Danmark slår OL-rekord på cykelbanen

Danmark slog mandag den olympiske rekord i 4000 meter holdforfølgelsesløb i kvalifikationen på den olympiske cykelbane. Tirsdag kører danskerne om en plads i OL-finalen, modstanderen tirsdag er Storbritannien. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Danmark slår den olympiske rekord i banecykling i 4000 meter holdforfølgelsesløb og holder liv i gulddrøm.

Danmark slog mandag den olympiske rekord i 4000 meter holdforfølgelsesløb på den olympiske cykelbane - Izu Velodrome.

Dermed holder den danske kvartet også liv i håbet om at vinde guld i disciplinen, hvor danskerne forud for OL blev regnet som den helt store favorit blandt bookmakerne.

I mandagens kvalifikation handlede det om at blive blandt de fire bedste hold, der tirsdag kører om de to pladser i OL-finalen, og Danmark sikrede sig pladsen i det fineste selskab i bedste tid af alle.

Danmark kørte tredjesidst af de otte deltagende nationer og kørte de 4000 meter i tiden 3 minutter og 45,014 sekunder.

Storbritannien, der er forsvarende olympisk mester, kørte sidst.

Briterne var to et halvt sekund langsommere end danskerne, men det var akkurat nok til at klemme sig ind blandt de fire bedste for briterne, der bliver Danmarks modstander tirsdag.

Australien blev ramt af uheld, da styret knækkede under en rytter. Australierne fik lov til at køre en gang mere, de endte som nummer fem og er dermed ude af kampen om OL-guldet.

Danmark og Storbritannien kæmper tirsdag om den ene finaleplads, mens Italien og New Zealand kører om den anden.

Italien, der var på banen kort før danskerne, slog Storbritanniens olympiske rekord fra 2016, men Italien havde altså kun rekorden i få minutter, inden Danmark slog den.

Danmark kørte mere end fem sekunder hurtigere end Storbritannien gjorde, da briterne slog OL-rekorden i 2016.

Danskerne var under et halvt sekund fra den verdensrekord, Danmark selv satte ved VM i 2020. Verdensrekorden lyder på 3 minutter og 44,672 sekunder.

Det danske hold, der kørte mandag, var ikke helt identisk med det hold, der slog verdensrekorden tre gange og vandt guld i suveræn stil ved VM i 2020.

Niklas Larsen er vendt tilbage til holdet i topform og havde - i hvert fald mandag - henvist Julius Johansen fra VM-kvartetten til en reserverolle.

Julius Johansen kan dog blive skiftet ind igen til tirsdagens første runde, hvor der køres om billetterne til onsdagens olympiske finale.

Vinder Danmark tirsdag, er Danmark finaleklar. Taber Danmark tirsdag, bliver tiden afgørende for, om Danmark skal dyste om bronze eller sekundære placeringer onsdag.

Ud over Niklas Larsen kørte Rasmus Lund, Lasse Norman Hansen og Frederik Rodenberg for Danmark i mandagens kvalifikation.