Annonce
Udland

Borgerkrav fremtvinger EU-udspil om forbud mod dyr i bure

EU-Kommissionen har onsdag sagt, at der kommer et forslag om forbud mod dyr i bure. Det sker, efter at 1,4 millioner borgere i EU havde underskrevet et krav om at stoppe brugen af bure. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

I 2023 vil EU-Kommissionen efter et borgerforslag fremsætte et lovforslag om at udfase bure i opdræt af dyr.

Efter krav fra 1,4 millioner europæiske borgere har EU-Kommissionen onsdag meddelt, at der bliver fremsat et forslag om forbud mod bure til opdræt af dyr i landbruget.

Det følger borgerinitiativet "Slut med opdræt i bure", der blev igangsat i 2018.

- Jeg er glad for at kunne meddele, at vi i slutningen af 2023 vil fremsætte et lovforslag om at indlede udfasningen af bure, siger EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed Stella Kyriakides på et pressemøde.

Idéen med borgerinitiativer blev søsat for omkring ti år siden.

Kan man samle en million underskrifter fordelt over mindst en fjerdedel af medlemslandene, skal EU-Kommissionen overveje et lovforslag. Men den er ikke forpligtet.

Der har været seks initiativer, og tidligere har EU-Kommissionen taget et forslag om drikkevand op.

Det aktuelle forslag om bure havde skriftlig opbakning i 18 medlemslande. Tidligere i juni stemte Europa-Parlamentet med 558 medlemmer for og blot 37 imod en betænkning, som støtter forslaget.

Heri hedder det blandt andet, at det bør være implementeret i 2027. Det er ifølge den socialdemokratiske parlamentariker Niels Fuglsang (S) en realistisk tidsplan.

- Vi skal selvfølgelig give landmændene tid til at få det gjort. Vi skal lytte til landmændene og til dyrevelfærdsorganisationerne for at udarbejde en tidsplan for, hvordan det kan ske på en måde, så landmændene også kan overskue det økonomisk, siger Niels Fuglsang.

I dag lever 300 millioner dyr hele eller dele af deres liv i bure. Det gælder høns og gæs, men også fiksering af svin i stalde.

- Dyr er sansende væsner. Det har vi også skrevet i vores EU-traktat. Når vi siger det, må vi også behandle dyrene ordentligt. Der er for mig at se ingen tvivl om, at er man høne og sidder hele livet i et bur, så er det ikke et godt liv, siger Fuglsang.

Socialdemokraten foreslår at kanalisere noget af landbrugsstøtten til landmændene, så de får økonomisk hjælp til omstillingen. Det antyder Kyriakides på pressemødet også som en løsning.

SPØRGSMÅL: Skal vi som forbrugere vænne os til, at varerne bliver dyrere?

- Det tror jeg ikke nødvendigvis. Jeg tror, at der er masser af måder at gøre det på, så det ikke bliver dyrere. Men vi giver så mange milliarder til landbruget, og der skal vi så målrette de penge, synes jeg, til de landmænd der gør en indsats for at få burene ud, siger Fuglsang.

Landmændenes internationale interesseorganisation har sagt, at det kommer til at koste for forbrugerne, hvis forslaget bliver til virkelighed.

Hos Landbrug & Fødevarer ser man anderledes positivt på sagen. Centralt er det ifølge interesseorganisationen, at der er fælles regler, så der ikke opstår unfair konkurrence.

- Vi er allerede langt med løsdrift til grise i Danmark, så på mange måder sparker EU-Kommissionen en åben dør ind, hvis man ser forslaget i en dansk kontekst.

- Vi har i modsætning til mange andre lande allerede national lovgivning om løsdrift i løbeafdeling, og danske griseproducenter er godt i gang med frivilligt at bygge farestalde til løse søer, siger sektordirektør Christian Fink.

World Animal Protection Danmark håber, at en EU-lov vil få betydning for hele verden, da EU vil stille krav til partnere.

- EU-Kommissionens afgørelse er en historisk sejr for både dyrevelfærd og borgerdemokrati. Kommissionens beslutning kommer efter EU-Parlamentets overvældende anbefaling af borgerforslaget. Det er et paradigmeskift for EU's landbrug, siger kampagnechef Esben Sloth.

  • BURHØNS
    EU-Kommissionen har onsdag sagt, at der kommer et forslag om forbud mod dyr i bure. Det sker, efter at 1,4 millioner borgere i EU havde underskrevet et krav om at stoppe brugen af bure. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Udland

Trump kendt skyldig: Ingen er hævet over loven

Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

112

Smadrede rude og blev kørt direkte i fængsel

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas