cookie-og-privatlivspolitik

112

Tidligere chef i FE står frem og skal måske afhøres om Tibetsag

Over 100 er indkaldt til afhøring i Tibetkommissionen. Flere kan komme til. Blandt andre oberst Steffen Wied.
22. januar 2021 kl. 13:15 Af Ritzau

Annonce

En tidligere topchef i Forsvarets Efterretningstjeneste skal muligvis afhøres af den kommission, der undersøger myndighedernes håndtering af officielle kinesiske besøg.

Tibetkommissionen oplyser fredag til Ritzau, at man overvejer at indkalde Steffen Wied til afhøring.

Den tidligere oberst står i et stort interview fredag frem i Berlingske. Her fortæller han om, hvordan toppen i efterretningstjenesten reagerede på planen om at skjule demonstranter under et statsbesøg af den kinesiske præsident Hu Jintao i 2012.

Steffen Wied er motiveret til at stå frem, fordi han har fået indtryk af, at to mellemledere i Københavns Politi står alene tilbage med ansvaret for de indgreb, som kommissionen har stemplet som "klart ulovlige".

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at de involverede embedsmænd i den her sag fra Udenrigsministeriet og Justitsministeriet og så videre ikke ville fortælle ærligt, hvordan tingene hang sammen, og hvor ordren, intentionerne og strategien kom fra, siger han i interviewet.

Annonce

Tibetkommissionen har tidligere slået fast, at det var en særlig stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt, som i 2012 fik politiet til at begå ulovlighederne.

Den tidligere oberst oplyser, at han husker et ledelsesmøde i efterretningstjenesten, hvor chefen rundsendte en skrivelse fra Københavns Politi. De forsamlede chefer var ifølge Steffen Wied overrasket over beslutningen om indgreb.

Muligvis er der tale om en såkaldt operationsbefaling. Den kender kommissionen i forvejen til. I befalingen beskrives, hvordan betjentene skal sørge for, at de prominente gæster ikke får demonstranter at se.

I forvejen er den daværende FE-chef Thomas Ahrenkiel på listen over afhøringer af cirka 100 personer i løbet af vinteren og foråret. Blandt dem er 11 forhenværende ministre.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce

ANNONCE