cookie-og-privatlivspolitik
Steen Frederiksen, Direktør, Sosu Nykøbing.
Steen Frederiksen, Direktør, Sosu Nykøbing.
Foto: Arkiv

Erhverv

SOSU melder klar til samarbejde

Fagligt stærke uddannelsesmiljøer skal være i højsædet på LF, lyder det fra SOSU-formand.
10. februar 2020 kl. 13:50 Af Jesper Bøgh

Med et ifølge Danmarks Statistik forventet fald på mere end 1.000 unge 15-19 årige - fra 5.616 i 2019 til 4.546 i 2030 - på Lolland-Falster frem mod 2030, så står landsdelen med en stor uddannelsesmæssig udfordring.

DI Lolland-Falster har i den forbindelse tidligere her i Folketidende udtrykt bekymring for, at fremtiden med de faldende ungdomsårgange kan betyde, at det bliver vanskeligt at opretholde bredt uddannelsesudbud på hele Lolland-Falster.

En udfordring som de lokale borgmestre og repræsentanter for Nakskov Gymnasium & HF, Maribo Gymnasium og Celf er særdeles bevidste om.

- Vi uddanner primært til job i kommunerne og i regionen, og der har vi løbende drøftelser om vores uddannelsestilbud med de aktører. Vi kigger også, ligesom alle andre uddannelsesinstitutioner, ind i fremtiden med faldende ungdomsårgange, fortæller Per Fruerled, bestyrelsesformand på Sosu Nykøbing.

Han slår fast, at udgangspunktet for Sosu Nykøbing er et fortsat fagligt stærkt uddannelsesmiljø.

Annonce

- Og vi vil meget gerne samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner om eksempelvis at sikre bedre vejledning til en ny uddannelse, så de unge ikke falder ud af uddannelsessystemet. Vi er optaget af at skabe tilbud til både de fagligt stærke unge og til dem, der ikke har fået en uddannelse, fortæller Per Fruerled.

DI Lolland-Falster har foreslået, at alle ungdomsuddannelser på Lolland-Falster kunne samles under én fælles organisation med henblik på at sikre et bredt uddannelsesudbud på hele Lolland-Falster i Nakskov, Maribo og Nykøbing.

- Jeg er ikke sikker på, at fusioner er den rigtige vej. Det kommer der jo ikke flere unge af, konstaterer Per Fruerled og tilføjer.

- Derfor er vores indstilling i øjeblikket, at vi afventer og ser, hvor det fører hen. Men jeg vil gerne slå fast, at vi gerne vil samarbejde, men udgangspunktet er, at der fortsat skal sikres et stærkt fagligt uddannelsesmiljø, siger han.

Celf har fremført tanken om et ambitiøst projekt med et campus i Maribo som centrum for uddannelserne i Lolland Kommune, hvori Maribo Gymnasium, Celf, VUC, FGU og Sosu kunne udbyde uddannelser.

Annonce

- Det forslag har jeg vanskeligt ved at forholde mig til på nuværende tidspunkt. Det ligger ikke lige for at vurdere, om det er det rigtige for landsdelens unge, siger Per Fruerled og understreger.

- Jeg anerkender, at den grundlæggende udfordring er væsentlig at forholde sig til, og vi vil meget gerne i dialog og samarbejde med alle relevante interessenter om, hvordan det bliver løst, siger bestyrelsesformanden.

Sosu-direktør Steen Frederiksen henviser netop til bestyrelsesformand Per Fruerled, når det handler om Sosu Nykøbings rolle i forhold til eventuelle fusioner og strategiske samarbejder.

Men han oplyser, at Sosu Nykøbing i høj grad allerede i dag samarbejder på flere fronter med andre lokale uddannelsesinstitutioner.

- Vi arbejder intenst på et brobygningsforløb med FGU Lolland-Falster - ikke mindst fordi mange unge på FGU har valgt omsorg og sundhed. Dem vil vi gerne kunne tilbyde en uddannelse efterfølgende, og som noget nyt har vi søsat et kombinationsforløb, hvor eleverne bliver undervist nogle dage på FGU og andre dage på Sosu, fortæller Steen Frederiksen.

Annonce

Han peger også på et godt samarbejde med kommunernes UU-vejledning (Ungdommens Uddannelsesvejledning red.) i både Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner.

- Nogle unge kan have udfordringer med boligsituation, økonomi eller noget helbredsmæssigt, og der har vi et godt samarbejde med UU om at hjælpe de unge videre, siger han.

Steen Frederiksen nævner også, at Sosu Nykøbing indgår i et samarbejde med Celf og andre erhvervsskoler om et projektsekretariat.

- I det samarbejde fokuserer vi blandt andet på mulighederne for at rekruttering af unge til erhvervsuddannelserne samt at kvalitetssikre uddannelserne. Samtidig arbejder vi også sammen om at sikre internationalisering i uddannelserne, fortæller han.

Steen Frederiksen nævner også, at Sosu-Nykøbing indgår i et IT-samarbejde med Celf.

Annonce

Sosu Nykøbing tæller 70 medarbejdere og har pt. cirka 420 årselever.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE