I Kina spiser de også snart danske og pølser og ikke kun griseører. En ny handelsaftale baner vej for en række nye danske produkter til Kinas forbrugere.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) underskrev mandag i Shanghai en ny aftale med sin kinesiske kollega, som åbner op for større eksport og flere danske virksomheder på det konstant voksende kinesiske marked.
Dermed er kineserne tættere på at kunne sætte tænderne i danske spegepølser og kødkonserves. I dag må danske virksomheder kun eksportere fersk og ikke forarbejdet svinekød til Kina. Det meste af den danske eksport er biprodukter fra den danske svineproduktion, såsom haler, grisetæer og grisehoveder, som kineserne køber i stor stil som lækre specialiteter.
- Vi har længe været gode til at levere de svinekødsprodukter, som de kinesiske forbrugere efterspørger. Nu er der udsigt til, at vi snart kan åbne for endnu flere danske slagterier, der kan levere kød til de kinesiske markeder, siger Henrik Høegh.
Hidtil har 11 danske slagterier været godkendt af de kinesiske myndigheder til salg af fersk svinekød til Kina. Men den nye aftale baner vejen for flere danske slagterier. Desuden slås der hul i den kinesiske mur for slagterier og kødproducenter, der handler med forarbejdede kødprodukter. Dermed er der udsigt til flere danske kvalitetsprodukter til den voksende gruppe af velstillede kinesiske forbrugere.
- Aftalen stabiliserer og udvider vores leverancer til Kina og med plads til flere danske virksomheder. For danske svineavlere og priserne herhjemme er det vigtigt at have så bredt et eksportmarked som muligt, siger Asger Krogsgaard, formand for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.
Aftalen med kineserne skubber også døren op på klem for eksport af fiskemel, som ellers har været helt lukket siden udbruddet i Europa af kogalskab i 1990'erne.
/ritzau/