Annonce
Erhverv

Bæredygtigt plast erstatter stål

Plasttankene ligger halvvejs nedsænkede. Derfor kunne EMS ApS montere tankstyringen på de færdigproducerede tanke inden levering til byggepladsen.

Under opførelsen af Femerns tunnelby anvendes bæredygtige plastløsninger til drikke- og spildevand.

Arbejdet med at etablere den 18 kilometer lange sænketunnel, der skal forbinde Rødbyhavn og Lolland med Femern i Tyskland, er i fuld gang.

Gradvist bliver der også koblet flere og flere ansatte til projektet, og det kræver indkvarteringsmuligheder.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) indviede i september tunnelbyen FLC-Village i Rødbyhavn, hvor mange af arbejderne på den kommende tunnelelementfabrik til byggeriet af Femern-forbindelsen skal bo.

De første arbejdere er flyttet ind i FLC-Village, som stadig er under opførelse. Når tunnelbyen står færdig i 2024 vil der være 1.344 værelser.

Under konstruktionen af tunnelbyen er der tænkt i bæredygtige plastløsninger til drikke- og spildevand frem for de traditionelle ståltanke. Det har indflydelse på klima, vedligeholdelse, økonomi og holdbarhed.

Det er Esbjerg Maritime Service - EMS Aps, med plastspecialisterne Uponor som underleverandør, som har indgået kontrakt med konsortiet Femern Link Contractors (FLC) om at sikre rent drikkevand og sanitære forhold for det arbejdende personale.

- Det er jo ikke bare en byggeplads. Det er en bopæl for omtrent 1.300 medarbejdere, der flytter deres liv til Rødbyhavn for at arbejde på danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Derfor er det nødvendigt at sikre rent drikkevand og de sanitære forhold 24/7, siger Bent Rønfeldt, projektingeniør ved Uponor Infra, der producerer, leverer og installerer plasttanke til FLC Village.

- EMS har prioriteret den bæredygtige vinkel på projektets infrastruktur, som er så vigtig for Uponor, og vores projektafdeling har den nødvendige ekspertise, forslag til designløsninger og knowhow fra tidligere projekter til at løfte opgaven. Det er spændende at være en del af så omfattende et projekt, fortsætter Bent Rønfeldt.

Arbejdshavnen ved Rødbyhavn bliver Nordeuropas største af sin slags, og derfor skal spilde- og drikkevand transporteres over store afstande. Det kræver meget energi. Det er derfor Uponors opgave at levere en så kompakt løsning som muligt.

De rør, der er valgt til brug ved Femern-forbindelsen, er estimeret til 100 års holdbarhed og er vedligeholdsfri. Det er altså økonomisk forsvarligt både på den lange og den korte bane.

- Planen var oprindeligt at bruge ståltanke, men med plast kan vi både forkorte leverings- og installationstid og sikre en langtidsholdbar løsning for Femern-byggeriet, men også for fremtidige projekter. Derudover kræver det ingen betonfundamenter, fordi tankene skal ligge halvvejs nedsænkede. Vi kunne montere vores tankstyringer på de færdigproducerede tanke inden levering til byggepladsen, så plastløsningen var på alle måder det bedste, det mest bæredygtige og økonomisk rigtige valg, siger Tom Sørensen, projektleder ved EMS Aps.

At EMS Aps, der primært er leverandør til olie- og gassektoren, energisektoren, vindenergi og Power to X- procesanlæg, har tænkt plastløsninger til denne opgave understreger, at plast kan implementeres mange steder i industrien, hvor man traditionelt tænker stålløsninger.

Plast er ifølge Bent Rønfeldt med sin lange levetid, kemikalieresistens og minimale vedligehold ofte en oplagt erstatning for stålløsninger.

Når arbejdet med at etablere FLC Village er afsluttet, rykker Uponor og EMS Aps arbejdet videre til tunnelelementfabrikken, hvor Femern-forbindelsens 89 tunnelelementer skal produceres.

Om tunnelbyen FLC-Village:
Samlet areal: 30.000 kvadratmeter.
Pr. 1. december var 224 arbejdere flyttet ind. Der sker løbende indflytning.
Der er 32 værelser pr. bygning - 16 på hver etage.
Der bliver fire bygninger pr. zone med i alt cirka 10 zoner.
Pr. 1. december var 384 værelser klar.
Ultimo 2022 vil 768 værelse være klar til brug.
I løbet af 2024 vil 1.344 værelser være klar til brug

  • Plasttankene ligger halvvejs nedsænkede. Derfor kunne EMS ApS montere tankstyringen på de færdigproducerede tanke inden levering til byggepladsen.
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo