Annonce
Underholdning

Endelig: Så er det ud i forårshaven!

Med april kommer travlheden for alvor til havefolket. Det spirer og gror alle steder:

Endelig er muligheden der for at komme aktivt i gang i haven. Jorden bliver efterhånden til at arbejde i. Der kan plantes, lægges kartofler, sættes løg og persillen kan sås. Roser og lavendler beskæres. Græsplænen har godt af lidt gødning. Belægningsarbejder kan foretages. Det er et held, at påsken kommer midt i måneden, der er meget at gøre. Vær opmærksom på at nedbøren er sparsom, normalt kun 41 millimeter mod fordampning på 53 millimeter. Det kan blive nødvendigt at vande.



Træer og buske



Krokus giver farve i bunden af havens bede.

Omplantning af havens buske og træer er muligt. Sørg for at få så mange rødder med som muligt. Beskær toppen, så der bliver en fornuftig balance mellem top og rod. Planten placeres i samme dybde, som den har stået tidligere. Det gælder også hvis der skal indkøbes nye planter. Og så er det vigtigt at grundvande, efter plantningen. Er der ikke kommet noget videre regn 14 dage efter plantningen, bør der grundvandes igen. Ikke tjatvanding, men 30 mm ad gangen, når der grundvandes. Flytning af stedsegrønne må gerne vente til sidste halvdel af måneden, når jordtemperaturen er blevet omkring 10° C. Nyd de blomstrende buske som forsytia, ribes og de tidligste azaleaer. Beskæring, som er en fornyelsesbeskæring, foretages efter afblomstring. Roserne klippes kraftigt tilbage i sidste halvdel af måneden. Vigtigt er det at få fjernet alle døde og syge grene og stubbee, især i bunden af planterne, da det er her, svampe og skadedyr overlever. De bunddækkende roser må gerne klippes kraftigt tilbage, ligesom buket og storblomstede roser. Det gælder om at have nogle planter, som er tætte helt fra jorden med blade og blomster. Buskroser og klatreroser udtyndes ved at fjerne nogle af de ældste grene nede ved basis, og justere de øvrige grene, således at planten fremtræder harmonisk. Her gælder det også om af fjerne alt sygt plantemateriale. Lavendlerne klippes så langt tilbage, at der stadig er lidt grønt og knopper under det sted, hvor der klippes. Lavendler har svært ved at bryde nyt fra gammelt træ, og da lavendelplanter er smukkest med blade helt fra jorden, skal de hvert forår klippes kraftigt tilbage.



Blomsterhaven


Løgvækster vil snart helt dominere bunden i havens bede. Det viser sig snart om alle de løg, der blev lagt i efteråret, også lever op til de smukke billeder på poserne med løg. Viser det sig, at nogle ikke passer sammen i farven, er det muligt at grave hele løget op, når de blomstrer og forsigtigt placere det, således at der er harmoni i farverne. Løget skal have lov til totalt at nedvisne det nye sted. Stauderne begynder at gro, og snart begynder de tidligste at vise deres blomsterfarve. Det er næsten muligt at se dem vokse, dag for dag. Stenbedsplanterne er tidligt fremme med de grønne blade og ligeledes blomster. Sidst på måneden kan de graves op, deles og placeres i grupper, kan danne et fint bunddække. Georginer og knolde sættes sidst på måneden til forspiring i kasser, til udplantning sidst i næste måned. Sommer og efterårsblomstrende løg som liljer, franske anemoner, efterårsblomstrende krokus, gladiolus og montbretia lægges i jorden i sidste del af måneden.



Græsplænen


Endelig begynder den at få farve. Riv den godt igennem med en løvrive. Er der sneskimmel vil det også være godt at få revet op i sneskimmelpletterne. Er der store bare pletter kan der sås efter med græsfrø, eller anvend rullegræs. Giv hele græsplænen for eksempel . en blandingsgødning, 2 kg N-P-K pr 100 m. Er der huller kan disse udjævnes med en god muldjord og kompost. På lerede jorden kan udjævningen ske ved at bruge grus. Se plæneklipperen efter, giv den lidt olie, så den er klar til den kommende græsklippesæson.



