriksen målfesten, da han med venstrebenet hamrede 4-1-målet ind fra en fri position.

Dermed fandt holdet ny optimisme med en godkendt indsats og resultat i årets sidste betydende landskamp.