Solbakken henter klar pligtsejr i landstrænerdebut

Erling Haaland kom for en gangs skyld ikke på måltavlen, da Norge slog Gibraltar. Her lynønsker han i stedet holdkammeraten Jonas Svensson med scoringen til 3-0. Foto: Jon Nazca/Reuters

Norge kom aldrig i problemer mod Gibraltar i Ståle Solbakkens første kamp som landstræner.

Norges fodboldlandshold topper VM-kvalifikationsgruppe G efter første kampdag.

Det er den behagelige virkelighed for landstræner Ståle Solbakken, der dermed har fået en god start på jobbet med det norske fodboldflagskib.

Med til historien hører dog, at nordmændenes førsteplads er kommet i hus gennem en pligtsejr over gruppens formodede prygelknabe, Gibraltar, som på eget kunstgræs blev slået 3-0.

Sejren er lige akkurat stor nok til, at Norge passerer Tyrkiet i tabellen efter tyrkernes 4-2-sejr over Holland tidligere på dagen.

For nordmændene var der tale om rutinearbejde mod den fodboldmæssige miniput.

Det mest bemærkelsesværdige ved opgøret i det allersydligste Europa var velsagtens, at målslugeren Erling Haaland ikke var blandt de norske målskytter.

Norge dominerede som forventet tungt og burde ikke have brugt 43 minutter på at åbne scoringen mod den underlegne modstander.

Især Alexander Sørloth misbrugte store chancer, men det var også ham, der to minutter før pausen sørgede for ro i de norske maver.

Den lange mand fra Leipzig stod underligt nok fuldstændig udækket på et hjørnespark og kunne heade bolden i mål fra klos hold.

Så var der skudt hul i Gibraltars bolværk, og inden pausen nåede Kristian Thorstvedt endda at øge til 2-0 med et fladt skud fra kanten af straffesparksfeltet.

Solbakken skiftede sin anfører, Martin Ødegaard, ud i pausen, efter at Arsenal-spilleren havde fået et slag på anklen.

12 minutter inde i anden halvleg gjorde Jonas Svensson det til 3-0 med endnu en flad afslutning.

Kort efter var der også fyraften for Erling Haaland, og nordmændene spillede opgøret til ende uden at overanstrenge sig.

I den kommende uge fortsætter Norge sine bestræbelser på at spille sig til sit første VM i 24 år, når holdet møder Tyrkiet hjemme og derefter Montenegro på udebane.