Annonce
Erhverv

Fra mink til plantebaserede fødevarer

De tidligere minkavlere Mogens og Steen Andersen har nu kastet sig over økologiske og plantebaserede fødevarer på bedriften. De dyrker blandt andet persille, som ses på billedet, purløg og ærter. Foto: Anders Knudsen

Tidligere minkavler ser muligheder i at dyrke økologiske fødevarer, efter minkfarmen er lukket ned.

Mogens Andersen, som har drevet minkfarm ved Tjæreby siden 1985, måtte i november sidste år aflive sine 21.000 mink, da regeringen beordrede alle mink slået ned af frygt for spredning af Covid-19.

Bedriften driver han sammen med sin søn Steen Andersen, og nu, hvor minkfarmen er lukket ned, ser de sig om efter nye indtjeningsmuligheder på de tilhørende 145 hektar landbrugsjord.

Da Steen kom med i landbruget i 2017, omlagde de til økologi. Før havde der primært været traditionelle afgrøder som raps, hvede og byg på markerne.

Omstændighederne omkring minkene har nu tvunget dem til at tænke i nye baner.

- Vi har gjort os den tanke, at vi skal forsøge at udvikle de økologiske afgrøder og plante spiselige afgrøder, som kan bruges i køkkenet. Det kan være hestebønner, lupiner eller linser. Vi har også fået kontrakt på at dyrke økologisk purløg, persille, hvede og hvidkløver, og vi dyrker også grønne ærter direkte til køkkenbordet. Nu snakker man så meget om plantebaserede fødevarer, så det er sådan nogle ting, vi ser, om vi kan komme ind på, forklarer Mogens Andersen.

På bedriften har far og søn investeret i denne nye markrobot kaldet FarmDroid. Den kører på solceller, batterier og bruger gps-teknologi, så den ved, hvor hvert enkelt frø er sået. Markrobotten er en stor hjælp, særligt i den økologiske sukerroemark. Foto: Anders Knudsen

Drønspændende

Mogens og Steen Andersen har også 12 hektar, hvor de dyrker økologiske sukkerroer. De har blandt andet investeret i en ny markrobot kaldet FarmDroid.

- Den kører på solceller og batterier og bruger gps-teknologi, så den ved, hvor hvert enkelt frø er sået. Den kan radrense helt ind til to centimeter fra afgrøden, siger Mogens Andersen.

Markrobotten er især købt for at luge den økologiske sukkerroemark. I år har de brugt 175.000 kroner til lønomkostninger til håndlugning. Med den nye lugerobot håber de på at kunne begrænse den udgift markant.

- Der er en opgave i at lære at dyrke nye afgrøder bedst muligt. Men vi er vant til at finde ny viden, og vi har nogle konsulenter, vi kan trække på, så det er til at have med at gøre, siger den nu tidligere minkavler, som kalder det "drønspændende" at kaste sig over nye ting.

Mogens og Steen Andersen, som her viser de økologiske purløg, har stadig ikke modtaget erstatning for at have måttet opgive minkene. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Stadig ingen erstatning

Mogens og Steen Andersen kan dog ikke få det til at køre rundt alene på markdriften, da der er en betydelig gæld, da de blandt andet har investeret mange penge i at modernisere minkfarmen.

- 85 procent af vores minkfarm er nyt som for eksempel rustfrie bure, og det kunne have holdt i rigtig mange år, og det har kostet rigtig mange penge at lave det, og lige pludselig er det værdiløst. Så det er et meget alvorligt slag på vores økonomi, forklarer Mogens Andersen.

- Vi er nødt til at komme af med noget gæld, ellers kan vi ikke leve af det, og så kan vi lige så godt sælge bedriften, fortsætter han.

Den lovede erstatning til minkavlerne har han dog stadig ikke set skyggen af, og han ved heller ikke, hvor meget han får i erstatning.

- Lige nu er en betænkning om, hvordan man udbetaler pengene, i høring frem til 24. oktober, og derefter skal der ses på eventuelle forslag fra høringsfasen til ændringer, så jeg tror, det har lange udsigter, siger Mogens Andersen.

De har dog stadig minkskind på lager, der hjælper på økonomien i år og næste år, men derefter er det slut.

Mogens og Steen Andersen måtte aflive minkene på minkfarmen i november sidste år. Minkfarmen venter nu på at blive takseret, før den bliver revet ned. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Slut med mink

Regeringen har forlænget det midlertidige forbud mod minkproduktion i Danmark, så der tidligst i 2023 måske igen kan avles mink.

På Tangetvej i Tjæreby har Mogens og Steen Andersen dog endegyldigt valgt ikke at genoptage arbejdet med at avle mink.

- Hvis vi skal starte op igen og få foder fra Jylland, så æder det sig op i omkostninger. Tidligere fik vi foder fra en fodercentral i Nykøbing Sjælland. Så længe vi var 70 avlere på Sjælland, kunne vi godt at have fået foder fra Jylland, men hvis man er to avlere herovre, så er der for mange omkostninger, og jeg har ikke hørt fra nogen på Sjælland, at de har tænkt sig at gå ind i det igen, siger Mogens Andersen, som heller ikke tror på, at regeringen vil ophæve forbuddet mod minkproduktion.

- Mette Frederiksen siger, at det kun er midlertidigt, der er et forbud, men i virkeligheden tror jeg ikke, at regeringen har nogen intentioner om, at det skal starte op igen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stadig påvirket

Dermed står Mogens og Steen Andersen også med avlsbygninger, som de ikke længere kan bruge til noget.

- Den dag, farmen er takseret, og vi ved, hvad vi får i erstatning, så kommer der er nedrivningsfirma og river det hele ned. I stedet vil der blive lagt om til landbrugsjord og eventuelt en lidt større maskinhal, end den vi har, da vi mangler plads til korn og maskiner, siger Mogens Andersen, som her næsten et år efter stadig er påvirket af aflivningen af minkene.

- Jeg har haft problemer med at vågne om morgenen og ikke kunne falde i søvn igen. Det er ikke blevet bedre. Det sidder lige så meget i mig, som det gjorde for et år siden. Det har været en fuldstændig ændring af hele vores tilværelse, fortæller Mogens Andersen.

  • De tidligere minkavlere Mogens og Steen Andersen har nu kastet sig over økologiske og plantebaserede fødevarer på bedriften. De dyrker blandt andet persille, som ses på billedet, purløg og ærter. Foto: Anders Knudsen
  • På bedriften har far og søn investeret i denne nye markrobot kaldet FarmDroid. Den kører på solceller, batterier og bruger gps-teknologi, så den ved, hvor hvert enkelt frø er sået. Markrobotten er en stor hjælp, særligt i den økologiske sukerroemark. Foto: Anders Knudsen
  • Mogens og Steen Andersen, som her viser de økologiske purløg, har stadig ikke modtaget erstatning for at have måttet opgive minkene. Foto: Anders Knudsen
  • Mogens og Steen Andersen måtte aflive minkene på minkfarmen i november sidste år. Minkfarmen venter nu på at blive takseret, før den bliver revet ned. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo