Vanvittig dansk VM-sejr over Finland

Sensationelt lykkedes det for Danmark at besejre Finland med 4-1 i den første kamp ved VM i ishockey. Lynstart fik afgørende betydning.

Dette års ishockey-VM åbnede med en overraskelse, da Tyskland besejrede USA med 2-1. Men Danmark leverede lørdag aften en bemærkelsesværdig ishockeysensation, da holdet slog OL-bronzevinderne fra Finland med hele 4-1.

Sammen med 5-2-sejren over USA i 2003 er det ubetinget den største danske ishockeypræstation nogensinde.

Danskerne tog fuldstændigt finnerne på sengen i kampens begyndelse. Indenfor de første fem minutter havde danskernes tilspillet sig tre kæmpestore målchancer - og scoret på de to af dem.

Først gjorde Frans Nielsen det til 1-0 i fri position inde foran mål, og lidt senere afsluttede Peter Regin en perle af en solotur. Så stod der 2-0, allerede inden den sidste af de finske fans havde nået at sætte sig. Sensationen var undervejs.

Der gik dog kun halvandet minut, før Finland reducerede, og så forventede alle nok, at de finske kæmpefavoritter ville sætte sig igennem. Danmark var dog ikke mere rystet, end at holdet formåede at overleve næsten to minutters fem-mod-tre-spil, og defensiven virkede i det hele taget utroligt velorganiseret.

Derfor steg håbet om en VM-sensation også gevaldigt blandt de mange tilrejsende danske tilskuere, da Julian Jakobsen med et hurtigt svirp med håndleddet øgede danskernes føring til 3-1 kort inde i anden periode.

Finland fortsatte med at lede efter huller i det danske forsvar, men selv om de fik yderligere tre overtalsmuligheder i anden periode, var der ingen vej igennem. De fik nu heller ingen hjælp af deres landsmænd på tilskuerpladserne, der sad forstenede og kiggede på, mens minutterne stille og roligt passerede forbi.

Der var ingen optræk til dansk panik, og som en flok rutinerede rotter sørgede det unge danske hold for at holde sig væk fra udvisningsboksen og holde tiden gøre de simple, ufarlige ting. Samtidig demonstrerede målvogter Frederik Andersen efter en lidt famlende start, at det var rigtigt set af landstræner Per Bäckman at satse på ham i stedet for den normale førstemålmand, Patrick Galbraith.

Og med Frans Nielsens scoring til 4-1 i et tomt finsk mål 47 sekunder før tid, var overraskelsen perfekt.

Drømmen om den første VM-kvartfinale nogensinde lever i bedste velgående. Med resultatet er alt åbent i gruppe D, hvor storfavoritterne USA og Finland overraskende ligger sidst efter første runde.