Annonce
Udland

Statsstøtte bringer Tyskland og Frankrig på kant med små EU-lande

Der er ingen vej uden statsstøtte, hvis europæiske virksomheder skal klare sig i den globale konkurrence, siger Sven Giegold. Danmark og flere andre EU-lande er dog bekymrede for, om der åbnes for meget for statsstøtte, så store lande som Tyskland og Frankrig får konkurrencefordele. (Arkivfoto). Foto: Franz Waelischmiller/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Statssekretær i Tysklands økonomi- og klimaministerie advarer mod, at skænderier mellem EU-landene kan betyde tab af investeringer til udlandet.

Danmark er blandt de mindre EU-lande, som er bekymrede for, om EU er på vej til at åbne for massiv statsstøtte til grønne europæiske virksomheder.

Men der er ikke nogen vej uden om at give statsstøtte. Ellers risikerer EU at miste afgørende investeringer i grøn industriel produktion.

Sådan lyder det fra statssekretæren i Tysklands økonomi- og klimaministerie, Sven Giegold, i forbindelse med et ministermøde i Bruxelles torsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her diskuterede EU-landenes ministre modsvaret til USA's enorme Inflation Reduction Act. Den er et forsøg på at sikre grønne arbejdspladser i USA.

- Det er sandt, at der er kontroverser mellem EU-landene omkring statsstøtte. Men vi kan ikke tillade, at andre dele af verden giver statsstøtte, mens vi har interne skænderier om fair konkurrence på det indre marked.

- Vi skal tillade Europa at matche den respektive statsstøtte i andre dele af verden, sagde Sven Giegold på vej ind til mødet.

Også den franske industriminister, Roland Lescure, fastslår, at europæiske virksomheder skal "beskyttes".

En række mindre EU-lande er dog bekymrede for, at Tyskland og Frankrig vil udnytte deres økonomiske muskler til at støtte egne virksomheder.

Det vil i værste fald kunne stille eksempelvis danske virksomheder i en ulige konkurrence på det indre marked, har kritikken lydt.

Danmark ønsker derfor, at muligheden for statsstøtte kun skal åbnes i en midlertidig periode og målrettes specifikke dele af industrien. Det ventes at blive et centralt punkt på det kommende EU-topmøde den 23. og 24. marts.

På torsdagens møde oplevede erhvervsminister Morten Bødskov (S) stigende opbakning til den tilgang.

- Det er klart, at der er en diskussion om, hvad niveauet for statsstøtte skal være internt i EU. Men der er god opbakning til de danske synspunkter, siger Morten Bødskov.

Han mærker på samme tid vilje til at beskytte den fair konkurrence på EU's indre marked samtidig med, at landene vil give de europæiske virksomheder øget adgang til støtte.

Den tyske minister understregede da også torsdag, at han ønsker, at alle EU-lande skal kunne være med. Det kan ske ved, at eksisterende EU-midler tages i brug.

- Vi skal sikre os, at mindre medlemslande, der har begrænset adgang til ressourcer, kan få adgang til eksisterende EU-midler, så de kan matche, hvad andre EU-lande kan gøre.

- Men en debat, hvor alle taber, vil være meget dårlig i lyset af den intense globale konkurrence, siger Sven Giegold.

Uden at nævne specifikke lande anklager han samtidig nogle af modstanderne i debatten for hykleri.

- Det bizarre er, at nogle medlemslande, som nu aggressivt argumenterer imod statsstøtte, er de samme medlemslande, som er de mest aggressive, når det kommer til virksomhedsskat, siger Sven Giegold.

Han henviser til, at nogle EU-lande lader multinationale selskaber "profitere" af "smuthuller" i det indre marked.

Sven Giegold næver ikke specifikke lande, men eksempelvis Irland har tidligere fået kritik for at lokke store selskaber som Apple til den grønne ø med løfter om lav skat.

Irland er blandt de lande, der lige som Danmark kæmper for, at konkurrenceevnen i EU også skal løftes på anden vis end via statsstøtte.

I første version af denne artikel skrev vi, at Sven Giegold er Tysklands økonomiminister. Han er rettelig statssekretær i økonomi- og klimaministeriet. Vi beklager fejlen.

/ritzau/

  • Statsstøtte bringer Tyskland og Frankrig på kant med små EU-lande
    Der er ingen vej uden statsstøtte, hvis europæiske virksomheder skal klare sig i den globale konkurrence, siger Sven Giegold. Danmark og flere andre EU-lande er dog bekymrede for, om der åbnes for meget for statsstøtte, så store lande som Tyskland og Frankrig får konkurrencefordele. (Arkivfoto). Foto: Franz Waelischmiller/Sven Simon/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

Udland

Sjælden solstorm giver nordlys flere steder i verden

Annonce
Annonce
Sport

NFH leverer storslået mirakel - Tvinger Odense ud i ny semifinale

Nykøbing

Store planer for området: Boliger skal erstatte rådhus

Sport

Mulle i ekstase efter mirakelsejr: - Afskriv aldrig NFH

Guldborgsund

Millionoverskud i krokodille-land

Maribo

Væltede på knallert, truede vidner og faldt i søvn

Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

Nykøbing

Philips årelange kamp er slut: Køber bygning og ændrer navn

Udland

"Chokerende angreb": Slovakisk premierminister i livsfare efter skud

112

Forhindrede brand ved hus i at sprede sig

112

Kræver forhøjet godtgørelse til mor for drab på Emilie Meng

Guldborgsund

Stort dyr midt på motorvejen

Vejret

Danmark har onsdag haft årets første officielle sommerdag

Guldborgsund

Borgmester: Vi sparer penge på nyt rådhus

Indland

Efter skjulte optagelser: Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Indland

Studie udpeger sommeren 2023 som den varmeste siden år 0

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Aftale på plads: Nyt rådhus og hotel på havnen

Falster

Gik helt galt: Diesel fossede ud

112

Tiltalt i Korsør-sagen: - Det var et uheld

Nykøbing

Gentager succesen på torvet i Nykøbing

Guldborgsund

Brand i rendegraver på hovedvej

Lokal nyt

Renés dyre OL-billet: - Har kostet mig tæt på en million

112

Det er manden i Korsør-sagen tiltalt for