Semenya løber fra konkurrenterne to dage efter CAS-dom

Caster Semenya løb hurtigere end konkurrenterne fredag aften. Foto: Karim Jaafar/Ritzau Scanpix

Caster Semenya var suveræn i kvindernes 800-meter-løb ved et Diamond League-stævne i Doha.

Den sydafrikanske atletikudøver Caster Semenya demonstrerede fredag, at hun er en af de hurtigste mellemdistanceløbere i verden.

Ved et Diamond League-stævne i Doha satte hun alle konkurrenterne grundigt til vægs i kvindernes 800-meter-løb.

Løbet blev afviklet to dage efter, at Det Internationale Sportsdomstol (CAS) slog fast, at Det Internationale Atletikforbund (IAAF) gerne må have regler om, at kvindelige mellemdistanceløbere med et højt niveau af mandlige kønshormoner medicinsk skal sænke deres testosteronniveau, hvis de vil konkurrere på eliteplan.

Semenya har et medfødt højt niveau af mandlige kønshormoner, og hun ser regelændringen som et IAAF-forsøg på at bremse hendes suverænitet.

Regelændringen træder dog også først i kraft 8. maj, og hun kunne derfor løbe ved fredagens stævne uden at have taget medicin.

Hun lod slet ikke til at være påvirket af, at onsdagens dom gik hende imod.

- Handlinger tæller højere end ord. Hvis man er stor mester, skal man altid kunne levere, siger hun til BBC ifølge AFP efter løbet.

- For mig, har livet altid været simpelt. Jeg er her for at levere noget for de mennesker, der elsker og støtter mig. Jeg nyder hvert øjeblik af mit liv.

Adspurgt om hvorvidt hun vil tage testosteronnedsættende medicin, svarer hun med et stort smil:

- Nej! Det er en ulovlig fremgangsmåde.

- Jeg ved ikke, hvad der skal ske nu. Men ingen skal fortælle mig, hvad jeg skal gøre. Hvis nogen vil stoppe mig, er det deres problem, ikke mit.

Francine Niyonsaba fra Burundi var den eneste, der var tæt på hende, men Semenya kom alligevel cirka tre sekunder hurtigere over målstregen.

Sydafrikaneren brugte 1 minut og 54,98 sekunder på at tilbagelægge de to runder på løbebanen.

De fremmødte tilskuere viste deres støtte til Semenya, der flere gange modtog klapsalver og opbakkende tilråb.