Annonce
Sport

Skærpede EU-grænser kan føre til flere afhoppede atleter

Irans Shaghayegh Bapiri, her i kamp under VM mod Norge, fortalte i en video, efter hun var stukket af fra VM-lejren, at hun håber for fremtiden "at kvinder i mit hjemland ikke vil blive opfattet som andenrangsborgere og blive tvunget til at gøre ting, de ikke ønsker at gøre." Foto: Beate Oma Dahle/Ritzau Scanpix

Det er ikke et nyt fænomen, at atleter fra fattige lande forsvinder under turneringer for at søge asyl. Men EU's skærpede grænser kan få fænomenet til at vokse.

12 camerounske håndboldkvinder måtte kigge langt efter fire af holdkammeraterne, da holdet gik ind til mødet med Angola ved håndbold-VM i Spanien i forrige uge.

Aftenen inden kampen havde de fire spillere pakket deres ting og forladt hotellet uden nogens vidende. Angiveligt for at søge asyl et sted i Europa og slippe for at rejse hjem til dårlige kår i Cameroun efter VM.

Og i sidste uge, under samme turnering, forsvandt Irans bagspiller Shaghayegh Bapiri. Hun dukkede senere op i en video, hvor hun fortalte, at hun var stukket af for at søge asyl i Europa.

Det er langtfra første gang, sportsudøvere er "hoppet af" under en turnering eller et stævne for at slippe for at vende hjem. Og det bliver næppe heller den sidste. Tværtimod.

Med de seneste års stramninger af flygtninge- og asylpolitikken i mange vestlige lande og EU generelt er det blevet endnu sværere overhovedet at komme over grænserne.

Det bekræfter Charlotte Slente, generalsekretær hos Dansk Flygtningehjælp, som ser med bekymring på, at der de senere år er kommet færre flygtninge til Europa.

- I statistikken fra Eurostat ses et tydeligt fald fra 2015 til nu. Desværre hænger det ikke sammen med, at antallet af flygtninge globalt er faldet, forklarer hun i et skriftligt svar.

- I stedet er det et tegn på, at EU har haft fokus på beskyttelse af grænser i højere grad end beskyttelse af mennesker.

- Vi har de senere år set et stigende politisk fokus på at bygge mure og hegn og holde folk ude, trods de konsekvenser det måtte have.

Det åbner for, at sportsbegivenheder kan blive en endnu mere oplagt scene for udøvere til at tage chancen og "forsvinde" ud i Europa.

Det mener Stanis Elsborg, senioranalytiker hos organisationen Play the Game, der arbejder for at fremme ytringsfrihed og gennemsigtighed i sportens verden.

- Jeg tror bestemt ikke, det er et fænomen, som vil aftage. Det vil vi helt sikkert se fremadrettet også, siger han.

- Vi så det jo også blandt andet under Den Kolde Krig, hvor der var en klar opdeling i øst- og vestblok. Der var eksempelvis en del ungarere, som hoppede af i Australien og senere hen også tog til USA. Så man kan sagtens forestille sig, at mange vil tage chancen igen.

Krig, borgerkrig, brud på menneskerettigheder eller ringe levevilkår er oftest grunden til, at atleter stikker af under en turnering eller de olympiske lege, hvor man ofte har set det.

Et hurtigt kig på antallet af afhoppere bare ved de fire seneste sommerlege fortæller klart en historie om, at visse kontinenter er mere attraktive at hoppe af på.

Ud over den spegede konflikt mellem en hviderussisk atletikudøver, som landets OL-delegation forsøgte at tvinge hjem fra Japan under sommerens OL i Tokyo, har der ikke været "afhoppere" under OL i 2008 (Beijing), i 2016 (Rio de Janeiro) og senest i Tokyo.

Da OL var i London i 2012 til gengæld, stak 12 atleter fra forskellige afrikanske lande af i forbindelse med legene ifølge siden olympedia.org, der har opgjort, hvor mange der er stukket af under OL gennem tiden.

Trods udsigt til sommerlege i Paris (2024), Los Angeles (2028) og Brisbane (2032) - alle historisk kendt som attraktive steder for flygtninge af komme til - er det risikoen for "afhoppere" ikke et tema hos Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- De olympiske lege kan ikke blive en del af nogen politisk strid, for at sikre at verden kommer sammen gennem sport, lyder det i et mailsvar fra IOC.

- IOC skal som arrangør og ejer af de olympiske lege forblive politisk neutral, mens vi opererer i en meget politisk verden.

Med andre ord: IOC har ikke planer om at blande sig i tiltag for at komme tendensen til livs.

I mange tilfælde finder man aldrig ud af, om atleterne lykkes med at få asyl, og hvordan deres liv efterfølgende former sig. Men uvisheden vil stadig være mere tillokkende for mange end at vende hjem.

- Når muligheden byder sig, hvor et værtskab ligger i et land, som man kunne ønske sig at få asyl i, så vil de søge muligheden, uanset hvordan det politiske kludetæppe er rundt omkring i Europa, siger Stanis Elsborg.

  • Håndball-VM kvinner Spania 2021: Iran - Norge
    Irans Shaghayegh Bapiri, her i kamp under VM mod Norge, fortalte i en video, efter hun var stukket af fra VM-lejren, at hun håber for fremtiden "at kvinder i mit hjemland ikke vil blive opfattet som andenrangsborgere og blive tvunget til at gøre ting, de ikke ønsker at gøre." Foto: Beate Oma Dahle/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde