Annonce
Erhverv

Lokal detail savner dialog

Black Friday har tidligere år samlet mange mennesker i Nykøbing centrum. Nu er regeringen kommet med opfordringer til detailhandlen, som skal sikre, at et lignende billede ikke kan knipses på Black Friday 27. november. Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv

Regeringsopfordring: Køb online og udvid åbningstider i julehandlen.

- Jeg bliver altså efterhånden lidt træt. Jeg savner i den grad en regering, der stikker fingeren i jorden og lytter til detailhandlen i provinsen.

Sådan lyder det fra erhvervs- og citychef, André Andersen, Vores Nykøbing, oven på gårsdagens opfordringer fra regeringen om at forlænge byttefristen på deres varer og holde længere åbent i butikkerne den kommende juletid.

Erhvervsministeriet skriver på sin hjemmeside, at opfordringerne er et forsøg på at undgå situationer i forbindelse med de næste måneders mange store handelsdage, som skaber øget risiko for smitte med coronavirus.

- De kommende måneder er utroligt vigtige for mange i detailhandlen, for det er nogle af de dage, hvor der bliver handlet allermest. Det gælder alt lige fra det lokale supermarked til storcentrene. Men det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation lige nu, hvor smittetallene stiger, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Opfordringerne er en del af i alt ni råd til detailhandlen, som regeringen onsdag præsenterede i samarbejde med erhvervslivets organisationer.

Den første store handelsdag i den kommende tid er Black Friday, der falder 27. november.

Detailhandlen opfordres til at forlænge byttefrisen til eksempelvis slut januar. På den måde undgår man trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere har fri.

Erhvervs- og Citychefen i Nykøbing bider mærke i, at ministeren fokuserer på supermarkeder og storcentre.

- Men jeg savner, at man fra regeringens side ser på detailhandlen i provinsen, der i dette år er mere end udfordret. Endnu engang kommer regeringen med udmeldinger henover hovedet på brancher med kort varsel uden af høre brancherne, hvordan de ser situationen, vurderer André Andersen.

Ikke alle har webshop

Han peger på, at man i de lokale butikker i forvejen opererer med udvidede åbningstider i juletiden og samtidig har en large byttepolitik.

- Det, der især falder mig for brystet, er, at regeringen igen opfordrer kunderne til at handle på nettet. Det gjorde statsministeren også i foråret under nedlukningen. De går efter de små, der ikke har en webshop, mener André Andersen, der tilføjer.

- Man skal jo tænke på, at ved nethandel de fleste steder skal varerne hentes i supermarkedet, hvor folk kommer til at stå oveni hinanden. Er det så ikke bedre at lave et fornuftigt flow i de fysiske butikker i detailhandlen, spørger han retorisk.

Han mener også, at opfordringen til ikke at lave tilbud er skudt ved siden af.

- For mange butikker ligger 40-50 procent af årets omsætning i julehandlen. Det handler om overlevelse. Derfor har vi også besluttet, at vi i år har lavet Black Friday om til Black Week med tilbud, der gælder hele ugen. Det er vores bidrag til at sprede handlen ud, lyder det fra André Andersen og nævner en konkurrence, der er i støbeskeen, som også skal bidrage til at kunderne i højere grad køber julegaver tidligere, end det ellers traditionelt sker.

André Andersen vurderer, at den lokale detailhandel i år til dato ligger bagud omsætningsmæssigt end tidligere år.

- Branchen var stort set lukket ned i tre måneder i foråret. I sommer blev en del indhentet men ikke det hele. Nu kommer julehandlen, som for nogles butikkers vedkommende er livsvigtig for en detailhandelsbranche, der er udfordret, siger André Andersen, der i den sammenhæng har svært ved at se meningen med regeringens håndsrækning med finanslovsforslaget om at udvide håndværkerfradraget til serviceydelser og renovering af bolig.

- Der er tale om en håndsrækning til en branche, der har rygende travlt. Hvor er håndsrækningen til eksempelvis restaurationsbranchen, der i høj grad er i knæ, lyder det fra André Andersen.

Regeringens ni opfordringer til virksomhederne:

- Ingen kø- og slagtilbud.
- Udvid åbningstiden hvis muligt, så dine kunder kan handle på flere tidspunkter i døgnet.
- Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også "klik og hent", så dine kunder nemt kan hente bestilte varer i butikken uden at være der i lang tid.
- Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man eksempelvis kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgår du trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere holder fri.
- Ingen "sociale" tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i din butik.
- Du skal sikre, at der kun er det antal kunder, der må være i din butik.
- Du skal sikre, at dine kunder holder afstand - både indenfor og udenfor butikken.
- Sæt håndspritten et tydeligt sted, så dine kunder ikke kan undgå at se den på vej ind og ud af butikken.
- Brug reklamer, annoncer og sociale medier til at informere dine kunder.

  • Black Friday har tidligere år samlet mange mennesker i Nykøbing centrum. Nu er regeringen kommet med opfordringer til detailhandlen, som skal sikre, at et lignende billede ikke kan knipses på Black Friday 27. november. Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof