Annonce
Erhverv

SOSU melder klar til samarbejde

Steen Frederiksen, Direktør, Sosu Nykøbing. Foto: Arkiv

Fagligt stærke uddannelsesmiljøer skal være i højsædet på LF, lyder det fra SOSU-formand.

Med et ifølge Danmarks Statistik forventet fald på mere end 1.000 unge 15-19 årige - fra 5.616 i 2019 til 4.546 i 2030 - på Lolland-Falster frem mod 2030, så står landsdelen med en stor uddannelsesmæssig udfordring.

DI Lolland-Falster har i den forbindelse tidligere her i Folketidende udtrykt bekymring for, at fremtiden med de faldende ungdomsårgange kan betyde, at det bliver vanskeligt at opretholde bredt uddannelsesudbud på hele Lolland-Falster.

En udfordring som de lokale borgmestre og repræsentanter for Nakskov Gymnasium & HF, Maribo Gymnasium og Celf er særdeles bevidste om.

- Vi uddanner primært til job i kommunerne og i regionen, og der har vi løbende drøftelser om vores uddannelsestilbud med de aktører. Vi kigger også, ligesom alle andre uddannelsesinstitutioner, ind i fremtiden med faldende ungdomsårgange, fortæller Per Fruerled, bestyrelsesformand på Sosu Nykøbing.

Han slår fast, at udgangspunktet for Sosu Nykøbing er et fortsat fagligt stærkt uddannelsesmiljø.

- Og vi vil meget gerne samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner om eksempelvis at sikre bedre vejledning til en ny uddannelse, så de unge ikke falder ud af uddannelsessystemet. Vi er optaget af at skabe tilbud til både de fagligt stærke unge og til dem, der ikke har fået en uddannelse, fortæller Per Fruerled.

DI Lolland-Falster har foreslået, at alle ungdomsuddannelser på Lolland-Falster kunne samles under én fælles organisation med henblik på at sikre et bredt uddannelsesudbud på hele Lolland-Falster i Nakskov, Maribo og Nykøbing.

- Jeg er ikke sikker på, at fusioner er den rigtige vej. Det kommer der jo ikke flere unge af, konstaterer Per Fruerled og tilføjer.

- Derfor er vores indstilling i øjeblikket, at vi afventer og ser, hvor det fører hen. Men jeg vil gerne slå fast, at vi gerne vil samarbejde, men udgangspunktet er, at der fortsat skal sikres et stærkt fagligt uddannelsesmiljø, siger han.

Celf har fremført tanken om et ambitiøst projekt med et campus i Maribo som centrum for uddannelserne i Lolland Kommune, hvori Maribo Gymnasium, Celf, VUC, FGU og Sosu kunne udbyde uddannelser.

- Det forslag har jeg vanskeligt ved at forholde mig til på nuværende tidspunkt. Det ligger ikke lige for at vurdere, om det er det rigtige for landsdelens unge, siger Per Fruerled og understreger.

- Jeg anerkender, at den grundlæggende udfordring er væsentlig at forholde sig til, og vi vil meget gerne i dialog og samarbejde med alle relevante interessenter om, hvordan det bliver løst, siger bestyrelsesformanden.

Sosu-direktør Steen Frederiksen henviser netop til bestyrelsesformand Per Fruerled, når det handler om Sosu Nykøbings rolle i forhold til eventuelle fusioner og strategiske samarbejder.

Men han oplyser, at Sosu Nykøbing i høj grad allerede i dag samarbejder på flere fronter med andre lokale uddannelsesinstitutioner.

- Vi arbejder intenst på et brobygningsforløb med FGU Lolland-Falster - ikke mindst fordi mange unge på FGU har valgt omsorg og sundhed. Dem vil vi gerne kunne tilbyde en uddannelse efterfølgende, og som noget nyt har vi søsat et kombinationsforløb, hvor eleverne bliver undervist nogle dage på FGU og andre dage på Sosu, fortæller Steen Frederiksen.

Han peger også på et godt samarbejde med kommunernes UU-vejledning (Ungdommens Uddannelsesvejledning red.) i både Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner.

- Nogle unge kan have udfordringer med boligsituation, økonomi eller noget helbredsmæssigt, og der har vi et godt samarbejde med UU om at hjælpe de unge videre, siger han.

Steen Frederiksen nævner også, at Sosu Nykøbing indgår i et samarbejde med Celf og andre erhvervsskoler om et projektsekretariat.

- I det samarbejde fokuserer vi blandt andet på mulighederne for at rekruttering af unge til erhvervsuddannelserne samt at kvalitetssikre uddannelserne. Samtidig arbejder vi også sammen om at sikre internationalisering i uddannelserne, fortæller han.

Steen Frederiksen nævner også, at Sosu-Nykøbing indgår i et IT-samarbejde med Celf.

Sosu Nykøbing tæller 70 medarbejdere og har pt. cirka 420 årselever.

  • Steen Frederiksen, Direktør, Sosu Nykøbing. Foto: Arkiv
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof