cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Claus Hansen

Erhverv

Halmbørs skal afhjælpe halmmangel

Den langvarige tørke har gjort halm til en mangelvare. Nu opfordrer Dansk Landbrug Sydhavsøerne lokale landmænd til at sælge halmen på en nyoprettet halmbørs
11. juli 2018 kl. 18:21 Af Jakob Poulsen

Annonce

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Danmark har været ramt af en efterhånden langstrakt tørkeperiode. Det mærker man også ude omkring på markerne, hvor tørken har gjort halm til en mangelvare.

Problemet er nu så stort, at den landbrugspolitiske forening Dansk Landbrug Sydhavsøerne sammen med søsterforeningen Gefion har besluttet, at deres fælles landbrugsrådgivning VKST, med afdelinger i Sorø og Øster Toreby, skal oprette en online-halmbørs på deres hjemmeside www.vkst.dk, hvor de landmænd, der mangler halm, kan komme i kontakt med de, der godt kan undvære noget.

Halm bruges blandt andet som foder til kvægbesætninger og til at fyre med på varmeværker rundt om i landet. Men som situationen er nu, må landmændene stå sammen og tænke på deres egne og dyrenes behov først.

Derfor opfordrer Dansk Landbrug Sydhavsøerne landmændene til at presse det halm, de ellers normalt ville snitte.

- Halm bliver en knap ressource i år, og det giver kvægproducenterne problemer med at skaffe foder nok til deres dyr. På nogle økologiske kvægbedrifter er de allerede begyndt at slagte køer, fordi de ikke har foder nok til dem.

- Derfor er det nødvendigt, at de, der har halm til overs, hjælper. Mange af os ville normalt bare snitte vores halm, men vi er nødt til at hjælpe hinanden, lyder opfordringen fra Dansk Landbrug Sydhavsøernes formand, John Nielsen, som selv undlader at snitte halm i år.

Derfor har VKST som nævnt oprettet en database på deres hjemmeside, hvor både købere og sælgere af halm kan melde ind, hvad de har behov for eller kan tilbyde og derved hjælpe hinanden.

- Vi kan ikke se endnu, hvor stort behovet bliver, men vi gør det for at være på forkant med udviklingen, fortæller John Nielsen.

- Dyrene kommer i første række, så opfordringen til halmvarmeværkerne må være, at de prøver at supplere med alternative muligheder, fastslår John Nielsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

Annonce