cookie-og-privatlivspolitik
Black Friday har tidligere år samlet mange mennesker i Nykøbing centrum. Nu er regeringen kommet med opfordringer til detailhandlen, som skal sikre, at et lignende billede ikke kan knipses på Black Friday 27. november.
Black Friday har tidligere år samlet mange mennesker i Nykøbing centrum. Nu er regeringen kommet med opfordringer til detailhandlen, som skal sikre, at et lignende billede ikke kan knipses på Black Friday 27. november.
Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv

Erhverv

Lokal detail savner dialog

Regeringsopfordring: Køb online og udvid åbningstider i julehandlen.
12. november 2020 kl. 16:10 Af Jesper Bøgh

FAKTA
Regeringens ni opfordringer til virksomhederne:

- Ingen kø- og slagtilbud.
- Udvid åbningstiden hvis muligt, så dine kunder kan handle på flere tidspunkter i døgnet.
- Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også "klik og hent", så dine kunder nemt kan hente bestilte varer i butikken uden at være der i lang tid.
- Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man eksempelvis kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgår du trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere holder fri.
- Ingen "sociale" tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i din butik.
- Du skal sikre, at der kun er det antal kunder, der må være i din butik.
- Du skal sikre, at dine kunder holder afstand - både indenfor og udenfor butikken.
- Sæt håndspritten et tydeligt sted, så dine kunder ikke kan undgå at se den på vej ind og ud af butikken.
- Brug reklamer, annoncer og sociale medier til at informere dine kunder.

- Jeg bliver altså efterhånden lidt træt. Jeg savner i den grad en regering, der stikker fingeren i jorden og lytter til detailhandlen i provinsen.

Sådan lyder det fra erhvervs- og citychef, André Andersen, Vores Nykøbing, oven på gårsdagens opfordringer fra regeringen om at forlænge byttefristen på deres varer og holde længere åbent i butikkerne den kommende juletid.

Erhvervsministeriet skriver på sin hjemmeside, at opfordringerne er et forsøg på at undgå situationer i forbindelse med de næste måneders mange store handelsdage, som skaber øget risiko for smitte med coronavirus.

- De kommende måneder er utroligt vigtige for mange i detailhandlen, for det er nogle af de dage, hvor der bliver handlet allermest. Det gælder alt lige fra det lokale supermarked til storcentrene. Men det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation lige nu, hvor smittetallene stiger, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Opfordringerne er en del af i alt ni råd til detailhandlen, som regeringen onsdag præsenterede i samarbejde med erhvervslivets organisationer.

Annonce

Den første store handelsdag i den kommende tid er Black Friday, der falder 27. november.

Detailhandlen opfordres til at forlænge byttefrisen til eksempelvis slut januar. På den måde undgår man trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere har fri.

Erhvervs- og Citychefen i Nykøbing bider mærke i, at ministeren fokuserer på supermarkeder og storcentre.

- Men jeg savner, at man fra regeringens side ser på detailhandlen i provinsen, der i dette år er mere end udfordret. Endnu engang kommer regeringen med udmeldinger henover hovedet på brancher med kort varsel uden af høre brancherne, hvordan de ser situationen, vurderer André Andersen.


Ikke alle har webshop

Han peger på, at man i de lokale butikker i forvejen opererer med udvidede åbningstider i juletiden og samtidig har en large byttepolitik.

Annonce

- Det, der især falder mig for brystet, er, at regeringen igen opfordrer kunderne til at handle på nettet. Det gjorde statsministeren også i foråret under nedlukningen. De går efter de små, der ikke har en webshop, mener André Andersen, der tilføjer.

- Man skal jo tænke på, at ved nethandel de fleste steder skal varerne hentes i supermarkedet, hvor folk kommer til at stå oveni hinanden. Er det så ikke bedre at lave et fornuftigt flow i de fysiske butikker i detailhandlen, spørger han retorisk.

Han mener også, at opfordringen til ikke at lave tilbud er skudt ved siden af.

- For mange butikker ligger 40-50 procent af årets omsætning i julehandlen. Det handler om overlevelse. Derfor har vi også besluttet, at vi i år har lavet Black Friday om til Black Week med tilbud, der gælder hele ugen. Det er vores bidrag til at sprede handlen ud, lyder det fra André Andersen og nævner en konkurrence, der er i støbeskeen, som også skal bidrage til at kunderne i højere grad køber julegaver tidligere, end det ellers traditionelt sker.

André Andersen vurderer, at den lokale detailhandel i år til dato ligger bagud omsætningsmæssigt end tidligere år.

Annonce

- Branchen var stort set lukket ned i tre måneder i foråret. I sommer blev en del indhentet men ikke det hele. Nu kommer julehandlen, som for nogles butikkers vedkommende er livsvigtig for en detailhandelsbranche, der er udfordret, siger André Andersen, der i den sammenhæng har svært ved at se meningen med regeringens håndsrækning med finanslovsforslaget om at udvide håndværkerfradraget til serviceydelser og renovering af bolig.

- Der er tale om en håndsrækning til en branche, der har rygende travlt. Hvor er håndsrækningen til eksempelvis restaurationsbranchen, der i høj grad er i knæ, lyder det fra André Andersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE