cookie-og-privatlivspolitik
Begge kommuner på Lolland-Falster placeres i analyse fra Dansk Byggeri i den bedste halvdel blandt landets 98 kommuner, når det gælder erhvervsvenlighed.
Begge kommuner på Lolland-Falster placeres i analyse fra Dansk Byggeri i den bedste halvdel blandt landets 98 kommuner, når det gælder erhvervsvenlighed.
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Erhverv

LF-kommuner med i bedste erhvervsvenlige halvdel

Mens erhvervsvenligheden stiger i Lolland Kommune, går det den forkerte vej i Guldborgsund.
23. juni 2020 kl. 21:30 Af Jesper Bøgh

Annonce
FAKTA
Kommune Placering 2020 Placering 2019 Udvikling
Guldborgsund 33 25 -8
Lolland 49 76 27

Kilde: Dansk Byggeris erhvervsvenlighedsanalyse 2020

Mens erhvervsvenligheden stiger i Lolland Kommune, går det den forkerte vej i Guldborgsund.

Begge kommuner er dog i den mest erhvervsvenlige halvdel af landets 98 kommuner i Dansk Byggeris årlige analyse af erhvervsvenligheden.

Guldborgsund er mest erhvervsvenlig på Lolland-Falster, men det seneste år er kommunen blevet overhalet af otte mere erhvervsvenlige kommuner. Derfor lander kommunen i år på plads nummer 33 ud af 98 kommuner i Dansk Byggeris årlige analyse af, hvor erhvervsvenlige landets 98 kommuner er.

Lolland Kommune derimod er sprunget hele 27 pladser frem på listen, og de kan nu på plads nummer 49 lige akkurat blande sig med kommunerne i den mest erhvervsvenlige halvdel af ranglisten.

- Lolland Kommune har arbejdet for sagen, og det belønner sig nu. Det er virkelig flot at kravle hele 27 pladser op af ranglisten. Jeg er glad for, at begge kommuner på Lolland-Falster nu ligger i den mest erhvervsvenlige halvdel af landets kommuner, og det er flot, og det skal de gerne blive ved med, siger formand for Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.

- Jeg håber, at Lolland vil fortsætte med at skrue op for erhvervsvenligheden, og at Guldborgsund vil gøre en indsats for at vinde det tabte tilbage. Erhvervsvenlighed er noget, som hele tiden skal plejes og justeres, så den service og de rammevilkår, man tilbyder det lokale erhvervsliv, passer til virksomhedernes hverdag, tilføjer formanden.


22 parametre

I analysen bliver kommunerne rangeret efter 22 forskellige parametre, der handler om alt fra åbningstiderne på genbrugspladsen til ventetiden på en byggetilladelse og størrelsen på skatter og afgifter.

- Jeg vil godt sige tillykke til Lolland og Guldborgsund, der begge har opnået et godt resultat. Jeg håber, at de to kommuner vil sætte sejlet og gøre en indsats for et endnu bedre resultat til næste år. Eksempelvis kan kommunerne med fordel se på, hvordan de kan gøre ventetiden på en byggetilladelse kortere. Ventetiden stiger, så det går den forkerte vej. Der er brug for, at virksomhederne har de bedste betingelser for at skabe vækst og arbejdspladser, særligt nu hvor coronakrisen sætter sine spor. Jeg vil derfor også gerne rose dem for, at de har fremrykket betalinger og byggeprojekter for at holde gang i hjulene hos de lokale virksomheder, siger Jesper Toftebjerg Andersen.


Udtrykker glæde

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, udtrykker glæde over, at Lolland Kommune nu er placeret i den gode halvdel i Dansk Byggeris analyse.

- Der er ingen tvivl om, at denne analyse er med til at cementere den gode fortælling om Lolland. Det betyder også noget i forhold til potentielle virksomheder, der i forbindelsen med Femern Bælt-byggeriet overvejer at investere i området, lyder det fra Holger Schou Rasmussen.

Han hæfter sig især ved, at kommunen har arbejdet for at nedbringe byggesagstiderne.

- Lolland Kommune kommer de kommende år under massivt pres i forhold til byggeansøgninger, og i den forbindelse vil vi gøre alt, hvad vi kan for at holde et tilfredsstillende niveau. Målet må jo være, at vi til næste år er kravlet endnu længere op ad listen, siger Holger Schou Rasmussen.

John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund Kommune ærgrer sig over, at kommunen er faldet otte pladser ned af listen i Dansk Byggeris erhvervsvenlighedsanalyse.

- Jeg hæfter mig ved, at analysen bygger på 2019-tal, og netop i 2019 havde vi store udfordringer med vores byggesagstider. Men dem har vi fået rettet op på nu. Desuden har vi nu også større succes med at få motiveret nyledige til at kommer hurtige i job igen. I 2019 har vi sammen med Lolland og Vordingborg kommuner ansat en erhvervsplaymaker, der agerer bindeled mellem skoler og erhvervsliv med henblik på at skabe et større rekrutteringsgrundlag for landsdelens virksomheder, siger John Brædder.

På den baggrund udtrykker han forventning om, at Guldborgsund Kommune i den samme analyse om et år igen et kravlet op af listen blandt landets mest erhvervsvenlige kommuner.

- Dansk Byggeris og Dansk Industris erhvervsvenlighedsanalyser er gode pejlemærker for, hvordan erhvervslivet oplever kommunen. Derfor er det også min ambition, at vi bør ligge i top 10 i begge analyser, lyder det fra John Brædder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

Annonce