Frugthaven


Blomme og kirsebærtræerne er nogle af de første, der blomstrer. Det er samtidig tidspunktet, hvor de kan beskæres. Tag en sav og fjern nogle store grenpartier, så der kan komme lys og luft ind i træernes kroner. Sav tilbage over grenvinkler, bedst til udadvendende. Det kan være praktisk at beskære lige efter blomstringen. Beskæringen kan fortsætte sommeren igennem, og afsluttes senest til november. Der kan plantes frugttræer og -buske. Vælg dyrkningsværdige sorter, der kun er let modtagelige for svampesygdomme. Dansk JordbrugsForskning, telefon 89 99 10 28, har en pjece - Grøn Viden - der fortæller om "Frugt og bærsorter til haven" og vægten er lagt på, at sorterne er modstandsdygtige mod sygdomme og har en høj frugtbarhed, dyrkningssikkerhed, spisekvalitet og andre gode egenskaber. Af andre - Grøn Viden - kan nævnes: Plant et frugttræ, Espaliering af frugttræer og Dyrkning af nødder.



Køkkenhaven


Når jorden er bekvem, kan der så småt tænkes på at begynde at så grønsager, der kan klare sig ved en jordtemperatur på 7°-10C. Det gælder spinat, salat, majroe, kål og radiser. Det første tegn på, at jorden så småt er ved at blive bekvem, er det spirende ukrudt. Der er meget forskel på, hvornår jorden er bekvem. Lette jorde varmes hurtigt op, medens forårsarbejdet må vente på de tunge, kolde og lerede jorde. Bedst er det at trække en håndkultivator gennem jorden for at ødelægge det spirende ukrudt, samtidig vil jordoverfladen have en knoldet struktur, der mindsker fordampningen. I modsætning til, hvis jorden findeles med en fræser. Persille og gulerødder kan sås sidst på måneden, hvis jorden dækkes med net og plast. Lad det også beskytte mod svidning af frost, efter planterne er spiret. Når jordtemperaturen er over 10° C, kan der lægges kartofler. Inden lægning kan jorden varmes op ved at dække med plast. Kartoflerne lægges i 5-6 cm dybde. Med en afstand mellem knoldene på 25-30 cm og 60-70 cm mellem rækkerne.



Drivhuset


Rengøres grundigt. April har en gennemsnitstemperatur på knap 6° C, og derfor vil der være dage, hvor der mindst er 30° C om dagen, men risiko for frost om natten. Derfor - når der sås agurk, melon, peber og grønsager og de spirer, ligeledes for sommerblomster - vil det være nødvendigt at dække planterne til nogle nætter med net, plast eller andet. Vinstokken begynder at blomstre, og her kan man ryste planten for at sikre en god bestøvning. Er der kiwi, fersken, abrikos, mandel eller andre eksoter, vil det også være en god gerning at hjælpe til med bestøvningen. Skadedyr, der har klaret vinteren, er ved at blive til flere, det kan være nødvendigt at begynde en bekæmpelse.



Altanen


Det er tiden at plante altankasserne til med stedmoder, de vil lyse vældigt op, og stedmoder kan godt tåle lidt frost. Løgvæksterne myldrer også frem. Vinterdækket kan tages af, det er ikke pænt længere. Skulle der komme lave temperaturen om natten, kan de stedsegrønne og andre sarte planter beskyttes ved at lægge en avis over. Stueplanter er ved at komme i gang, der kan pottes om. Planterne begynder også at have brug for lidt vand og gødning. Start langsomt.




Annonce
Annonce
Annonce
112

Stoppet af politiet: Bilist uden kørekort ville gratis med færgen

112

Politiet tog bilen og sigtede kvinden for et hav af forhold

Lolland

Lolland er helt i toppen: Intet sted er den grønnere

Indland

Dansk myndighed afblæser gasforsyningskrise

112

Stukket i ryggen med kniv: Nu har han meldt sig selv

Sport

Niklas Landin stopper på landsholdet

Lolland

Skimmelsvamp sender 180 væk: De er begejstrede over løsning

Sport

Markant flere til håndbold: Tilskuerne strømmer ind i den nye hal

Politik

S-politiker med fortid på Falster trækker sig efter "Den sorte svane"

112

Familie på gåtur fandt knogle fra Emilie Meng

Vejret

Vink farvel til sommervejr: Nu kommer regnen og blæsten

Indland

Nu er får de ældre anonym samtalelinje

Guldborgsund

Socialbevidst kok er ny forpagter på familiecamping

Madens Folkemøde

Hun er særdeles tilfreds: - Jeg kan slet ikke finde på noget dårligt at sige

Indland

It-forsker opfordrer Ticketmaster-brugere til at skifte kode

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Statsministeren på dobbelt-besøg på Falster

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Udland

Brandmand mister livet i redningsaktion under sydtyske oversvømmelser

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Erhverv

Lander millionoverskud trods vanskeligt år

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde