cookie-og-privatlivspolitik

Erhverv

Vismænd støtter stop af hjælpepakker som landet åbner op

Et flertal i Folketinget ønsker at udfase hjælpepakkerne, i takt med at samfundet genåbner. Vismænd bakker op.
07. april 2021 kl. 12:00 Af Ritzau

I takt med at landet åbner mere op, så giver det god mening, at politikerne i hurtigst muligt omfang udfaser hjælpepakkerne.

Sådan lyder vurderingen fra De Økonomiske Råds formandskab - også kendt som vismændene - i en ny rapport, der er offentliggjort onsdag.

Vismændene er politisk uafhængige og kommer løbende med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.

De betydelige hjælpepakker, såsom lønkompensation, der blev indført sidste forår, har bidraget til at hjælpe dansk økonomi gennem coronakrisen.

Men selv om hjælpepakkerne dæmper den umiddelbare krise, så er der også bivirkninger ved dem, bemærker vismændene.

Annonce

Årsagen er, at hjælpepakkerne støtter alle eksisterende virksomheder - og ikke blot de levedygtige. Det vil sige, at hjælpen også går til dem, der selv i fravær af coronakrisen naturligt ville lukke.

Dermed bidrager hjælpepakkerne til at begrænse den markedsdynamik, der består i, at ressourcerne bevæger sig fra virksomheder med lav produktivitet til virksomheder med højere produktivitet.

Af den årsag argumenterer vismændene for, at hjælpepakkerne hurtigt muligt bør udfases, i takt med at nedlukningerne ophæves.

- En markedsøkonomi er normalt i konstant forandring, siger overvismand Carl-Johan Dalgaard i en pressemeddelelse.

- Lavproduktive virksomheder lukker og erstattes af nye virksomheder med højere produktivitet. Det er i betydelig grad sådan, produktiviteten øges på samfundsniveau, som tiden går.

Annonce

- Men den mekanisme har hjælpepakkerne dæmpet, og det produktivitetstab, der skabes, vil blive større, jo længere vi fastholder hjælpepakkerne, efter aktivitetsforbud er afviklet, siger overvismanden.

Alle Folketingets partier - på nær Nye Borgerlige - blev i forbindelse med den langsigtede plan for genåbningen enige om, at hjælpepakkerne skal udfases, i takt med at samfundet skal genåbnes.

Foreløbig gælder hjælpepakkerne frem til og med 30. juni.

En ekspertgruppe er blevet bedt om at komme med anbefalinger til, hvordan sammensætningen og udfasningen af hjælpepakkerne skal se ud fra 1. juli og frem.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE