Annonce
Udland

Mere grønt og mindre madspild kan gavne klimaet

Røde bøffer er langtfra klimavenlig kost, siger FN's Klimapanel i en ny rapport. (Arkivfoto) Foto: Jakob Boserup/Ritzau Scanpix

Vegetarisk kost er vejen frem, hvis fødevareproduktion skal være mere klimavenlig, vurderer FN's Klimapanel.

Der er ingen vej udenom.

Hvis vi skal tøjle de globale klimaforandringer, er vi nødt til at kigge på, hvad vi propper i munden. Og vi skal sørge for, at det, der kommer i indkøbskurven, ikke ender i skraldespanden og går til spilde.

I en ny rapport om klimaet og landsektoren, der er offentliggjort torsdag, peger FN's Klimapanel på, at det, der kommer på vores tallerkner, spiller en stor rolle for verdens udledning af klimaskadelige gasser.

Vi bør fokusere på det, som forskerne kalder en mere "balanceret kost", der i højere grad baserer sig på planter end røde bøffer.

Det vil både være godt for klimaet og for den globale sundhed, lyder det.

- Nogle kostvalg kræver mere brug af land og vand og forårsager større udledninger af drivhusgasser end andre, siger Debra Robert, der leder en af klimapanelets arbejdsgrupper, i en pressemeddelelse.

- Balanceret kost med plantebaserede fødevarer såsom grove korn, bælgplanter, frugt og grøntsager samt animalske fødevarer, der er bæredygtigt produceret, udgør store muligheder for tilpasning og begrænsning af klimaforandringer, fortsætter hun.

Det fremgår af rapporten, at drøvtyggere som køer er nogle af de store syndere, når det gælder udledning af metan, der er en særlig potent klimagas. Det ryger ud i atmosfæren, når køerne bøvser.

Klimapanelet fremhæver også risdyrkning som et problem i forhold til udslippet af metan.

Samtidig er madspild et enormt problem.

Mellem 25 og 30 procent af verdens fødevarer går ifølge rapporten enten tabt i forbindelse med dyrkning og produktion eller ender i skraldespanden hos supermarkederne eller hjemme hos forbrugerne, der ikke får det spist i tide.

I Danmark er der ifølge Fødevarestyrelsen et madspild på 260.000 ton årligt.

  • OKSEKØD BØF MAD
    Røde bøffer er langtfra klimavenlig kost, siger FN's Klimapanel i en ny rapport. (Arkivfoto) Foto: Jakob Boserup/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Hamas accepterer FN-resolution om våbenhvile i Gaza

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Lokal nyt

Verdensstjerne kommer til Lolland

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Guldborgsund

Kæmpe fest på Torvet blev et tilløbsstykke: Se alle billederne

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

112

Fandt benzindunk: Natlig brand er formentlig påsat

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Lokal nyt

Undrer sig: Beslutning truffet på dårligt belyst grundlag

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne

Indland

Tiltalt for Meng-drab skrev brutale noveller om bortførsler

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Økonomisk håndsrækning: Millioner på vej til Lolland og Guldborgsund

Nykøbing

Påvirket mand kørte cyklist ned: Politiet søger vidner

Guldborgsund

"Han var nødt til at tage hjem fra arbejde, fordi han blev så rørt"

112

Brand i ovn hev brandmændene ud af sengen

Lolland

Har vakt opsigt mange steder: Nu advarer de mod at lukke det

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick