New York er et af verdens mest sublime steder at spise ude.
Ikke færre end 66 af millionbyens madtempler er blevet hædret med stjerner i den nyeste Michelin-guide om den amerikanske metropol, der kommer på gaden onsdag.
Syv restauranter i byen, der aldrig sover, høster den svært opnåelige topkarakter tre stjerner - guidens højeste anerkendelse - mens yderligere syv newyorkerkøkkener sikrer sig to stjerner i gastronom-biblen.
- New Yorks kulinariske terræn er ekstremt dynamisk. Rytmen af restaurantåbninger- og lukninger er helt anderledes end i resten af verden, siger international direktør hos Michelin-guiden Michael Ellis.
Samtidig bliver der investeret mere i restauranter i New York end i Europa, fortæller han.
Der er dog stadig et stort spring op til den japanske hovedstad Tokyo, som byder på omkring 200 stjernerestauranter.
"Guide Michelin" dryssede i foråret stjernestøv ned over dansk gastronomi i sin seneste udgave for vores mere hjemlige himmelstrøg, og antallet af danske stjerner blev øget fra 11 til 14.
De fordelte sig på 13 forskellige restauranter, og dermed blev København for tiende år i træk den by i Norden, som byder på flest mesterlige spisesteder ifølge Michelin.
Danmarks flagskib for eksperimenterende madlavning, Noma, som hører hjemme i Det Grønlandske Pakhus på Christianshavn, fik som den eneste to stjerner i den franske guide.
Noma har gennem efterhånden flere år toppet den prestigefyldte San Pellegrinos liste over verdens 50 bedste steder at få lækker mad på gaflen.
/ritzau/