cookie-og-privatlivspolitik

Erhverv

Konkursbølgen er udeblevet: Økonomer ser den komme i horisonten

Økonomer vurderer, at politiske hjælpepakker har skubbet en bølge af konkurser foran sig.
05. marts 2021 kl. 08:33 Af Ritzau

Der har ikke været en stor stigning i antallet af konkurser under coronakrisen, hvor dansk økonomi ellers har været ramt af den største nedtur siden finanskrisen.

I februar var der 212 konkurser i aktive virksomheder. Det er 7,6 procent færre end i januar. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af konkurser er nogenlunde på niveau med antallet de seneste fem år. I perioden 2016-2020 har der i gennemsnit været 198 konkurser om måneden i aktive virksomheder.

Aktive virksomheder er defineret ved, at de enten har ansatte og/eller en omsætning på mindst en million kroner om året.

Hos Arbejdernes Landsbank vurderer cheføkonom Jeppe Juul Borre, at antallet af konkurser er lavt set i lyset af situationen.

Annonce

- Konkurserne er steget en anelse i det nye år, men ser man på konkurstallene, så skulle man altså ikke tro, der var krise.

- Det er usædvanligt, at konkursniveauet er så lavt, mens det generelle økonomiske slag har været så stort, siger han i en kommentar.

Han vurderer, at der vil komme en stigning i antallet af konkurser, når man kigger frem. Det samme vurderer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Vi er ikke i en krise, når man ser på antallet af konkurser og de jobtab, der følger med.

- Det kan synes mærkeligt, når man har været gennem et år med coronavirus og nedlukning.

Annonce

- Men forklaringen er, at der har været hjælpepakker og lånemuligheder, som har holdt virksomheder gående, og man må forvente, at vi skubber en bølge af konkurser foran os, siger han.

Hvis man zoomer ind på brancher, har der i starten af året været det højeste antal konkurser hos restauranter og hoteller siden i hvert fald 2009, som statistikken går tilbage til.

Det tal dækker dog også over konkurser i virksomheder, der ikke er aktive, men nu er blevet lukket eller er blevet tvangsopløst af myndighederne og derfor begæret konkurs.

Danmarks Statistik offentliggør ikke branchespecifikke tal for konkurser i aktive virksomheder.

- Det kunne ligne en tendens, at der kommer flere konkurser i hoteller og restauranter. Det er også her, at problemet er størst, da de har været lukket ned længst tid, siger Las Olsen.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE