Annonce
Sport

Superligaens videohjælp tager form i støbeskeen

VAR er netop blevet introduceret i Champions League. Derudover har man i en længere periode stiftet bekendtskab med videodommersystemet i blandt andet den italienske, tyske og hollandske liga, og flere kan være på vej, herunder den danske og schweiziske liga. Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Tv-produktion med mindst seks kameraer til kampe skal danne grundlaget for eventuel brug af VAR i Superligaen.

VAR - Video Assistant Referee - spreder sig som en steppebrand i europæiske fodboldligaer og internationale turneringer. Og om 16 måneder kan videodommersystemet blive til virkelighed i den danske Superliga.

I februar løftede Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, i et interview med Jyllands-Posten sløret for, at man undersøger mulighederne for at introducere VAR fra sæsonen 2020-21.

De fleste danske fodboldentusiaster kender VAR fra sidste sommers VM i Rusland, og det er samme system, som kan blive lanceret i Superligaen.

Ifab (The International Football Association Board), der forvalter fodboldloven, tillader nemlig kun denne ene model.

- Ifab giver ikke megen frihed til at vifte med ørerne, så der findes slet ikke en VAR-light. Det er enten eller, understreger Claus Thomsen.

Antallet af kameraer var godt 30 ved VM-kampene, mens en superligakamp ifølge Divisionsforeningen som minimum er dækket af seks kameraer. Nogle omkring det dobbelte.

Det er den allerede benyttede tv-produktion, der eventuelt skal bruges til VAR i Superligaen.

Den mere skrabede version gør dog ikke nødvendigvis VAR-dommerne dårligere stillet, da kamera 1 og 2 ved alle produktioner dækker spillet omkring bolden og benyttes i langt de fleste VAR-situationer.

På samme måde er sidelinjekameraer, der kan opklare offsidesituationer, oftest basisudstyr.

- Antallet af kameraer og kvalitet kan ikke stilles op 1 til 1. De ekstra kameraer er oftest mere actionprægede og ikke nødvendigvis de mest effektive til at se en situation objektivt igennem, siger Claus Thomsen.

- Generelt er Superligaen faktisk rigtigt godt produceret sammenlignet med eksempelvis Sverige og Norge. Vi har en høj produktionskvalitet, så den vej er vi godt hjulpet på vej.

Divisionsforeningen har i den seneste tid været i dialog med flere udenlandske ligaer, som allerede har VAR eller arbejder på at introducere det.

Herunder den schweiziske liga, der håber at være klar med tiltaget fra den kommende sæson efter sommerferien.

Ligaen har et godt sammenligningsgrundlag i forhold til Danmark og arbejder ligeledes med minimum seks kameraer til de mindste produktioner.

Det fortæller kommunikationschefen for den schweiziske Super League, Philippe Guggisberg.

- Vi arbejder ud fra de tv-løsninger, vi allerede har med mindst seks kameraer og flere kameraer til nogle kampe.

- Det er selvfølgelig en lav standard i forhold til VM-finalen med måske 50 kameraer, men vi ændrer ikke noget, siger Guggisberg.

Der er altså både i Schweiz og Danmark lagt op til, at der vil være differentiering i kameradækningen af kampene, men det ser superligadommer Jakob Kehlet ikke som et problem fra sin vinkel.

- For at minimere fejlkendelser ønsker vi bare den størst mulige hjælp på dagen, om det så er fra fem kameraer eller 12.

- Sandheden er ofte den, som tv kan vise. Hvis fem kameraer ikke kan vise det, er det som om, det ikke er sket. Man slipper i hvert fald for al hysteriet bagefter, siger Jakob Kehlet.

I Schweiz forventer Philippe Guggisberg, at prisen for den første sæson sniger sig op omkring to millioner schweizerfranc svarende til 13,2 millioner kroner. Blandt andet fordi man til hver kamp kommer til at engagere fire til fem folk i projektet.

I Danmark har man ikke regnet færdig på omkostningerne, men Divisionsforeningen håber at kunne gennemføre projektet en anelse billigere.

Dels er de fleste ting lidt dyrere i Schweiz - blandt andet er lønninger generelt højere - men i den danske liga regner man kun med minimum tre ekstra folk per kamp.

- Der skal være en VAR-dommer med et højt niveau, og så skal der være en VAR-assistentdommer til at tage over og følge kampen, mens VAR-dommeren kigger noget igennem, mens kampen fortsætter.

- Og så skal der være én til at styre teknikken, fortæller Claus Thomsen.

I nogle ligaer er VAR centralt styret, men sådan ser det ikke ud på det danske tegnebræt. Her er planen at have tv-vogne, som man kører ud til alle de enkelte ligakampe.

Økonomi lader til at være eneste mulige stopklods for projektet, men generelt lader klubberne - som i sidste ende skal betale gildet - til at være positivt indstillede.

- Ingen har noget imod VAR, men det har et forholdsvist højt omkostningsniveau, og derfor bliver det en prioriteringsdiskussion, som jeg regner med, at vi tager i løbet af foråret, siger Claus Thomsen.

- Som klub er man ikke bagstræberisk, hvis man siger nej, fordi man ønsker at prioritere anderledes. Så jeg tør ikke sige, om VAR bliver sat i gang eller ej, men jeg tror, at vi har en foreløbig beslutning inden sommeren.

  • FBL-EUR-C1-MAN CITY-SCHALKE
    VAR er netop blevet introduceret i Champions League. Derudover har man i en længere periode stiftet bekendtskab med videodommersystemet i blandt andet den italienske, tyske og hollandske liga, og flere kan være på vej, herunder den danske og schweiziske liga. Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde