cookie-og-privatlivspolitik
Lige nu er der stor travlhed hos juletræsproducenten Kirstineberg A/S i Øster Toreby. Den tilspidsede corona-situation har sat ekstra skub på juletræssalget i december. Her ejer Lars Hvidtfeldt og datteren Clarissa Treschow, som står for salg og marketing.

3

Billeder

Lige nu er der stor travlhed hos juletræsproducenten Kirstineberg A/S i Øster Toreby. Den tilspidsede corona-situation har sat ekstra skub på juletræssalget i december. Her ejer Lars Hvidtfeldt og datteren Clarissa Treschow, som står for salg og marketing.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Corona øger det sene juletræssalg

Hos lokal juletræsproducent mærker de en stigende efterspørgsel på juletræer.
03. december 2021 kl. 22:02 Af Denny Michael Jakobsen

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at årets juletræ inden længe skal findes. Hos den lokale juletræsproducent Kirstineberg A/S i Øster Toreby er der da også i øjeblikket ligesom i julesangen en voldsom trængsel og alarm.

- Det går godt. Vi har et rigtig godt salg af vores pottegroede træer. Der er en god og stigende efterspørgsel i markedet. Vi er 80-90 procent gennem sæsonen nu. Vi starter allerede midt i september med at sælge pottetræer til havecentre og byggemarkeder i Tyskland, så vi har været længe i gang. Men vi er nu midt i de tre mest travle uger, hvor der er allermest tryk på, og hvor de fleste træer skal af sted, siger ejer Lars Hvidtfeldt.

Kirstineberg eksporterer juletræer til 16 lande. Hovedforretningen er de pottegroede nordmannsgran, som Lars Hvidtfeldt forventer at sælge omkring 110.000 af i år. Derudover regner han med at sælge i omegnen af 20.000 afskårne juletræer i år.

Juletræerne sælges til havecentre, byggemarkeder, supermarkeder og stadeholdere.


Corona lurer

Sidste år var der ekstraordinært godt gang i juletræssalget på grund af corona-pandemien, som betød, at mange blev hjemme, og der derfor skulle flere juletræer til.

Annonce

I år har været et mere "normalt" år, men det er begyndt at ændre sig nu, hvor der igen er stigende corona-smitte.

- Indtil for en uge eller 14 dage siden, var det hele som et ikke-corona-år. Men i takt med, at de er begyndt at lukke ned rundt omkring i Europa og med usikkerheden om, hvad der sker hen over julen, så kan vi faktisk mærke nu, at der er en del af vores kunder, der spørger, hvad vi har tilbage, og om vi kan levere mere senere i december, fordi de nu går og kigger ind i et scenarie, hvor folk bliver hjemme i stedet for at rejse ud til jul, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Han forventer derfor, at situationen hurtigt bliver som sidste år, hvor der skal flere juletræer til dem, som vælger at blive hjemme.

- Lige nu prøver vi at geare os til, at det bliver en corona-situation, hvor folk bliver hjemme, og der bliver et langt eftermarked i december. I et "normalt" år er vi færdige med vores salg omkring den 5.-8. december, men nu tyder det på, at det trækker ud til den 15.-18. december, så vi får en uge eller to mere til at sælge i, siger Lars Hvidtfeldt.

Når produktionen er på sit højeste på Kirstineberg, er der omkring 40 ansatte, som knokler for at få juletræerne gjort klar.

Annonce

Lejer juletræer ud

Lars Hvidtfeldt mærker, at bæredygtighedsagendaen også vinder indpas, når det kommer til juletræer.

- Der er et stigende marked for, at folk gerne vil plante juletræet ud i haven eller i skoven efter jul, så det kan vokse sig stort. Altså hvor man låner af naturen og ikke tager fra naturen. Vi har kunder, der sælger pottetræerne i nogle koncepter, hvor de lejer træerne ud, og så tager dem tilbage og enten planter dem, eller lejer dem ud igen året efter. Det er en stigende trend i især Tyskland, Østrig og Schweiz, hvor bæredygtighed fylder rigtig meget, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Markedet for afskårne træer har været dårligt i en årrække rent prismæssigt, fordi der har været en overproduktion.

- Forklaringen er, at der er blevet plantet mange træer i Polen og Tyskland, og så er der en række europæiske lande, der har fået en større selvforsyningsgrad, og som konkurrerer med os på eksportmarkederne, og de kan producere dem billigere, end vi kan qua arbejdslønnen, siger Lars Hvidtfeldt.

- Men jeg fornemmer faktisk, at priserne har haft tendens til en lille pil opad, men det er slet ikke som i de gode gamle og gyldne tider, slutter han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE