Dansk bacon skal ud af de britiske feltrationer. Svineproducenter i Storbritannien vil levere varen.
Enhver britisk soldat, der gør tjeneste ved fronten, har ret til at få serveret et fuldt besat engelsk morgenmåltid, herunder bacon.
Men bacon er dyrt, og i årevis har soldaterne fået dansk eller hollandsk bacon. Det skal ændres.
- Da de konservative var i opposition, lovede de af standse denne skandale, skriver den britiske avis The Telegraph.
Nu er de konservative regeringsparti, og oprindelsen af bacon i feltrationerne har fået ny betydning.
Forsvarsministeriet i London har regnet på sagen og siger ifølge The Telegraph, at frontsoldater i fjor spiste bacon for knapt 13 millioner kroner.
Ikke så meget som en enkelt skive var britisk. Det var dansk og hollandsk.
Nu er britiske svineproducenter og forsvarsministeriet imidlertid i gang med et projekt, der skal tvinge den danske bacon ud af forsvarets kost.
Det er ikke fordi de britiske svineproducenter ikke selv producerer bacon. Det gør de, men der tygges betydelige mængder bacon i Storbritannien. Så meget, at halvdelen af forbruget importeres.
Bacon kommer normalt fra kød fra unge grise, men briterne har en plan. De vil forvandle kød fra søer, der ellers bruges til at føde smågrise, til bacon.
Kød fra søer regnes for at være sejt, fedt og have en mørk farve, og briterne sælger det til tyske og italienske pølseproducenter, skriver avisen.
Sådan noget kød er ikke blevet solgt til koteletter eller flæskestege i Storbritannien siden rationeringen under Den Anden Verdenskrig.
Men Tony Goodger, direktør for de britiske svineproducenters forening, siger, at det er lykkes at højne kvaliteten af søernes kød ved at sætte dyrene på en særlig kost nogle uger inden slagtningen.
Det åbner for, at det ellers så seje kød kan forvandles til bacon, der skal havne i maverne på de britiske frontlinjesoldater.
/ritzau/