Danske basketherrer må vinke farvel til VM-kvalifikation

Daniel Mortensen og resten af det danske landshold fik atter en omgang islandske klø tirsdag aften. Foto: Josef Vostarek/Ritzau Scanpix

Efter et nederlag til Island på 73-89 kan Danmarks basketherrer ikke længere komme til VM om to år.

Det danske herrelandshold i basketball kommer ikke til at være med ved VM-slutrunden i 2023.

For selv om der er over to år til, at slutrunden i Indonesien, Japan og Filippinerne begynder, har det danske hold allerede udspillet sin rolle i kvalifikationen.

Tirsdag aften tabte danskerne 73-89 til Island, og dermed er Danmark sikker på at ende sidst i den indledende VM-kvalifikationsgruppe med Island og Montenegro, selv om Danmark endnu mangler at spille sit andet opgør mod sidstnævnte.

De to bedste i treholdsgruppen avancerer til den egentlige europæiske VM-kvalifikationsturnering med 32 deltagere, men Danmark bliver altså ikke en del af den.

Fredag vandt Island det første møde med Danmark med 21 point, og Danmark skulle derfor matche størrelsen på den sejr for at overhale Island.

En mindre dansk sejr ville tvinge Danmark til også at slå Montenegro onsdag for at gå videre til næste fase af kvalifikationen.

Ingen af de to scenarier var dog i nærheden af at være aktuelle.

Danmark havde sin sidste føring i opgøret ved 18-15, men Island noterede sig for de næste 11 point, fik overhånden og skabte et hul, der aldrig blev lukket igen.

Midtvejs i opgøret lød føringen på 47-39 i islandsk favør, og før sidste periode var føringen udbygget til 70-51.

Dermed var opgøret reelt afgjort, og det var uden betydning, at Danmark pointmæssigt var det bedste hold i kampens sidste ti minutter.

Daniel Mortensen blev Danmarks topscorer med 14 point i opgøret, der blev spillet i Podgorica.