cookie-og-privatlivspolitik
Byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen er i fuld gang og skaber et massivt behov for arbejdskraft de kommende år.
Byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen er i fuld gang og skaber et massivt behov for arbejdskraft de kommende år.
Foto: Femern A/S

Femern

Femern skaber massivt behov for arbejdskraft

Analyse: Behov for 40.000 årsværk på byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen.
04. juni 2021 kl. 14:40 Af Jesper Bøgh, Jesper Bøgh

ERHVERV Byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen skaber et massivt behov for arbejdskraft og store muligheder for virksomhederne.

Det slår en ny COWI-analyse fra de to regionale arbejdsmarkedsråd, RAR Sjælland og RAR Hovedstaden fast.

I analysen forventes det, at Femern-projektet vil kalde på en samlet arbejdskraftefterspørgsel på over 40.000 årsværk i alt i perioden 2021-2029.

Samlet vil der ifølge analysen blive behov for knap 20.000 årsværk til selve anlægsarbejdet.

En del af arbejdskraftsbehovet vil blive dækket af allerede ansatte hos de virksomheder, der vinder eller har vundet kontrakterne på de enkelte delopgaver.

Annonce

Nye jobåbninger

Der peges dog også på, at Femern-projektet vil generere nye jobåbninger på arbejdsmarkedet i hele Østdanmark.

Der vil især blive efterspørgsel efter ikke-faglærte med særlige kvalifikationer, herunder struktører (13.500 årsværk), chauffører (2.400 årsværk), smede mv. (1.000 årsværk), elektrikere (950 årsværk) og ingeniører (ca. 1.000 årsværk).

Anlægget af Femern Bælt-forbindelsen vil desuden skabe øget beskæftigelse hos de virksomheder, som leverer varer og tjenester til projektet.

Den indirekte arbejdskraftefterspørgsel er beregnet til cirka 22.000 årsværk.

Så massiv en efterspørgsel skaber imidlertid en stor udfordring:

Annonce

Arbejdskraftsbehovet svarer ikke til udbuddet.


Kan blive et problem

Der er i forvejen godt gang i byggebranchen i hele landet, og det kan blive et problem i både Region Sjælland, hovedstadsområdet og på Fyn, idet Femern-Bælt-projektet forventes at tiltrække en stor del af arbejdskraften fra bygge- og anlægssektoren, lyder det i analysen.

Ifølge de regionale arbejdsmarkedsråd skal der sættes ind nu og her, hvor Femern-projektet er et af de vigtigste prioriteringer for De regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden og Sjælland i de kommende år.

- Femern Bælt-byggeriet aktualiserer udfordringerne med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft til bygge- og anlægsbranchen i Østdanmark. Opkvalificering af ledige og beskæftigede spiller en vigtig rolle sammen med substitution, hvor ikke-faglærte med de rette kurser, kan dække en del af behovet efter erhvervsfaglige kompetencer. Vi må herudover have fokus på, at flere tager en erhvervsuddannelse, siger Per G. Olsen, formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Hovedstaden.


Styrket ungeindsats

Den dagsorden er formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Sjælland, Rie May Hansen også optaget af:

Annonce

- RAR Sjælland har meget fokus på, at flere skal tage en erhvervsuddannelse. Det aktualiserer, at vi styrker den samlede ungeindsats, så vi undgår, at så mange unge står helt uden uddannelse. Det er vigtigt, at vi prioriterer den agenda, siger hun.

Det er et politisk ønske at få mest mulig dansk arbejdskraft - herunder lærlinge - ansat ved byggeriet.

Ifølge arbejdsmarkedsrådene kan lokale virksomheder, jobcentre og uddannelsesinstitutioner på Lolland-Falster ikke imødekomme byggeriets behov for arbejdskraft og indfri potentialet for at få dansk arbejdskraft på byggeriet.

Der er derfor i høj grad brug for samarbejde og koordinering regionalt og på tværs af landet, lyder det fra formanden for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Sjælland, Rie May Hansen.

- I RAR Sjælland er vi optagede af, at der etableres et stærkt aktørsamarbejde omkring byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen. Det er alfa og omega for, at vi lykkes med opgaven. Det har vi i rådet en rolle i at facilitere, siger hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE