Dideriksen og Leth vinder sølv i parløb på cykelbanen

Amalie Dideriksen og Julie Leth kørte en sølvmedalje hjem til Danmark i parløb. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Amalie Dideriksen og Julie Leth blev kun slået af Storbritannien i kvindernes parløb.

Dansk banecykling har stolte OL-traditioner, og fredag leverede danskerne endnu et højdepunkt i en olympisk velodrom.

Amalie Dideriksen og Julie Leth sikrede sig sølv i kvindernes parløb, hvor danskerne kun blev slået af de spurtstærke briter Laura Kenny og Katie Archibald.

Rusland - der stiller op som den russiske olympiske komité - tog bronze.

De danske medaljer var reelt hjemme, da Dideriksen og Leth mod slutningen af løbet vandt en omgang i forhold til farlige rivaler som Holland og Frankrig.

Rusland og Storbritannien fik etableret et godt udbrud med 40 omgange igen, og det lykkedes danskerne at køre op til førerduoen. Efter adskillige omganges hårdt arbejde fik de tre hold indhentet feltet og dermed sikret sig 20 point hver.

Derfra gjaldt det for danskerne primært om at holde sig på cyklerne i et løb fyldt med styrt. Briterne var uden for rækkevidde, men russerne kunne stadig snuppe sølvet i den sidste spurt.

Leth og Dideriksen havde situationen under fuld kontrol og tog Danmarks anden sølvmedalje på cykelbanen i Izu.

Tidligere på ugen vandt det danske hold i herrernes 4000 meter holdforfølgelsesløb også olympisk sølv.

Dideriksen og Leth var spået fornuftige medaljechancer i en disciplin, som kvinderne kørte for første gang i OL-sammenhæng.

Mange nationer har haft startproblemer, så VM- og EM-medaljerne har været fordelt på ganske få hold.

Den danske duo vandt EM i både 2018 og 2019 og sikrede sig også VM-bronze i 2019.

OL-løbets største skuffelse blev Hollands dobbelte verdensmestre med Amy Pieters og 38-årige Kirsten Wild.

Hollænderne blev sat tilbage, da de var årsag til et styrt, som sendte en håndfuld hold i brædderne, og kom aldrig ind i løbet igen.

Storbritannien nåede 78 point mod Danmarks 35. Rusland sluttede med 26 point.

Lørdag er det mændenes tur. Her har Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen også pæne medaljemuligheder.